© CIDimport

De wereld zonder Steve Jobs

Geplaatst: 29 september 2011 - 07:08

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Er zijn mensen die beweren dat de invloed van Steve Jobs op deze wereld schromelijk wordt overschat. Hoe kun je dat nou zeggen...

Toen Steve Jobs een maand geleden liet weten dat hij zou terugtreden als CEO van Apple, begonnen direct overal orgels te gonzen en werd overal op het web zijn lof bezongen. Logisch. Wat je ook veel zag, waren verhalen waarin werd gewezen op de fouten die Jobs gemaakt heeft. Dat snap ik ook. Wat ik niet begrijp is dat er ook een groep opstond die beweerde dat Jobs helemaal niet zo belangrijk is geweest. Dat is fout. Als we een kijkje konden nemen in een parallel universum zonder Jobs, denk ik dat je het niet eens zou herkennen.

Het is waar dat Jobs nooit een geweldige ontwikkelaar of ontwerper is geweest. Hij nam geweldige ontwikkelaars en ontwerpers in dienst. Hij was ook niet bijster origineel. Maar hij had wel vier belangrijke talenten: hij herkende geweldige technologie voor wat het was; hij had een goed oog voor design; als hij een visie had, hield hij daar aan vast en zorgde hij dat het uitkwam; en hij wist anderen achter zijn visie te scharen.

Klinkt als niets bijzonders? Dat was het anders wel. Zullen we de parallelle wereld zonder Jobs even bezoeken?

Laten we om te beginnen even naar Apple kijken. Oh wacht - welk Apple? In deze wereld herinneren alleen tech geeks van een bepaalde leeftijd (zoals ik) zich nog wat Apple was: een van vele andere computerbedrijven uit de jaren '80, zoals Coleco, Sinclair en Kaypro. Sommige IT-ers herinneren zich in een nostalgische bui wellicht de Apple IIe, op dezelfde vertederde manier dat we in onze eigen wereld over de Commodore 64 praten.

De Mac? Zonder Jobs die die kar trekt, is er helemaal geen Mac. En geen Lisa, de eerste zakelijke computer met een GUI en een muis. Ja maar, zeg je dan, ook in een wereld zonder Jobs is er toch nog steeds een Xerox PARC, en dus de GUI en de muis? Ja, maar zonder Jobs duurt het nog jaren voor die twee de conceptkelder verlaten - als het al zover komt.

En dat betekent dat, bij Microsoft, DOS en de command-line interface nog vele jaren blijven bestaan. In de echte wereld leerden Bill Gates en zijn kornuiten de WIMP (Windows, Icon, Mouse, Pointer) interface kennen doordat ze begin jaren '80 aan Mac-applicaties mochten werken. Zonder Jobs denk ik dat het desktop design minstens tien jaar achterstand oploopt.

Als gevolg daarvan ontwikkelen pc's zich als zakelijk gereedschap. Consumenten die geïnteresseerd zijn in computers, wenden zich tot hobbyistische bouwpakketten. Er is geen massamarkt voor pc's. Voor de meeste mensen hebben ze gewoon niet genoeg te bieden. Misschien dat een paar mensen die er op hun werk aan gewend zijn geraakt bereid zijn een paar duizend dollar neer te leggen om ook thuis op een pc te kunnen werken, maar er is geen sprake van dat oma's de foto's van hun kleinkinderen online zetten, of dat tieners uren doorbrengen op Facebook. Oh, trouwens: er is helemaal geen Facebook.

Het komt erop neer dat computertechnologie simpelweg nog niet populair is geworden. Maar laten we nu eens aannemen dat ergens op enig moment toch GUI's ontstaan en dat pc's opduiken in ieder huishouden. Dat is dan tevens het moment dat apparaten als MP3-spelers interessant gaan worden. Maar die zijn dan van het type dat we in onze eigen wereld rond de eeuwwisseling hebben gezien. Troep. Zonder Jobs is er geen iPod en blijft de hele digitale muziekrevolutie nog jaren buiten bereik.

In een wereld zonder Jobs heb je hoogstwaarschijnlijk wel een smartphone. Maar het is vast een ander apparaat dan wat je op dit moment in deze wereld hebt, waar bediening via aanraakgevoelige schermen zo opvallend succesvol is geworden. In een wereld zonder Jobs, zonder iPod, is er ook geen iPod Touch en dus ook geen iPhone. Is er, buiten Jobs, iemand die in staat is de visie te ontwikkelen die uiteindelijk heeft geleid tot de iPhone - en is er iemand die in staat zou zijn een dergelijke visie ten uitvoer te brengen? Ik denk van niet.

In onze alternatieve wereld zal iemand, als thuiscomputeren eenmaal populair is, vanzelf een keer een tablet uitvinden. Alleen zal bijna niemand die kopen. Zonder de iPad is het idee van een populaire tablet volstrekt utopisch.

Het beeld dat ik hier schets van een wereld zonder Jobs is uiteraard wat sterk aangezet. Het is best mogelijk dat anderen op sommige punten de rol van Jobs zouden hebben aangenomen. Wat ik alleen wil laten zien is dat Jobs wel degelijk een enorm stempel op deze wereld heeft gedrukt, en dat zijn invloed ook buiten de wereld van de Apple fanboys voelbaar is. Ikzelf zou bijvoorbeeld minder gelukkig zijn in een wereld zonder Jobs, met zijn desktops in Windows 98-stijl, zijn "verplaatsbare" mobiele apparaten en zijn rond IT gecentreerde computerwereld. Ik mis hem nu al.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten