Automatiseer je Mac: 9 manieren om sneller te werken met iTunes, Safari en meer

Door: redactie-computertotaal | 23 september 2014 14:15

How To

De Mac is van zichzelf al een razendsnel systeem, maar er zijn altijd dingen die je kunt doen om de gebruikservaring nog soepeler te maken. Hieronder vind je negen manieren om zaken op de Apple-computer te automatiseren en te versnellen.

Wachtwoorden invoegen

Tool: Keyboard Maestro

Apple heeft het (wijselijk) onmogelijk gemaakt om tekst in bepaalde beveiligde velden automatisch uit te breiden - bijvoorbeeld wachtwoordvelden. Daardoor is het lastig om standaard toetsenbord uitbreidingstools (waaronder die van Apple zelf) te gebruiken om wachtwoordvelden in te vullen. Maar Keyboard Maestro plakt prima template tekst in dergelijke velden met een druk op een sneltoets. Dus dat is de tool die ik gebruik wanneer ik met lastige wachtwoorden moet werken. Ik zou dit echter zeker niet implementeren op een gedeelde Mac waarop ik mijn wachtwoorden privé wil houden.

Je Mac vergrendelen wanneer je weggaat

Tools: AppleScript, Dropbox, Hazel, IFTTT

Ik heb een baan waarbij ik nogal met gevoelige informatie te maken krijg, dus ik zorg altijd dat ik het scherm van mijn Mac vergrendel wanneer ik mijn bureau verlaat. Als back-up heb ik een screensaver die na 10 minuten geactiveerd wordt, die je alleen met een wachtwoord kunt deactiveren. Soms vergeet ik mijn Mac te vergrendelen voordat ik wegga. Maar met mijn iPhone in combinatie met IFTTT, Hazel, en Dropbox kan ik de screensaver automatisch activeren en het scherm vergrendelen wanneer ik de directe omgeving verlaat, ook al zijn die 10 minuten nog niet voorbij.

Om te beginnen heb je een IFTTT account nodig (ifttt.com) en de bijbehorende iPhone app. Je kunt in de app een locatie-gebaseerde trigger instellen voor wanneer je een bepaald gebied verlaat. Als gevolg van die trigger kun je de dienst vertellen een tekstbestand aan te maken in je Dropbox account. Nadat je dit recept gemaakt hebt, kun je het in je lijst met recepten selecteren en op de Edit knop drukken. Geef het in het veld File Name een nieuwe naam; ik heb gekozen voor lock_computer gevolgd door het standaard {{OccurredAt}} token, dat de datum en tijd aan de naam van het bestand toevoegt.

Daarna maak je een Hazel regel aan die de Dropbox map in de gaten houdt waar IFTTT deze tekstbestanden neerzet (standaard is dit /Dropbox/ifttt/ios locatie) voor bestanden die aan twee criteria voldoen: Name Contains "lock_computer" en Date Created Is In The Last 1 Hour. (De laatste voorkomt onbedoelde triggers wanneer je computer uit de slaapstand ontwaakt.) Wanneer Hazel dergelijke bestanden tegenkomt verplaatst de regel het gevonden bestand naar Trash en wordt er een AppleScript gedraaid:

tell application "ScreenSaverEngine"

activate

end tell

Met dat alles ingesteld zal Hazel wanneer het een tekstbestand tegenkomt dat is aangemaakt door IFTTT automatisch het script laten draaien en de screensaver activeren.

Vensters naar hun standaard positie en formaat terugzetten

Tool: Moom

Er zijn een aantal apps die altijd op mijn Mac draaien, en ik wil bijna altijd dat hun vensters op een bepaalde plek met een bepaald formaat komen te staan. Maar soms verplaats ik ze of verander is het formaat van dergelijke vensters even, of de app of OS X zelf doet dit zonder dat ik hierom gevraagd heb. In plaats van handmatig alles terug te zetten, maak ik gebruik van Moom van Many Tricks om sneltoetsen in te stellen voor mijn favoriete vensterformaten en -posities.

Om dit te doen, open Moom's Preferences venster en switch naar het Custom scherm. Maar een nieuw item aan door op de Add knop met het plusteken te drukken, kies Move & Zoom als het item type, en "teken" vervolgens het gewenste vensterformaat en de gewenste plaats op Moom's representatie van je scherm. Klik op het veld met sneltoetsen en druk op je gewenste enkelvoudige sneltoets. Nu kun je telkens wanneer je bijvoorbeeld je Safari venster wilt aanpassen de bezel van Moom openen (dit kan natuurlijk met een sneltoets) en op de sneltoets van Safari drukken (in mijn geval is dat S). Met Moom kun je zelfs verzamelingen vensters configureren en ertussen switchen.

Screenshots maken en een naam geven van het venster op de voorgrond

Tool: Keyboard Maestro

Ik maak vaak screenshots van vensters op mijn Mac en e-mail ze, verstuur ze via iMessage, of upload ze ergens om met anderen te delen. Met OS X kun je standaard screenshots van specifieke vensters maken door op Command-Shift-4 te drukken en vervolgens op de spatiebalk, maar de resulterende bestanden hebben lastige namen zoals Screen Shot 2014-08-04 at 17.51.22.png. Dus ik gebruik in plaats daarvan Keyboard Maestro om een screenshot van het voorste venster te maken en het bestand op mijn Desktop op te slaan met een naam die afgeleid is van de titel van het venster (die kan ik ook wijzigen, mocht ik dat willen).

De eerste actie in de macro van Keyboard Maestro is Screen Capture, die Capture the Front Window en naar Default Clipboard in de keuzemenu's specificeert. De volgende drie stappen kennen de naam toe van het voorste venster (%WindowName%1%) aan een naamvariabele (window_name, filtert de variabele naar kleine letters en vervangt alle spaties door streepjes. De macro vraagt vervolgens om invoer van de gebruiker waarbij die aangepaste bestandsnaam wordt aangeboden, maar je kunt er iets aan toevoegen als je dat wilt. De laatste stap slaat de inhoud van het standaard klembord op op mijn desktop, in een bestand met de gespecificeerde naam.

Geselecteerde tekst printen

Tool: Automator

Een functie waar Windows gebruikers van kunnen profiteren (en waar sommige Mac gebruikers jaloers op zijn) is de mogelijkheid om geselecteerde tekst te printen, van een website of in een tekstdocument. Maar met Automator kun je deze optie in OS X nabootsen.

Om te beginnen, maak een nieuwe Service workflow aan in Automator. Stel Service Receives Selected in op Text en In op Any Application. Sleep de New Text File actie naar je workflow. Selecteer Same As Input Text in de File Format menu, en typ een bestandsnaam zoals tempFile.txt in het Save As veld. Kies een locatie voor het document (zoals je Downloads map) en vink de Replace Existing Files optie aan.

Sleep vervolgens de Print Finder Items actie naar de workflow en kies Default Printer als het te gebruiken apparaat. Sla daarna de workflow op met een naam als Print Selected Text.

Als dit allemaal gebeurd is, kun je in bijna alle applicaties wat tekst selecteren, met de rechtermuisknop erop klikken en Print Selected Text kiezen in het contextmenu. Je kunt ook een sneltoets toekennen aan de workflow in het Keyboard paneel van System Preference: Selecteer het Shortcuts tabblad, kies het Services gedeelte aan de linkerkant, scrol omlaag naar de onderkant van de lijst met services, selecteer jouw service, en ken je sneltoets toe.

Muziek van Dropbox in iTunes importeren

Tools: Dropbox, Hazel

Een aantal bands die ik leuk vind hebben een Kickstarter project opgezet om hun albums te financieren, waarna nummers beschikbaar werden gesteld via Dropbox. Nadat ik de download URL gevolgd heb klik ik op Save to My Dropbox, waarna ik een aantal MP3 bestanden in het bovenste level van mijn Dropbox map heb staan. Ik gebruik Hazel om naar dergelijke bestanden te zoeken en ze in iTunes te importeren - en de originelen van mijn Dropbox te verwijderen. (Deze techniek kan worden aangepast om foto's te importeren in iPhoto en om andere mediatypes te verwerken.)

In het Hazel paneel van System Preferences, klik op de Add knop met het plusteken onder Folders, navigeer naar je Dropbox map, en klik op Open. Klik op de Add knop onder Rules met Dropbox geselecteerd aan de linkerkant. Geef je regel een naam (zoals Add Music To iTunes). Stel een enkele voorwaarde in: Kind is Music. Voeg daarna twee acties toe: Import into iTunes (kies welke afspeellijst je wilt gebruiken) en Move to Folder Trash. Klik op OK. Voortaan zullen muziekbestanden die net op je Dropbox verschijnen aan iTunes worden toegevoegd en daarna van je Dropbox verwijderd worden.

Snelle toegang tot Login Items lijst

Tool: Keyboard Maestro

Als ik mijn Login Items lijst wil aanpassen, kan ik altijd de System Preferences app openen, op Users & Groups klikken, en op het tabblad Login Items klikken. Maar omdat ik deze lijst regelmatig aanpas zou ik graag een sneltoets hebben om direct bij die lijst terecht te komen.

In Keyboard Maestro, kies File > New Macro en voer een naam in (zoals Open Login Items). Kies Hot Key Trigger in het menu New Trigger. Druk op een toetsencombinatie (ik gebruik Command-Control-L). Klik op New Action, en dubbelklik op Open a System Preference Pane (dit kun je vinden in de categorie Open). Kies Users & Groups in het Open Preference Pane manu (als het daar nog niet bij staat).

Dubbelklik vervolgens op de actie Pause Until (in de categorie Control Flow). Kies Front Windows Condition in het menu New Condition. Kies daarna System Preferences in het menu Front Application; als je het niet ziet staan, kijk dan onder Recent. (Laat verder alles zoals het is.) Dubbelklik op Press a Button (in de categorie Interface Control) en vervang de tekst OK door Login Items.

Dat is het. Nu zal het Login Items tabblad verschijnen wanneer je op je toegekende toetsencombinatie drukt.

Het vorige klembord plakken

Tool: Keyboard Maestro

Ik plak vaak iets en realiseer me dan dat ik de vorige inhoud van mijn Clipboard wilde hebben. Er zijn verschillende Mac hulpprogramma's die je klembordgeschiedenis bijhouden zodat je eerdere inhoud kunt plakken. Maar ik wil graag een sneltoets hebben waarmee ik snel kan plakken wat er meteen voorafgaand aan de huidige inhoud in stond.

In Keyboard Maestro, kies File > New Macro en voer een naam in (zoals Paste Previous). Kies Hot Key Trigger in het New Trigger menu. Druk op een toetsencombinatie (ik gebruik Command-Control-V). Klik op New Action en dubbelklik Set Clipboard to Past Clipboard (in de categorie Clipboard). Laat het nummer van het vorige klembord staan op 1. Dubbelklik vervolgens op Type a Keystroke (in de categorie Text), klik op het Simulate Keystroke veld en druk op Command-V.

Om de macro te gebruiken, kopieer iets naar je Clipboard zoals gewoonlijk (bijvoorbeeld met Command-C) en kopieer daarna iets anders. Druk op Command-Control-V (of jouw gekozen sneltoets) om het vorige item te plakken. Een prettige bijwerking van de manier waarop Keyboard Maestro met je Clipboard omgaat is dat je deze sneltoets meermaals kunt gebruiken om te wisselen tussen de laatste twee items op het Clipboard.

Snel URL's knippen en plakken

Tool: TextExpander

Wanneer ik een blog post of een e-mail schrijf, wil ik vaak naar een URL verwijzen die ik zojuist in Chrome gevonden heb. Ik zou terug kunnen switchen naar de browser, de URL selecteren en kopiëren, en teruggaan naar de applicatie waarin ik aan het typen was en de URL plakken. Of ik kan gewoon ,,curl in mijn document typen, wat mijn afkorting is voor een TextExpander snippet die een eenvoudig AppleScript draait:

tell application "Google Chrome" to return URL of active tab of window 1

Wanneer het script getriggerd wordt, neemt het de URL van het actieve tabblad in Chrome en plakt dit in datgene wat ik aan het schrijven ben. Je kunt het script aanpassen zodat het met Safari werkt:

tell application "Safari" to return URL of current tab of window 1

In alle gevallen moet je AppleScript selecteren in het menu Content bovenaan het TextExpander venster.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

1 Reactie(s) op: Automatiseer je Mac: 9 manieren om sneller te werken met iTunes, Safari en meer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 23 september 2014 15:23 Anoniem
    Zeer interessant artikel waar ik nog even uitgebreid mee aan de slag ga, dank!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.