Duik dieper in iOS 8

Door: richard-borgman | 28 oktober 2014 19:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Fotofilters uit andere apps

Dat apps in iOS 8 meer samenwerken, zien we ook terug in de Foto's-app van Apple. In iOS 7 hebben we in beide apps al mooie filters mogen gebruiken die eenvoudig toe te passen zijn. In het nieuwe besturingssysteem is het mogelijk om filters uit een andere app in Foto's te gebruiken. Tijdens de weergave van een foto tik je op Wijzig, dan linksboven op de drie puntjes en vervolgens op Meer om de bewerkingsfuncties van bijvoorbeeld Halftone 2 of Quick meteen te kunnen gebruiken.

Een geheel nieuwe functie is Tijdsverloop (ook wel time-lapse). Zet de iPhone vast op bijvoorbeeld een standaard, laat de software om de zoveel tijd een foto maken. Het resultaat is een versnelde weergave, bijvoorbeeld van een zonsondergang. Met de nieuwe timerfunctie kun je de foto 3 of 10 seconden na het aanraken van de knop laten maken. Ook fotobewerking is aangepast in iOS 8, nu met een uitgebreider menu om allerlei belichttingszaken als zwartpunt, donkere en lichte delen te wijzigen, maar ook meerdere opties op het gebied van kleur en zwart-witconversie. Ontwikkelaars worden nu ook vrij gelaten om apps te maken waarin je foto's kunt maken met handmatige instellingen, zodat amateurfotografen kunnen spelen met zaken als witbalans, sluitertijd en ISO-waarden.

Bewerk foto's met filters uit andere apps.

Mailtjes: meer veegmogelijkheden

Ondanks de populariteit en kwaliteit van apps als Mailbox, Dispatch en Boxer wordt de standaard app Mail natuurlijk ook nog erg veel gebruikt. In iOS 7 kreeg deze app al een flinke update, toen werden veegfuncties toegevoegd die op de functionaliteit van Mailbox geïnspireerd lijken.

In iOS 8 gaat Apple nog een stukje verder. Veeg je op een bericht kort van rechts naar links, dan krijg je naast de optie om te archiveren (of verwijderen) en andere opties te kiezen nu ook de mogelijkheid een mailtje te markeren om er later nog eens naar te kijken. Van links naar rechts vegen is nu ook mogelijk en geeft het bericht de status Gelezen of Ongelezen. Ben je een nieuw bericht begonnen, dan kun je dit even naar beneden vegen om andere e-mails te lezen en te beantwoorden. Wil je weer verder, dan hoef je alleen op het resterende balkje met 'Nieuw bericht' te tikken om verder te gaan waar je was gebleven.

Vegen in Mail biedt nu meer mogelijkheden.

Meerdere Apple-apparaten

Echte Apple-fans hebben vaak een Mac, iPhone én een iPad in huis. Vreemd genoeg leken die apparaten nooit echt héél makkelijk met elkaar te communiceren, al was een functie als Fotostream wel handig om foto's op verschillende plekken te kunnen raadplegen. In iOS 8 heeft Apple het Continuïteitsysteem geïntroduceerd, dat ervoor zorgt dat documenten en andere gegevens makkelijker op elk apparaat te raadplegen zijn. Zo ontstaat er een ecosysteem van Apple-apparaten en wordt het nog aantrekkelijker om meerdere producten van Apple te bezitten. Een belangrijk onderdeel van Continuïteit is Handoff, dat het mogelijk maakt om iets op het ene apparaat te beginnen en dit op het andere apparaat af te maken.

Begin bijvoorbeeld aan een e-mail op je Mac en voltooi en verzend hem met je iPhone. Dit werkt in het gros van de populaire Apple-apps, zoals Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Kalender en Contacten. Het zorgt er dus voor dat je zonder ingewikkelde instellingen apps op verschillende apparaten laat samenwerken, of het nou op iOS 8 of OS X Yosemite is. Bestanden kunnen ook handmatig tussen apparaten worden verzonden met het verbeterde AirDrop-systeem.

Fotostreams is verbeterd, en verschillende iOS-apparaten communiceren nu beter met elkaar.

iCloud breidt uit

Zoals gezegd werken apps op verschillende apparaten samen, zodat je op Mac een document kunt maken, dat je vervolgens op je iPhone afmaakt en verzendt. Zoals je van Apple gewend bent, gebeurt dit allemaal op de achtergrond en word je niet lastiggevallen met mappen met bestanden. Dit verloopt allemaal via het nieuwe iCloud Drive. Wie toch graag documenten wil zien en verplaatsen, kan daarvoor ook terecht in iCloud Drive. Sleep ze gewoon op de computer in de iCloud-map waarna ze op elk apparaat beschikbaar zijn, vergelijkbaar met Google Drive en Dropbox.

De opslagdienst iCloud is een belangrijk onderdeel van Mac OS X Yosemite, het nieuwe besturingssysteem voor de Mac. Je kunt ook keywords (tags) toevoegen aan bestanden, zodat je ze snel kunt ordenen. Via Spotlight kun je in alle bestanden zoeken of erdoorheen bladeren in Finder. De prijzen van online opslag via iCloud Drive zijn een stuk aantrekkelijker gemaakt dan voorheen bij iCloud en concurreren met vergelijkbare clouddiensten.

Het nieuwe iCloud Drive lijkt op Dropbox of Google Docs.

0 Reactie(s) op: Duik dieper in iOS 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.