Duits iPhone- en iPad-verbod dreigt

Door: jasper-bakker | 12 december 2011 10:59

Nieuws

De Duitse rechter legt een verkoopverbod op voor de iPhone én iPad. Motorola boekt net voor de Kerst een patentoverwinning op Apple, maar het verbod ligt nog niet vast.

Het regionale hof in Mannheim geeft Motorola gelijk in een patentrechtszaak tegen Apple. Het gaat om een Europees patent op een datatransmissietechniek die essentieel is voor de breedbandstandaard GPRS (general packet radio service). Die voorloper van 3G is een uitbreiding van het aloude gsm, maar is tegenwoordig nog wel in gebruik.

Borg voor verkoopverbod

In het oordeel stelt de Duitse rechters dat dit patent geschonden wordt door Apple's 3G-producten: alle iPhone-modellen en de 3G-uitvoering van de iPad 1 en 2. De iPhone 4S wordt niet specifiek genoemd, omdat die is uitgekomen nadat deze rechtszaak is aangespannen. Bij de uitspraak van patentschending krijgt Apple een verkoopverbod opgelegd. Maar die voorlopige maatregel is niet gelijk van kracht.

Aanklager Motorola kan dat wel aanvragen. Daarbij moet het telecombedrijf wel een onderpand van 100 miljoen euro inleggen. Dat bedrag is voor het geval dat het nu gevelde oordeel in hoger beroep komt te vervallen. Apple had om een borg van 2 miljard euro gevraagd, schrijft de Duitse patentexpert Florian Mueller op zijn blog. De rechtbank heeft dat hoge bedrag afgewezen.

Motorola aan zet

Apple gaat in hoger beroep. Woordvoerders stellen dat de Kerstverkoop niet in gevaar is, schrijft persbureau The Associated Press. Ondertussen is het aan Motorola om het toegekende verkoopverbod wel of niet na te jagen. Het is nog niet bekend wat het gaat doen. Wel aanvragen om dat vervolgens geannuleerd te zien, kost de aanstaande Google-dochter 100 miljoen euro.

De Duitse patentrechtszaak gaat om twee patenten van telecomveteraan Motorola. Apple beroept zich voor zijn verdediging op de FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-discriminatory). Daaronder moeten licenties op essentiële patenten verstrekt worden tegen eerlijke voorwaarden, voor een redelijk bedrag en aan iedereen die dat wil.

Eisen aan patentlicentie

Het Duitse recht stelt echter dat een licentienemer daarbij geen voorwaarden mag stellen, wat Apple wel wil, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. De iPhone-maker wil namelijk wel een licentie op de bewuste patenten, maar dan met twee uitwegen. Ten eerste dat de patentlicentie alle eventuele eerdere schendingen afdekt. Ten tweede het recht om de licentie - en betalingen daarvoor - te weigeren als het patent uiteindelijk in deze rechtszaak ongeldig of niet van toepassing wordt verklaard.

De uitspraak van de Duitse rechter:

11-12-09 Mannheim Ruling for MMI Against Apple

0 Reactie(s) op: Duits iPhone- en iPad-verbod dreigt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.