Handleiding: Specifieke muzieknummers uit Genius-afspeellijsten weren

Door: wouter-hoeffnagel | 01 februari 2013 15:06

Nieuws

iTunes bevat een handig hulpmiddel waarmee je razendsnel afspeellijsten kunt aanmaken: Genius. Iedereen heeft waarschijnlijk wel muziek in zijn iTunes-bibliotheek staan die je wel op bepaalde momenten beluistert, maar niet in je afspeellijsten wilt terugvinden. In deze handleiding leggen we uit hoe je ervoor kan zorgen dat Genius bepaalde nummers, albums of artiesten niet opneemt in afspeellijsten.

Genius is een feature die standaard in iTunes is uitgeschakeld. Schakel daarom eerst Genius in. Klik hiervoor op Store in de menubalk van iTunes en kies de optie Schakel Genius in. Je krijgt een scherm te zien waarop de mogelijkheden van Genius worden uitgelegd. Klik rechts onder in de hoek op de knop Zet Genius aan. iTunes vraagt je vervolgens in te loggen op je Apple ID en de algemene voorwaarden te accepteren. Genius wordt nu ingeschakeld en verzamelt alle gegevens die de tool nodig heeft.

Schakel Genius in om gebruik te maken van de feature

Afspeellijst aanmaken

Met Genius kan je een afspeellijst aanmaken door met de ctrl-toets ingedrukt op een muzieknummer in je iTunes-bibliotheek te klikken en in het actiemenu voor Start Genius te kiezen. Genius stelt vervolgens op basis van dit nummer razendsnel een afspeellijst samen uit alle muziek in je iTunes-bibliotheek. Deze muziek wordt uiteraard niet willekeurig gekozen. Genius kijkt hierbij onder andere naar het genre waarin het muzieknummer dat je hebt gekozen valt.

Het feit dat Genius de afspeellijst voor je samenstelt betekent echter niet dat je geen invloed kunt uitoefenen op de afspeellijst die de tool uiteindelijk presenteert. Door nummers in iTunes uit te schakelen voorkom je dat het nummer wordt opgenomen in de afspeellijsten van Genius. iTunes toont in de muziekbibliotheek bij ieder nummer een vinkje. Door dit vinkje uit te klikken schakel je het nummer uit in iTunes. Het nummer wordt hierdoor dus niet langer opgenomen in de afspeellijsten die Genius samenstelt.

Door op het vinkje bij een nummer te klikken schakel je het nummer in iTunes uit

Groepen nummers in één keer uitschakelen

Zeker als je een groot aantal muzieknummers wilt uitschakelen in je iTunes-bibliotheek is dit proces een tijdrovende klus. Het is echter mogelijk het proces te versnellen door gebruik te maken van 'slimme afspeellijsten', waarin je eenvoudig alle muziek met een bepaald kenmerk kunt verzamelen. Denk hierbij aan alle muziek in een bepaald genre, van een bepaalde artiest of met een bepaalde beoordeling.

Maak een slimme afspeellijst aan door in de menubalk te klikken op Archief en hier de optie Nieuwe slimme afspeellijst te kiezen. Geef vervolgens aan op welke informatie iTunes de nummers voor de slimme afspeellijst moet selecteren. Je hebt hierbij de keuze uit een groot aantal criteria. Ook kan je bepalen hoe iTunes het woord dat je opgeeft interpreteert. Je hebt hierbij de keuze uit 'bevat', 'bevat niet', 'is', 'is niet', 'begint met' en 'eindigt op'

Stel in hoe iTunes de muzieknummers moet verzamelen

Muzieknummers verzamelen

In dit voorbeeld willen we alle muziek met het genre 'pop' verzamelen in één afspeellijst en laten we iTunes dus selecteren op genre. Selecteer daarom in het eerste keuzemenu Genre en bij het tweede keuze menu is. Geef vervolgens in het lege vlak het woord 'pop' op en klik op ok. iTunes verzamelt nu alle muziek met het genre 'pop' in één slimme afspeellijst. Je kunt nu eenvoudig alle muziek in deze afspeellijst uitschakelen door de Apple-toets in de drukken en op een vinkje voor één van de nummers te klikken. Alle nummers in de afspeellijst worden hierdoor door Genius genegeerd.

Kom je ondanks de slimme afspeellijst toch nog muzieknummers in de Genius-afspeellijsten tegen die hier niet in hadden moeten zitten? Dan is de kans groot dat de muzieknummers niet is voorzien va de juiste infromatie. Controleer daarom de informatie die iTunes over het nummer heeft verzameld en pas deze indien nodig aan. Deze informatie is in te zien en te wijzigen door in het actiemenu Toon info te kiezen en het tabblad Info te selecteren.

Pas indien nodig de informatie die iTunes over een nummer heeft verzameld aan

0 Reactie(s) op: Handleiding: Specifieke muzieknummers uit Genius-afspeellijsten weren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.