Dell hoopt stiekem op redding door Windows 8

Door: chris-koenis | 22 augustus 2012 15:44

Nieuws

Ooit marktleider en één van de meest succesvolle pc-fabrikanten Dell kent door de opkomende tabletmarkt en het succes van Aziatische concurrenten mindere tijden.

Computerfabrikant Dell heeft het afgelopen kwartaal opnieuw teleurstellende cijfers gedraaid. Op het gebied van consumentverkoop liepen de inkomsten van het bedrijf met liefst 22 procent terug. Concurrenten als Acer (Taiwan) en Lenovo (China) en populariteit van tablets als Apples iPad delen Dell financieel rake klappen uit.

Cijfers slechter dan verwacht

Hoewel Dell rekening heeft gehouden met de tegenvallende cijfers, blijken deze toch erger dan gedacht. Waar eerder verwacht werd dat de winst per aandeel ruim 2.13 dollar zou opleveren, is dat inmiddels bijgesteld naar ten minste 1.70 dollar. Analist Shannon Cross laat tegenover Reuters weten dat de Amerikaanse PC-maker dit niet heeft zien aankomen.

Brian Gladden, financieel manager van Dell, geeft in het interview aan dat het bedrijf niet kan wachten op de komst van Windows 8. Volgens hem stellen klanten momenteel aankopen uit om in oktober, wanneer de consumentenversie van het nieuwe Windows-besturingssysteem verschijnt, dat alsnog te doen. Dat moet voor een boost gaan zorgen.

Voor ruim 2 miljard bezuinigen

Tot die tijd moet het bedrijf bezuinigen. Dell is van plan om de komende drie jaar voor meer dan 2 miljard dollar in de kosten te snijden. Het bedrijf gaat zich de komende periode richten op de grootzakelijke markt.

Daar moet het dan opboksen tegen rivaal HP, dat momenteel de grootste pc-maker ter wereld is. Dell is wat dat betreft overigens nog wel de nummer twee. Gisteren maakte Dell bekend dat het topman Marius Haas, voormalig hoofd netwerken van HP, heeft gestrikt hiervoor.

'Surface is geen bedreiging'

De vraag blijft of Microsoft daar bij gaat helpen. Dell bevestigt in ieder geval dat zij niet bang zijn voor de Surface-tablet van Microsoft. CEO Michael Dell heeft analisten gezegd dat het nog wel even kan duren voordat de verkoop van het apparaat gaat lopen.

Hij heeft immers van Microsoft zelf vernomen dat de Surface volgend jaar waarschijnlijk slechts 1 tot 2 procent van de totale aantal verkochte PC-apparaten gaat omvatten.

0 Reactie(s) op: Dell hoopt stiekem op redding door Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.