iPad Air 2 - De iPad verder verfijnd

© PXimport

iPad Air 2 - De iPad verder verfijnd

Geplaatst: 12 november 2014 - 07:15

Aangepast: 24 november 2022 - 11:07

Joris Peterse

Ieder jaar komt er een nieuwe iPad uit en in 2014 is het de iPad Air 2. De tablet is nu voorzien van een vingerafdrukscanner en is dunner en lichter dan zijn voorgangers. Sterker nog, de iPad Air 2 is de dunste tablet die er momenteel te krijgen is en schaart zich bij de allerlichtste in zijn soort.

De verkopen van tablets zakken dit jaar behoorlijk in. Dat komt omdat de markt aardig verzadigd is en er steeds meer fabrikanten bijkomen die tablets aanbieden. Bovendien hoeft een tablet niet zo snel vervangen te worden en kun je zelfs nog prima aan de slag met de eerste iPad als je niet veel waarde hecht aan de nieuwste apps en software.

Lees ook: Maak van je iPad een draagbare bioscoop.

Om mensen te verleiden toch een nieuwe tablet te kopen, experimenteert de concurrentie er lustig op los met andere schermformaten, waterdichte behuizingen, laptopvervangende tablets, styluspennetjes of zelfs infraroodsensoren zodat je met de tablet ook de tv bedient.

De vernieuwingen van de iPad zijn echter een stuk subtieler. De prestaties van de tablet zijn omhoog geschroefd met een krachtigere processor en meer werkgeheugen. De tablet is te ontgrendelen met een vingerafdruksensor die we al kenden van de iPhone 5s. Daarnaast is de nieuwe iPad nog dunner en nog lichter geworden.

De kleine wijzigingen passen bij de koers die Apple de laatste jaren heeft ingezet. Geen baanbrekende nieuwe innovaties, maar een subtiele verfijning van bestaande apparaten. Hetzelfde geldt voor het besturingssysteem van de iPad, iOS 8 dat de gebruiker vooral meer verstrengelt in het web van Apple-apparaten en -diensten. Zo weet Apple z'n apparaten, waaronder de iPad Air 2, gebruiksvriendelijk te houden voor jong en oud.

 

© PXimport

De iPad is nu ook in een gouden variant verkrijgbaar.

Afgeslankt

Knap is dat de iPad zo licht kan zijn terwijl hij wel een metalen behuizing heeft. Er zijn lichtere tablets van vergelijkbaar formaat, maar deze hebben vaak een plastic afwerking. Om de iPad Air 2 dunner en lichter te maken, is er wel wat van de accucapaciteit afgesnoept vergeleken met de eerste iPad Air. Dit wordt opgevangen door de processor, die niet alleen krachtiger is maar ook energiezuiniger. Hierdoor merk je in praktijk weinig van de lagere accucapaciteit, maar gaat de accu bij gewoon gebruik wel iets minder lang mee dan de iPad Air.

Maar voor die iets mindere accuduur krijg je veel terug. Want de iPad Air 2 ligt ontzettend prettig in de hand door zijn lage gewicht en dunne behuizing. Als je de tablet bijvoorbeeld graag gebruikt om films mee te kijken op Netflix of YouTube is dat erg prettig, omdat je het apparaat comfortabel vasthoudt. Let alleen wel op dat je niet met je hand voor de speakertjes aan de zijkant zit. Hoewel ze opvallend krachtig geluid geven is het jammer dat de speakers niet aan de voorkant zitten.

 

© PXimport

De iPad Air 2 is slechts 6,1 millimeter dik.

De beeldkwaliteit van de iPad heeft altijd een streepje voor gehad ten opzichte van andere tablets. Met de iPad Air 2 is dat niet anders. Het beeld is haarscherp, de kleuren zijn helder en de kijkhoek is uitstekend. Bovendien heeft Apple een extra laagje toegevoegd op het scherm, waardoor er minder reflectie optreedt. Hierdoor leent de tablet zich dus uitstekend voor het kijken van video en foto's. Binnen en buiten.

Gouden iPad

De tablet komt in drie verschillende opslagvarianten: 16GB, 64GB en 128GB. Evenals drie kleuren: zwart, wit en goud. We raden wel aan om voor minstens 64GB aan opslagcapaciteit te kiezen. 16GB begint wat krap te worden, dat bleek onlangs nog, tijdens de uitrol van iOS 8. Om het systeem te kunnen upgraden had je al 6,9GB aan vrije ruimte nodig. Dit betekent wel dat je voor de meest gangbare iPad-variant al zo'n 600 euro kwijt bent. Dat is een fors bedrag en voor 100 euro minder kun je ook de Nexus 9 kopen. Een krachtige Android-tablet met hetzelfde schermformaat.

 

© PXimport

Touch ID is ook op de iPad een handige toevoeging.

Conclusie

De iPad Air 2 is geen grote upgrade ten opzichte van de iPad Air. De meeste vernieuwing zit in de rekenkracht van de tablet. Daarbij is het prettig dat de iPad dunner en lichter is gemaakt. Hierdoor is de iPad een eenvoudige, handzame tablet die dankzij zijn extra rekenkracht ook goed is in zware klussen als het bewerken van video's. Toch denk ik niet dat de iPad Air 2 een nieuwe opleving van de tabletmarkt veroorzaakt. Dit komt omdat de tablet en het besturingssysteem teleurstellend weinig extra vernieuwing bieden. Een vingerafdrukscanner is hiervoor niet genoeg. Dat houdt wel in dat de iPad vertrouwd blijft en een veilige tabletkeuze is voor zowel beginnende als gevorderde tabletgebruikers.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Krachtige hardware

Fraai scherm

Licht en dun

Minpunten

Te weinig vernieuwing

Prijs

Conclusie

Apple iPad Air 2 ---------------- **Prijs** € 499,- (16 GB), € 599 (64 GB), € 699 (128 GB) **Beschikbare kleuren** Zwart, wit, goud **OS** iOS 8.1 **Scherm** 9,7 inch LCD (24,6 cm) **Schermresolutie** 2048 x 1536 **Processor** Apple A8X (triplecore, 1,5 GHz) **Geheugen** 2GB **Camera** 8 megapixel **Communicatie** Wifi, bluetooth 4.0, gps **Aansluitingen** Lightning , 3,5mm-audio **Afmetingen** 17 x 24 x 0,6 cm **Gewicht** 437 gram **Batterij** 27 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten