Duik dieper in iOS 8

Door: richard-borgman | 28 oktober 2014 19:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

iMessage

Naast WhatsApp en Facebook Messenger blijft iMessage, of gewoon Berichten in het Nederlands, een uitstekende app om een andere iPhone-gebruiker een bericht te sturen. Vooral omdat de berichtendienst ook op de iPad en Mac is te gebruiken, heeft het zeker voordelen. Volgens Apple is het de meest gebruikte app op iOS. Toch liep Berichten qua functionaliteit wat achter op zijn concurrenten. In iOS 8 is op dit vlak een inhaalslag gemaakt. Vooral groepsgesprekken zijn flink aangepakt.

Zo kun je nu instellen dat je geen meldingen meer ontvangt van een groepsgesprek, maar wel de berichten gewoon wilt blijven lezen. Mensen toevoegen en verwijderen is makkelijker gemaakt en je kunt zo'n gezamenlijk gesprek nu ook een naam geven. De functionaliteit van de Zoek mijn vrienden-app is nu ook verwerkt in Berichten. Je kunt je locatie delen met losse contactpersonen of een groep, waarbij je duur kunt beperken tot een uur of een dag.

In Berichten kun je snel je locatie delen.

Snelle video's

Erg intuïtief in de nieuwe Berichten-app is de nieuwe manier om korte filmpjes en geluidsfragmenten te verzenden. Door je vinger op het fotopictogram te houden, verschijnt een schijf waarop je in één beweging kunt kiezen voor een foto of video. Zonder je vinger van het scherm te halen, kun je hem meteen verzenden. Hetzelfde geldt voor een audiofragment, maar dan aan de linkerkant van het scherm. De snelheid van handelen zonder naar andere apps over te hoeven schakelen, geeft deze functionaliteit een heel 'live' gevoel.

Door de laagdrempeligheid verwachten we dat veel mensen hier gebruik van gaan maken. De audio- en beeldberichten worden net zoals in Snapchat vanzelf weer verwijderd, al kun je ook instellen dat je ze gewoon kunt opslaan. Een leuk detail is dat de audioboodschap vanzelf wordt afgespeeld als je de iPhone naar het oor brengt.

Met één vinger op het scherm kun je geluids- en videofragmenten opnemen en versturen.

Touch ID

De vingerafdrukherkenning van de iPhone 5s werkte in iOS 7 alleen om de iPhone te ontgrendelen en aankopen te doen in de App Store. In iOS 8 mogen ook andere ontwikkelaars deze techniek in hun apps verwerken. Zo heeft de ontwikkelaar van 1Password, de app die allerlei wachtwoorden, codes en andere gevoelige informatie veilig bewaart, zijn app al klaargemaakt voor Touch ID. Dit betekent dat je de app kunt ontgrendelen met een code of door je in Touch ID geregistreerde vinger op de Home-knop te leggen.

In deze app is zelfs in te stellen na hoeveel tijd de vingerafdruk opnieuw moet worden ingevoerd. Apple zou Apple niet zijn als ze wel goed op de privacy van Touch ID blijven letten, dus wordt de informatie over de vingerafdruk zelf nooit aan derden gegeven. De app en het bedrijf achter de app krijgen alleen de goedkeuringscode die wordt gegeven als de vingerafdruk blijkt te kloppen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een of andere app met jouw vingerafdruk aan de haal gaat.

Ook andere ontwikkelaars kunnen nu Touch ID gebruiken.

Betere browser

Safari is een prima browser, maar veel iPhone-gebruikers zijn ook erg te spreken over Chrome van Google. Dat steekt Apple natuurlijk. In de nieuwste versie van Safari zijn dan ook wat nieuwe elementen verwerkt en verbeteringen aangebracht, waardoor de browser zich weer kan meten met de grote rivaal. Vooral het delen is veel flexibeler geworden. Onder het mom van Extensibility kan iedere app een deelfunctie toevoegen aan de Share Sheet: de bovenste rij apppictogrammen in het menu dat verschijnt als je op de deelknop (het vierkant met pijltje) tikt. Waar eerst standaard-apps als Mail en Facebook stonden, kunnen nu bijvoorbeeld ook apps als Tumblr en Pinterest hun eigen deelknop toevoegen. Dat betekent dus dat je naast Facebook en Twitter nu net zo makkelijk met andere socialmedia-diensten kunt delen.

In het geval van Pinterest moest je voorheen een afbeelding opzoeken op de site, deze opslaan, de Pinterest-app openen en daar weer de afbeelding selecteren. Nu is het minder omslachtig: tik op de deelknop in Safari, tik op Pinterest, selecteer de juiste afbeelding van de site en de content wordt toegevoegd. Aan de rechterkant van de Share Sheets zie je de knop Meer, die toegang biedt tot het wijzigen van de volgorde van de deelpictogrammen, om bijvoorbeeld je meest gebruikte socialmedia-app vooraan te zetten. Het is natuurlijk aan de app-ontwikkelaars zelf om zo'n deelknop beschikbaar te maken. Erg bruikbaar is bijvoorbeeld de knop van Pocket, die de huidige website opslaat in de later-lezen-dienst. Voorheen moest er een omweg zoals e-mail worden gebruikt om dit voor elkaar te krijgen.

Safari is sterk verbeterd, bijvoorbeeld door de mogelijkheid de desktopversie van een website op te vragen.

0 Reactie(s) op: Duik dieper in iOS 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.