Commodore 64 viert 30e verjaardag (foto's)

Door: jasper-bakker | 02 januari 2012 11:02

Nieuws

Het is vandaag 30 jaar geleden dat de Commodore 64 is onthuld. De meest verkochte computer ooit werd getoond op de Consumer Electronics Show van 1982.

Van deze zogeheten homecomputer zijn naar schatting 12,5 tot wel 17 miljoen exemplaren verkocht. De productie is uiteindelijk stopgezet in april 1994. Eigenlijk wilde Commodore de productie in 1995 staken, wat het in maart 1994 aankondigde op de Duitse computerbeurs CeBIT, maar het bedrijf ging een maand later failliet.

Koopje

De bekende bruine brooddoos is op 2 januari 1982 geïntroduceerd op de grote elektronicabeurs CES, herinnert de Britse ict-nieuwssite The Register zich. De massaproductie is in de lente van dat jaar op gang gekomen, waarna de computer in augustus op de Amerikaanse markt kwam voor het lage bedrag van slechts 595 dollar. Toenmalige concurrenten kostten veel meer: de Apple ][ had een prijskaartje van bijna 1300 dollar.

Verder had de Commodore 64 een voor die tijd ruime 64 kilobyte (KB) aan geheugen, indrukwekkende grafische kracht en revolutionaire audio-mogelijkheden, dankzij de SID-chip. Een gewone tv diende als monitor. De computer had net zoals veel toenmalige concurrenten geen harde schijf en geen ingebouwde diskdrive.

Tape, floppy's

Voor het laden en opslaan van programma's gebruikte het een externe tapedrive, waar reguliere audio-cassettebandjes in gingen. Die waren ook te kopiëren met gewone dubbeldecks cassetterecorders in stereotorens. C64-software werd zelfs via radio-uitzendingen 'gedownload'. Daarnaast had de machine een speciale poort voor het insteken van chip-cartridges die diverse functies konden vervullen.

Een externe diskdrive (de Commodore 1541) was ook verkrijgbaar, voor slechts 400 dollar. De 5,25 inch floppy's (slappe diskettes) voor dat opslagapparaat konden per zijnde 170 kilobyte aan data bevatten. Het aanbrengen van een speciale inkeping en het dan omdraaien van de floppy maakte dubbelzijdig gebruik mogelijk. Dat betekende een verdubbeling van de opslagcapaciteit.

[list type="numbers"]De 1541-diskdrive, kostte net iets minder dan de C64 zelf.

Het oorspronkelijke C64-moederbord (boven) en de veel goedkopere uitvoering uit 1992.

De C64 had diverse poorten om randapparatuur aan te sluiten.

Het bekende blauwe startscherm van deze homecomputer.

De bruine 'brooddoos' van de C64.

Commodore verkocht ook eigen monitors en externe diskdrives.

Dit lijkt de oorspronkelijke C64, maar is een pc in vermomming (zie de moderne labels op de functietoetsen rechts).

De C64 was voor die tijd een goedkope en toch krachtige computer.

De SID-chip maakte heuse muziek mogelijk, zogeheten chiptunes.

Commodore richtte zich met zijn reclame direct op de massa.[/list]

De SID-chip zorgde voor toentertijd revolutionaire audio-mogelijkheden:

[youtube]Jncdr2uQz_o[/youtube]

0 Reactie(s) op: Commodore 64 viert 30e verjaardag (foto's)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.