Handleiding: Geef de functietoetsen (F1 – F12) hun standaardfunctie terug

Door: wouter-hoeffnagel | 03 juni 2013 15:41

Nieuws

Je kunt op een Mac allerlei features van OS X snel oproepen met behulp van de F1- tot en met F12-toetsen, ook wel functietoetsen genoemd. Zo kan je het contrast van het beeldscherm aanpassen met de F1- en F2-toets en het dashboard openen met F4. Sommige apps gebruiken de functietoetsen echter ook voor andere functies. In dit artikel lees je hoe je de functie van de functietoetsen kunt wijzigen.

Sommige apps gebruiken de functietoetsen om features snel beschikbaar te maken. OS X heeft deze toetsen echter ook in gebruik. Klik je daarom bijvoorbeeld op de F1-toets omdat je hiermee een functie in een bepaalde app wilt oproepen? Dan zet je onbedoeld het contrast van je Mac lager, terwijl de functie niet wordt opgeroepen. Niet handig dus!

Fn-toets

Het is echter mogelijk de functietoetsen hun standaardfunctie terug te geven, waardoor je dus wel de functie die je wilt gebruiken kunt oproepen. Houd hiervoor de Fn-toets ingedrukt terwijl je bijvoorbeeld de F1-toets klikt. De Mac ziet je toetsaanslag in dit geval als het indrukken van een 'normale' F1-toets en opent dus de functie van de app zonder het contrast van je Mac aan te passen.

Maak jij met grote regelmaat gebruik van functies die beschikbaar zijn met de 'normale' functietoetsen? Dan kan het continu ingedrukt moeten houden van de Fn-toets erg vervelend zijn. Het is echter gelukkig mogelijk de functie van de toetsen om te draaien, waardoor je niet langer de Fn-toets ingedrukt hoeft te houden om de functietoetsen te kunnen gebruiken. De toetsen krijgen hierdoor dus hun standaardfunctie terug.

Standaardfunctietoetsen

De werking van de functie toetsen kan worden ingesteld door allereerst de app Instellingen via het dock of de map Programma's te openen. Ga nu onder het kopje Hardware naar het menu Toetsenbord. Selecteer vervolgens het tabblad Toetsenbord. Vink op dit tabblad de optie Gebruik de toetsen 'F1', 'F2', enzovoort, als standaardfunctietoetsen aan om de functietoetsen hun standaardfunctie te geven.

Geef de functietoetsen hun standaardfunctie terug

OS X beschouwt de functietoetsen vanaf nu als 'normale' functietoetsen. Je hoeft dus niet langer de Fn-toets ingedrukt te houden om de toetsen op de standaard manier te kunnen gebruiken. Wil je de functies die Apple aan de toetsen heeft gekoppeld alsnog gebruiken? Klik dan op één van de functietoetsen terwijl je de Fn-toets ingedrukt houdt. Het dashboard is dus bijvoorbeeld voortaan beschikbaar door op de F4-toets te klikken terwijl je de Fn-toets ingedrukt houdt. De werkwijze is nu dus omgedraaid.

2 Reactie(s) op: Handleiding: Geef de functietoetsen (F1 – F12) hun standaardfunctie terug

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 april 2015 16:18 Anoniem
  ik speel een spel op mijn mac book air maar dan wil ik op f12 drukken en krijg ik alleen het volume, hoe moet ik gwn instelling krijgen van f12

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2016 21:22 Anoniem
  hoe werk de @ knop bij het toetsenbord
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.