HP geeft broncode webOS voor de TouchPad vrij

© CIDimport

HP geeft broncode webOS voor de TouchPad vrij

Geplaatst: 27 juni 2012 - 12:27

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

HP heeft zijn open source-versie van webOS voor op zijn TouchPad-tablet vrijgegeven. Ontwikkelaars moeten nieuw leven in het platform blazen.

HP heeft een 'Community Edition' broncode van webOS beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars. Gebruikers kunnen daarmee leren hoe het besturingssysteem van de TouchPad werkt en zo nodig ook aanpassingen doen met het oog op de toekomstige eerste versie van Open webOS, schrijft het HP-team in een blogpost.

Blauwdruk voor Open webOS 1.0

In september moet Open webOS 1.0 klaar zijn, terwijl de bèta-versie gepland staat voor augustus. Ontwikkelaars hebben tot die tijd om zelf mee te denken aan betere standaardapplicaties. Hoewel de vrijgegeven broncode van toepassing is op de TouchPad, moeten aanpassingen uiteindelijk gaan gelden voor alle toekomstige mobiele apparaten met het nieuwe webOS.

Het probleemkindje webOS wordt daarmee nieuw leven ingeblazen. Na de overname van smartphonefabrikant Palm in 2008 ging HP aan de slag met webOS voor op de TouchPad. Maar dit bleek al snel een totale mislukking. Door softwarefouten, de 'vroege' keuze voor html als app-platform en concurrentie van de succesvolle iPad verdween de tablet al na zeven weken van de markt.

'Eervol doodvonnis'

HP maakte afgelopen december bekend dat het webOS vrij wilde geven aan de open source-gemeenschap. Die keuze kon op weinig vertrouwen rekenen van analisten. Zij laakten het feit dat HP te weinig investeert in het platform en noemden het feit dat webOS niet te verkopen was een teken aan de wand. De keuze om het over te laten aan de markt werd desondanks gezien als een “eervol doodvonnis."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten