Beheer documenten en meer met Documents voor iOS

Door: Ronald Smit | 10 mei 2019 06:43

Apple iPhone Xs
How To

Soms kom je juweeltjes van apps tegen voor iOS die niks kosten en ook geen vervelende advertenties bevatten. Documents van Readdle inc. Beheer bestanden, bekijk zo ongeveer elk bestandsformaat, comprimeer en doe nog veel meer.

iOS is 'moeilijk' qua bestandsbeheer. Er zit dan tegenwoordig wel een soort van basale 'Verkenner' ingebouwd, maar dat onderdeel blijft toch vooral behelpen. Even snel wat mappen en bestanden doorbladeren kun je vergeten. De app Documents kun je als centrale bewaarplek inzetten voor al je op je iPhone of iPad aanwezige bestanden die je snel bij de hand wilt hebben. Gebruik daarvoor de 'Open in'-functie die in apps als bijvoorbeeld Word of wat dan ook beschikbaar is. Eenmaal aanwezig in Documents zijn ze voortaan direct bereikbaar. Je kunt ze vanuit de app mailen, maar ook zippen of opslaan (en ook weer ophalen) vanaf diverse cloudopslagdiensten. Gevoelige documenten en andere bestanden zijn te beveiligen met een wachtwoord. Praktisch is verder dat je de meeste documenten gewoon in Documents zelf kunt openen en lezen, bekijken of beluisteren. Bestanden downloaden vanaf internet is een eitje via de ingebouwde browser. Handig als je onderweg bent en iets interessants tegenkomt dat je alvast wilt downloaden voor later gebruik op bijvoorbeeld je reguliere computer.

Annoteren

Verder is het mogelijk om met Documents niet alleen PDF's te lezen maar ze ook te annoteren. Kortom: een totaalpakket met verbazingwekkend veel mogelijkheden. Er zitten geen addertjes onder het gras betreffende irritante advertenties. Maker Readdle inc. heeft het heel slim bekeken met het gratis uitdelen van deze app. Je kúnt namelijk 'add-ons' kopen in de vorm van andere apps van deze fabrikant. En die worden dan vervolgens weer naadloos geïntegreerd in Documents. Het is niet verplicht om dat te doen, maar als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nóg veelzijdiger PDF/documenten-beheerder/viewer/annoteer-duizendpoot dan is er bijvoorbeeld het onder iOS-gebruikers geliefde PDF Expert. Maar zo los biedt Documents voor de meeste gebruikers omgetwijfeld al veel meer dan ze ooit wensten. Het grote voordeel van de app is dat het een soort van alles-in-één-oplossing is. Je kunt de app ook als bijvoorbeeld muziekspeler inzetten, of om van je pc overgehevelde video's te bekijken. Het scherm is in twee helften verdeeld. Aan de rechterkant vind je de lokaal opgeslagen documenten (via de +-knop kun je de zaak nog verder organiseren door bestanden in mappen onder te verdelen); aan de linkerkant de diverse tools. Via bijvoorbeeld Wi-Fi Transfer zijn bestanden draadloos tussen pc en iPad of iPhone uit te wisselen. Heb je een NAS in gebruik, dan vind je die onder Nearby. Uitwisselen van bestanden daarmee is een eitje. Klik je op de knop met de drie puntjes achter een bestand of map dan opent een ballon met bestandsgerelateerde acties. Denk aan zippen, mailen, uploaden naar je NAS en meer. Klik je op de knop Select, dan zijn meerdere mappen en bestanden in één klap te selecteren; de kolom rechts toont dan de uitvoerbare acties op je gemaakte selectie.

Documents voor iOS is een verzamelplek voor al je bestanden en documenten

0 Reactie(s) op: Beheer documenten en meer met Documents voor iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.