Ballmer uitgeroepen tot slechtste ceo

© CIDimport

Ballmer uitgeroepen tot slechtste ceo

Geplaatst: 15 mei 2012 - 09:52

Aangepast: 16 november 2022 - 10:17

Redactie ID.nl

Microsoft-ceo Steve Ballmer krijgt van Forbes de titel 'slechtste ceo van Amerika'. De topman had allang ontslagen moeten zijn, oordeelt het zakenblad.

Ballmer is “zonder enige twijfel de slechtste ceo van een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf anno nu. Hij heeft eigenhandig Microsoft uit de snelstgroeiende en meest lucratieve tech-markten gestuurd", oordeelt Forbes-auteur Adam Hartung. Die 'verloren' markten zijn volgens hem die van muziek voor mobiele apparaten, van smartphones en van tablets.

'Waardevernietiger'

Daarnaast heeft Ballmer volgens Forbes tijdens zijn bewind “de groei en winsten van niet alleen zijn bedrijf opgeofferd, maar ook van 'ecosysteem'-bedrijven als Dell, HP en zelfs Nokia. Het bereik van zijn slechte leiderschap reikt ver voorbij Microsoft als het gaat om het vernietigen van aandeelhouderswaarde - en van banen."

De beurskoers van het bedrijf was 60 dollar per aandeel in 2000, net voor het aantreden van Microsoft-veteraan Ballmer als ceo. Tegen 2002 was het aandeel ingestort naar een bereik tussen de 20 en 29 dollar. “En het is maar een paar keer teruggekomen naar zijn huidige lage waarde in het 30 dollar-bereik."

“Dat is geen wonder, aangezien de uitvoering van nieuwe product rollouts constant zijn vertraagd en zijn uitgemond in producten die zo weinig toegevoegde waarde boden dat klanten naarstig manieren zochten om upgrades te vermijden." Forbes-auteur Hartung noemt Windows Vista, 7 en Office 2010 als voorbeelden van producten waar gebruikers niet echt warm voor lopen. Het heeft lange tijd geduurd voordat Windows 7 de veelgebruikte eervorige versie XP voorbij ging.

Mobiele missers

Hartung werpt de Microsoft-ceo enkele bekende mislukkingen voor de voeten. Dat is niet alleen het flink uitgestelde en vervolgens impopulaire Windows Vista, waar volgens Ballmer zelf meer dan tweehonderd manjaren aan zijn besteed, maar ook de geflopte muziekspeler Zune, het geschrapte Windows CE (Consumer Electronics) “en andere mobiele producten".

Verder heeft Microsoft de overgenomen smartphone Danger na lang ontwikkelwerk uitgebracht en direct weer geschrapt. Ook is er nog Microsofts vroege ontwikkelwerk aan de Courier-tablet, dat niet verder dan een R&D-project is gekomen.

'Slechts pc-bedrijf'

Toch doet Microsoft het qua omzet en winst niet slecht. Alleen is het ingehaald door Apple, dat nu "de leiderschapspositie in persoonlijke technologie" heeft veroverd. Ook Ballmer zelf boert goed. Forbes merkt in het artikel over incapabele ceo's op dat de Microsoft-leider op de negentiende plaats staat van Forbes' miljardairslijst.

Die positie is volgens Hartung bereikt ondanks enorme risico's en mislukte initiatieven die Ballmer heeft genomen en ondernomen met geld van aandeelhouders en banen van werknemers. Nu, ruim tien jaar na Ballmers aantreden als ceo, is Microsoft volgens Forbes nog altijd alleen een pc-bedrijf. “En niets meer. Terwijl de vraag van pc's verschuift naar mobiele producten."

Het bestuur van Microsoft had Ballmer al lang moeten vervangen, door een ceo met begrip voor de snelle verschuivingen in technologie die het bedrijf dan mee had laten gaan met markttrends, sluit Forbes het vernietigende oordeel over Ballmer af. De Microsoft-leider voert dit Forbes-ontslaglijstje aan, met daarin nog één andere tech-ceo: John Chambers van Cisco.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten