Betalen met ultrasoon geluid

Door: jan-libbenga | 22 juni 2011 10:22

Nieuws

Het Amerikaanse bedrijf Naratte zegt een goedkoop en veilig alternatief te hebben ontwikkeld voor online betalingen met NFC-chips: ultrasoon geluid.

Contactloos betalen: dat kan al enige tijd, vooropgesteld dat de mobiele telefoon is uitgerust met een chip voor Near Field Communication (NFC), een techniek die lang geleden door Philips en Sony is ontwikkeld. Tegelijkertijd is dat ook het nadeel. NFC-chips zitten nog niet standaard in mobiele telefoons.

App voor bestaande telefoons

Het Amerikaanse bedrijf Naratte introduceert een goedkoop alternatief voor mobiele telefoons met luidspreker. Het enige dat geïnstalleerd hoeft te worden is een Java-app die ultrasone tonen (niet hoorbaar voor mensen) in data omzet. Voor de rest werkt de techniek grotendeels als NFC: je hoeft de telefoon alleen maar in de buurt van een terminal te houden.

De technologie, in een video uitgelegd (zie onderaan dit artikel), werkt volgens de fabrikant zelfs in een lawaaiige omgeving en de investering voor winkeliers die hun pinterminal moeten aanpassen, ligt rond de dertig dollar. Voor betalingen is een internet- of GSM verbinding niet noodzakelijk. Het is dus mogelijk om bedragen direct van de ene naar de andere mobiele telefoon te versturen.

NFC duurt nog jaren

Sommige analisten denken dat de technologie kans maakt zolang NFC nog niet op brede schaal wordt toegepast. Het zal immers nog enkele jaren duren voordat een NFC chip in elk mobieltje zit.

Op dit moment heeft het bedrijf nog maar één klant: SparkBase uit Cleveland gebruikt het product van Narrate - Zoosh genaamd - als basis voor een PayCloud applicatie voor elektronische cadeaubonnen. De Zoosh-software is geschikt voor zeer uiteenlopende mobiele platforms, van iPhone tot Android. Het bedrijf heeft voor ontwikkelaars reeds een Software Development Kit (SDK) ter beschikking gesteld.

Ex-Apple, -Google

Naratte bestaat grotendeels uit voormalige werknemers van Apple, Google en Texas Instruments en heeft sinds 2009 overwegend in stilte geopereerd. Het merendeel van de werknemers heeft ruime ervaring met digital signal processing (DSP). Extra aandacht is volgens het bedrijf besteed aan de beveiliging. Het opnemen en kopiëren van het ultrasone geluid ligt immers voor de hand. Elke transactie kent daarom een uniek nummer; als iemand deze transactie zou willen kopiëren, kan hij of zij er nog niks mee, stelt Naratte.

In commentaren op het nieuws wordt daarover echter druk gespeculeerd. Het opnemen van ultrasoon geluid is in elk geval niet makkelijk. Juist op dit punt is nog maar betrekkelijk weinig informatie te vinden op de toch al summiere website van het Californische bedrijf. Ultrasone toepassingen beperkten zich tot dusverre tot de medische wereld en materialenonderzoek.

Ultrasoon betalen uitgelegd:

[youtube]cJDi7Ik_X6w[/youtube]

0 Reactie(s) op: Betalen met ultrasoon geluid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.