Duik dieper in iOS 8

Door: richard-borgman | 28 oktober 2014 19:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Betere App Store

Om leuke nieuwe apps te zoeken in de meer dan een miljoen beschikbare apps, had de App Store wat nieuwe impulsen nodig. In iOS 8 is de App Store voorzien van een Ontdek-tabblad waarmee je makkelijker ideeën opdoet voor nieuwe apps. Is de zoekbalk nog niet ingevuld, dan verschijnt een lijst met Trendig zoekopdrachten om te zien wat andere gebruikers zoeken. Nieuw zijn de appbundels: een pakket dat je in één keer afrekent en meerdere apps bevat, bijvoorbeeld verschillende spellen van één uitgever.

Bij de omschrijving van de apps kom je nu naast de schermafbeeldingen ook video's tegen, die vooral bij games een beter idee geven van wat je te wachten staat. De zoekresultaten worden vanaf iOS 8 weer onder elkaar weergegeven in plaats van naast elkaar. Het scrollen in deze zoekresultaten is 'continuous', wat inhoudt dat bij een flinke veegbeweging de resultaten automatisch aan je voorbijrollen, en de lijst niet bij het volgende zoekresultaat stilstaat.

In de App Store kun je makkelijker leuke nieuwe apps vinden.

Andere toetsenborden

Op Android-apparaten is het al langer mogelijk om andere toetsenborden te installeren. Apple is daar nooit zo flexibel in geweest. In iOS 8 is dat helemaal anders. Een onderdeel van de nieuwe Extensibility-functionaliteit is dat het standaardtoetsenbord vervangen mag worden door toetsenborden van andere bedrijven. Deze mogen worden aangeboden in de App Store. Eerder mochten apps al hun eigen toetsenbord maken, maar dit mocht dan alleen in de eigen app worden gebruikt. Nu kun je dus een ander toetsenbord voor Safari of Mail gebruiken. Dit opent de deur voor populaire toepassingen als swype, waarmee je door te vegen snel woorden kunt vormen.

Wel legt Apple wat beperkingen op aan de nieuwe toetsenborden. Zo mogen ze geen functies bevatten als het verplaatsen van de cursor of het selecteren van tekst. Ook zijn er behoorlijk wat veiligheidsregels om de privacy te beschermen. Alle invoer blijft lokaal op het invoerapparaat, zodat er geen gegevens naar een afgelegen server gaan. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat toetsenborden van derden gevoelige informatie kunnen onderscheppen. In beveiligde wachtwoordvelden schakelt je iPhone automatisch over naar het standaard toetsenbord.

iOS 8 biedt allerlei mogelijkheden om nieuwe toetsenborden te gebruiken.

Delen met gezin

Voor sommige mensen is het een ondenkbare luxe, voor anderen de normaalste zaak van de wereld: een gezin waar iedereen zijn eigen iOS-apparaat heeft. Vader en moeder allebei een iPad en iPhone, de kinderen een iPod touch of een iPad mini. Een groot probleem is dat nooit geweest: als je allemaal hetzelfde iTunes-account gebruikt in de App Store, kun je de apps op al die apparaten downloaden. Maar wat nou als zoonlief telkens vraagt of hij een nieuwe game mag kopen? Of ma en pa willen een app downloaden waarvan het onhandig is dat die in het onderdeel Aankopen in de App Store verschijnt?

Met de nieuwe functionaliteit 'Delen met gezin' wordt dat allemaal veel makkelijker te beheren. Nog steeds wordt met hetzelfde iTunes-account gewerkt en betaal je maar één keer, maar er zijn veel instellingen om aankopen van apps, films, boeken en muziek te controleren en de privacy te waarborgen. Zo kun je instellen dat bij elke aankoop op de iPad mini via een notificatie eerst goedkeuring wordt gevraagd aan het gezinshoofd, bijvoorbeeld op de iPhone van moeder. Apps die worden aangeschaft, verschijnen niet meer op de iPod touch bij het onderdeel Aankopen. Er zitten nog meer handige onderdelen in deze nieuwe functie, zoals Zoek mijn iPhone om te kijken waar de kinderen zijn, een gedeelde Agenda-functie en een gedeeld fotoalbum.

Met de nieuwe functie Delen met gezin kun je ook snel foto's delen.

Zo veel details

Zoals bij iedere update van het besturingssysteem van de iPhone, zijn er in iOS 8 naast de grote nieuwe functies en kenmerken ook talloze kleine verbeteringen en extra's. Zo moet het werken met de mobiele hotspot-functie soepeler verlopen en blijven ook ongewenste notificaties achterwege. Ongewenste notificaties kwamen nog weleens voor bij apps die - ondanks je voorkeur geen meldingen te ontvangen - je toch telkens lastigvielen. Een andere vervelende truc van vooral gamebedrijven is om je automatisch naar de App Store te sturen. Ook dit is niet meer mogelijk in iOS 8. Het accuverbruik is in iOS 8 per app te controleren in een apart menu dat je bereikt via Instellingen / Algemeen / Verbruik / Batterijgebruik.

Apps die een te grote belasting op je iPhone leveren, worden automatisch afgesloten. De ontwikkelaars krijgen dan te horen dat ze de app moeten aanpassen. Slechtzienden krijgen de optie om de gehele iPhone in zwart-wit te zetten via Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Grijstinten. Niet alleen de menu's, maar ook geopende apps worden dan in grijstinten afgebeeld. Daarnaast is er een uitgebreidere zoomfunctie en kun je instellen dat alles op het scherm wordt voorgelezen op het moment dat je met twee vingers naar beneden veegt. In Safari kun je je creditcard scannen, zodat de browser de afbeelding omzet in leesbare tekst voor invoervelden op een website.

Bovendien is AirPlay vereenvoudigd: om bijvoorbeeld de iPhone met een Apple TV te verbinden, hoef je geen gebruik meer te maken van hetzelfde wifi-netwerk. In het multitaskingscherm - twee keer op de Home-knop drukken - zie je boven de actieve apps de meest 'gebruikte' contactpersonen.

Om beelden naar de Apple TV te sturen heb je geen wifi-netwerk meer nodig.

0 Reactie(s) op: Duik dieper in iOS 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.