iOS 10: De leukste update van iOS tot nu toe

Door: Martin Gijzemijter | 19 september 2016 11:01

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Toetsenbord

Een verandering waar ik erg enthousiast over ben en die in principe niet zoveel voorstelt, is de wijziging van de toetsenbordgeluiden. Wanneer je typt (met het geluid aan) dan hoor je nu een heerlijk subtiel klikgeluid, dat je bijna doet vergeten dat je toestel geen tactile feedback heeft. Daarnaast heeft Apple QuickType verbeterd, maar daar hebben wij in Nederland natuurlijk niets aan, omdat de tekstvoorspelling alleen in het Engels werkt.

Siri

Ook Siri is flink onder handen genomen, al zul je daar in eerste instantie niet zo heel veel van merken. De spraakassistent van Apple is nu opengesteld voor andere ontwikkelaars, hetgeen betekent dat je Siri nu kunt gebruiken voor veel meer dan alleen het sturen van een tekstberichtje. Zeker met de komst van de app Woning is dat goed nieuws, omdat het betekent dat je met je stem de verlichting aan kunt doen (om maar iets te noemen) als je daar de geschikte apparatuur voor hebt. De tijd zal leren of dat echt cool is om te doen, of stiekem een beetje sneu.

Vergrendelscherm

Ik heb het al heel eventjes gehad over het vergrendelscherm, met het nieuwe onderdeel Vandaag, dat je vaker zult zien dat je lief is, wanneer je per ongeluk veegt (in plaats van drukt) om je iPhone te ontgrendelen.

Heel erg is dat niet, want Vandaag is wel een verdraaid fijne nieuwe toevoeging. Het is een scherm dat vol staat met widgets, die je naar eigen inzicht kunt verwijderen en toevoegen. Zo heb je dus in één oogopslag bijvoorbeeld het weer, het nieuws, je agenda, enzovoort.

We zeggen het er maar meteen bij: deze functie had er natuurlijk al veel eerder moeten zijn, het is één van de functies die ons af en toe jaloers maakte op mensen met een Android-toestel.

Besturingspaneel

Het Besturingspaneel zit nog altijd waar je gewend bent, maar de werking is iets anders. Ten eerste bestaat het nu uit twee pagina’s, hetgeen ervoor zorgt dat niet alle functies in het kleine schermpje zijn gepropt en dat is wel zo prettig. Ik vind het vooral prettig dat de afspeelknoppen voor, bijvoorbeeld, muziek, uit het eerste scherm zijn gehaald, omdat het nogal eens wilde gebeuren dat ik daar per ongeluk op drukte, terwijl ik eigenlijk alleen maar wifi uit wilde schakelen. Ook handig: het paneel kent nu 3D Touch ondersteuning voor de zaklamp, zodat je kunt kiezen uit drie lichtniveaus. Subtiel, maar verdraaid prettig.

Woning

Een geheel nieuwe functie in iOS is de app Woning die ik al even heb besproken onder het kopje Woning. Heel erg veel kan ik nog niet over deze app zeggen, omdat ik op het moment van schrijven nog geen apparaten had om ermee aan te sturen. In alle eerlijkheid twijfel ik er echter niet aan dat deze app het concept domotica volledig zal herdefiniëren. Het valt of staat echter met de mogelijkheid om dingen tot in detail aan te passen, bijvoorbeeld het aanmaken van verschillende zones voor Nest of Philips Hue. Hierover schrijf ik binnenkort een afzonderlijke review.

Conclusie

Ik word altijd redelijk enthousiast van nieuwe iOS-releases, maar vrijwel altijd leidt dit tot enige teleurstelling. Je ontdekt uiteindelijk toch dat het hetzelfde besturingssysteem is met een aantal nieuwe trucjes. iOS 10 is de allereerste versie van iOS die ervoor zorgde dat ik even niet meer geïnteresseerd was in mijn nieuwe iPhone die over een paar dagen op de mat zou ploffen (al heeft dat natuurlijk ook te maken met het feit dat de iPhone 7 niet heel erg veel nieuws brengt). De nieuwe Foto’s-app is een fantastische verbetering, en het onderdeel Vandaag (in het vergrendelscherm) biedt je in één oogopslag alles dat je wilt weten. Aan het ontgrendelen kan ik nog niet wennen, maar dat zal een kwestie van tijd zijn.

En iMessage? Daar ben ik veel enthousiaster over dan ik zou moeten zijn, simpelweg omdat het zo leuk is om berichten op te leuken met allerlei animaties, tekeningen, bewegende stickers enzovoort en ik heb het gevoel dat ik niet de enige zal zijn. iOS 10 wordt door velen afgeschreven als een speelgoed-update, oftewel, weinig nuttigs, en vooral veel eyecandy. Daar ben ik het mee eens, maar in alle eerlijkheid bevalt me dat uitstekend. iOS 10 is misschien niet de beste en meest uitgebreide upgrade van iOS, maar wel de leukste, en dat mag ook wel een keer.

Heb je een vraag over iOS 10? Stel hem in ons gloednieuwe Techcafé!

0 Reactie(s) op: iOS 10: De leukste update van iOS tot nu toe

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.