AT&T onder vuur voor Apple FaceTime-blokkade

© CIDimport

AT&T onder vuur voor Apple FaceTime-blokkade

Geplaatst: 19 september 2012 - 07:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Telecomreus AT&T schendt de netneutraliteit door extra geld te vragen voor Apple's videobeldienst FaceTime over 3G en 4G. Verschillende organisaties klagen bij de FCC.

In Amerika laait het debat over netneutraliteit weer op nadat blijkt dat AT&T Apple's videobeldienst FaceTime alleen toelaat met een apart en duurder data-abonnement. Bij gewoon mobiel internet wordt de dienst geblokkeerd op het netwerk.

Drie organisaties, Public Knowledge, Free Press en New America Foundation's Open Technology Institute hebben aangekondigd een klacht in te dienen tegen AT&T bij telecomwaakhond FCC, meldt Wired.

Voorheen was FaceTime trouwens sowieso niet beschikbaar over het mobiele netwerken, maar dat was formeel Apple's keuze. In iOS 6 werkt FaceTime wel over 3G en 4G. Andere operators als Verizon en Sprint zeggen de Skype-kloon niet af te knijpen of te 'tariferen'.

FCC handhaaft 'zachte' netneutraliteit

Sinds vorig jaar november heeft de VS ook regels over netneutraliteit, al zijn die lang niet zo strikt als het Nederlandse verbod op datadiscriminatie in de nieuwe Telecomwet.

In de VS is het blokkeren van legitieme diensten, protocollen of sites taboe, en ook het 'onredelijk' afknijpen (discrimineren) van bepaalde protocollen voor vaste providers verboden, aldus de FCC. Mobiele operators mogen wel IP-verkeer discrimineren, zolang het maar geen diensten zijn die concurreren met de telco zelf, zoals VoiP en mogelijk ook videobellen.

Afknijpen is grondrecht

AT&T zegt aan de FCC-regels te voldoen, omdat FaceTime zit ingebakken in iOS. Het verbod op afknijpen of blokkeren zou alleen gelden voor 'concurrerende' apps, sites en diensten die de gebruiker zelf installeert, betoogt de telco.

De operators hebben sinds vorig jaar rechtszaken lopen tegen de FCC, om de netneutraliteit te torpederen. Verizon kwam recentelijk met een opmerkelijk standpunt: data afknijpen is een vorm van vrijheid van meningsuiting van de provider, beschermd door de grondwet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten