iPhone 5 zet 4G frequentieveiling op scherp

© PXimport

iPhone 5 zet 4G frequentieveiling op scherp

Geplaatst: 14 september 2012 - 05:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

De populariteit van de iPhone 5 kan de interesse bij providers voor specifieke frequentieblokken op scherp stellen. Het toestel van Apple is 4G-compatibel, maar alleen met de juiste frequentiebanden.

De iPhone 5 werkt in Nederland met 4G op drie banden, namelijk de 850-, 1800- en 2100 MHz-banden. Als Nederlandse operators willen dat 4G op de iPhone 5 op hun netwerk werkt, moeten ze 4G op die frequentie gaan uitrollen. Het lijkt er daarom op dat het 1800 MHz-blok een interessant gebied gaat worden tijdens de veiling.

Kip-ei-situatie

Long Term Evolution (LTE), de uitrol van 4G, is in Nederland maar langzaam van de grond aan het komen. In een aantal gebieden is 4G op 2,6 gigahertz uitgerold, maar dat zijn kleine netwerken waarmee providers aan hun uitrolverplichting voldoen. Naar verwachting wordt er bij de veiling hoog ingezet op 1800 MHz en 800 MHz om daarop 4G uit te rollen.

"Het is een kip-ei-situatie", vertelt telecomanalist Hendrik Rood van Stratix. "De operator moet weten op welke frequentie apparaten gaan werken, maar producenten moeten juist weten op welke frequenties 4G wordt uitgerold." De Zweedse provider TeliaSonera was de eerste Europese provider die 4G aanbiedt en zit op de 2,6 GHz-band.

Nog geen LTE-ondersteuning

Veel apparaten op de Nederlandse markt ondersteunen nog geen LTE. Omdat hardwarematig in de basebandchip is vastgesteld welke banden de toestellen kunnen gebruiken voor het netwerkprotocol, moeten deze apparaten een speciale LTE-versie op de markt brengen. Producenten nemen daarom volgens Rood een afwachtende houding aan, om te zien wat providers precies gaan doen.

"Apple heeft ongetwijfeld kijk op wat operators precies van plan zijn", zegt de telecomanalist. Dat Apple er nu voor kiest om de iPhone 5 in Europa op de markt te zetten met een chip die LTE ondersteunt voor 850, 1800 en 2100 MHz is tekenend. De 2600 MHz waar de kleine 4G-testnetwerken op draaien, zit daar niet tussen.

Veiling van groot belang

In Nederland zijn providers vrij om te kiezen waar ze LTE precies uitrollen. Rood vertelt dat er voor een efficiënte uitrol een aaneengesloten blok van 20 MHz nodig is. Bij de veiling in oktober worden blokken per 5 MHz uitgerold. De frequentieveiling is van groot belang voor de providers.

"De vraag is nu: wie gaat er bewegen", legt Rood uit. "Als er bijvoorbeeld blokken worden geveild waar geen devices op zitten, dan gaan ze voor een habbekrats de deur uit." Volgens de analist is het logisch dat providers bij de veiling net genoeg bieden om de nieuwkomers uit de markt te duwen om vervolgens frequenties vast te houden. "En dan loopt de Staat met de kat in de zak weg."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten