iPad op je tv - Maak van je iPad een draagbare bioscoop

Door: Martin Gijzemijter | 27 oktober 2014 11:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Films en series kijken op je iPad is natuurlijk fantastisch, maar het weegt nog altijd niet op tegen het kijken op een groot televisiescherm. Dan is het handig om te weten dat je in veel gevallen de media-content van je iPad op je televisiescherm kunt toveren, dankzij Chromecast.

In deze cursus laten we je zien hoe je de Chromecast kunt gebruiken om films en series vanaf je iPad op je televisie kunt toveren. We leggen je uit wat de Chromecast is, wat hij kan, en waarom het zo'n verdraaid handig ding is.

Wat is de Chromecast

De Chromecast is een apparaatje dat je in je televisie steekt, waardoor het mogelijk wordt om video naar de televisie te streamen, zelfs als het toestel geen internet ondersteunt. De Chromecast heeft namelijk zelf een ingebouwde wifi-antenne die je contact laat maken met je draadloze netwerk. Een draadloos netwerk is dus wel vereist. Met bepaalde apps op je iPad kun je vervolgens content draadloos naar de tv (eigenlijk naar de Chromecast) sturen, zonder dat je daarvoor een pc nodig hebt.

De Chromecast is een krachtig apparaatje dat je televisie een stuk slimmer maakt.

Wat voor televisie heb je nodig?

Het klinkt als een enorm geavanceerd apparaat en dat is het ook, maar dan wel verpakt in de vorm van een usb-stick. Wanneer je hoort wat je kunt doen met de Chromecast, zou je denken dat je een peperdure smart-tv nodig hebt, maar het tegendeel is waar. Iedere televisie met een HDMI-poort en usb-poort kan gebruikmaken van de Chromecast. De usb-poort is daarbij zelfs optioneel, en wordt alleen gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien. Zit er geen usb-poort op je tv, dan kun je de Chromecast ook met de bijgeleverde stekker in het stopcontact steken.

Iedere televisie met een HDMI-poort kan gebruikmaken van de Chromecast.

Vervangt de Chromecast een Apple TV?

Voordat we je gaan uitleggen hoe je de Chromecast installeert, eerst even iets verduidelijken. Want hoewel de Chromecast vaak wordt gepresenteerd als goedkoop alternatief voor Apple TV (Chromecast kost 35 euro, Apple TV kost 99 euro), zijn de twee apparaten niet helemaal hetzelfde. Belangrijkste voordeel van de Apple TV is dat je toegang hebt tot de iTunes Store (voor films en video's) en reeds gekochte content ook op je televisie kunt afspelen. Chromecast heeft geen ingebouwde winkel, en de Video-app heeft ook geen Chromecast-functionaliteit. Daarmee zou Apple z'n eigen Apple TV beconcurreren.

Voordeel van Chromecast boven de Apple TV is dat je voor Chromecast geen een aparte afstandsbediening nodig hebt, je bedient het apparaat met je iPad. Daarnaast zijn bepaalde functies, zoals het streamen van YouTube-filmpjes naar je televisie, met je Chromecast een stuk gebruiksvriendelijker dan met je Apple TV. Op die laatste moet je met je afstandsbediening tekst invoeren, letter voor letter.

Chromecast en Apple TV zijn absoluut niet hetzelfde.

7 Reactie(s) op: iPad op je tv - Maak van je iPad een draagbare bioscoop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 oktober 2014 22:42 Anoniem
  ' Daarnaast zijn bepaalde functies, zoals het streamen van YouTube-filmpjes naar je televisie, met je Chromecast een stuk gebruiksvriendelijker dan met je Apple TV. Op die laatste moet je met je afstandsbediening tekst invoeren, letter voor letter.'
  Nee hoor, je gebruikt gewoon je ipad als afstandsbedieniing, dus ook het toetsenbord.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 oktober 2014 08:21 Anoniem
  martin GAYzemijter schrijft een faggot artikel over gayPads
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2014 06:35 Anoniem
  Wat een lulverhaal. Hetzelfde doe je met airplay van je ipad naar de appletv. Verder kun je op de ipad/iphone gewoon apple remote installeren en dan heb je geen losse afstandsbediening nodig.

  Verder sperlt de appletv standaard al youtube en netflix en hoef je die dus niet streamen vanaf je ipad. De netflix app op je ipad werkt dan zelfs als luxe afstandsbediening.

  De chromecast is compleet overbodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2014 08:20 Anoniem
  ' Daarnaast zijn bepaalde functies, zoals het streamen van YouTube-filmpjes naar je televisie, met je Chromecast een stuk gebruiksvriendelijker dan met je Apple TV. Op die laatste moet je met je afstandsbediening tekst invoeren, letter voor letter'
  Euhhh.. AirPlay? Je gebruikt gewoon de YouTube app op je iPad en met airplay toon je het op je tv..
  Trouwens met AirPlay toon je alles wat op je iPad/iPhone draait op je tv.. Niks te maken met of apps wel of niet compatibel zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2014 21:24 Anoniem
  Ja, geweldig. Dat ding gekocht, de installatie verliep vlekkeloos. Daarna begon de ellende, UPC ondersteunt de Chromecast niet. Drie avonden het hele internet afgespeurd, van alles geprobeerd aan adviezen, kanalen veranderd in de router etc.etc. In iedergeval bedankt dat jullie er bij gemeld hebben dat UPC dit niet ondersteunt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2014 21:37 Anoniem
  Sluit mij aan bij vorige reactie. Had voor jullie een abonnement kunnen betekenen. Onvolledige berichtgeving. Commerciele belangen in het geding.
  Valt mij zwaar tegen die onvolledigheid.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2014 13:03 Anoniem
  Niet echt objectief artikel, als ik dit lees zijn er niet veel voordelen aan een chromecast tegenover Apple tv. Behalve dat je het kan gebruiken met android en iOS tegelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.