iTunes ontdekken

Door: richard-veenstra | 11 september 2012 15:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

iTunes, de verplichte mediaspeler voor iedereen met een iPod, iPhone of iPad, is meer dan alleen een gereedschap om bestanden op uw mobiele Apple-apparaat te kopiëren. In dit artikel vertellen we wat u allemaal met iTunes kunt doen en hoe u het beste uw muziek, films en apps beheert.

iTunes bestaat al sinds 2001 en verscheen kort voor de introductie van de eerste iPod. Aanvankelijk werd het programma gepromoot als een digitale jukebox, maar na de lancering van de iPod later dat jaar veranderde iTunes steeds meer in een verplicht stuk software dat u nodig had om uw iPod te synchroniseren. Deze rol zorgt bij veel gebruikers ook nu nog voor een nare bijsmaak, want dit gesloten principe lijkt anno 2012 enigszins achterhaald. Toch kan het programma veel meer dan alleen bestanden kopiëren.

De iTunes Store is de webwinkel van iTunes.

Importeren, beheren en aanschaffen

iTunes kent een drie-kolommen-structuur. Links vindt u vier of vijf menu's, afhankelijk of u uw iPod, iPhone of iPad hebt aangesloten. Onder Bibliotheek vindt u alle bestanden die u naar iTunes hebt geïmporteerd. Dit kunnen muziekbestanden zijn, maar ook videobestanden, apps voor uw iPhone en digitale boeken. Bestanden importeren in iTunes is erg makkelijk: u sleept de bestanden vanuit de verkenner gewoon naar het programma en iTunes zorgt ervoor dat de bestanden in de juiste bibliotheken terechtkomen. Hierbij maakt het niet uit of de geselecteerde bestanden allemaal andere formaten hebben. Eronder ziet u het kopje Store. Dit is de iTunes Store en hier schaft u muziek, video's, apps en boeken aan. Sluit u uw mobiele Apple-apparaat aan, dan is het volgende kopje Apparaten. Hier bepaalt u bijvoorbeeld welke bestanden van uw pc naar uw iPhone gekopieerd moeten worden en of u contacten, agenda's en notities wilt synchroniseren. Het vierde kopje heet Genius. Als u deze functie activeert, zal iTunes u suggesties geven voor albums en films op basis van uw recente aankopen of de media die u in iTunes hebt afgespeeld. Het onderste menu heet Afspeellijsten en dit is een handige manier om uw muziekcollectie in virtuele sub-collecties onder te verdelen. Het middelste gedeelte van het scherm wordt geheel ingenomen door de browser. Hier vindt u uw muziek­titels, albums, tv-series en films terug. De rechterkolom is gereserveerd voor de Genius-suggesties of Ping. Laatst­genoemde is Apples sociale dienst om muziek te delen met anderen. Geruchten gaan dat Ping wordt opgeheven, omdat het aantal gebruikers tegenvalt.

Mac- en Windows-versie

iTunes is beschikbaar voor zowel Windows als Mac. De programma's werken vrijwel hetzelfde, maar er zijn een paar kleine verschillen. De vertalingen zijn niet identiek en sommige menuonderdelen zitten op een andere plek. In dit artikel hanteren we de vertalingen en menustructuur van de Windows-versie. Eén van de grote verschillen is dat de Mac-versie geen menuonderdeel Bestand kent. U kiest hier voor Archief. Om de instellingen van het programma te wijzigen gaat u op de pc naar Bewerken / Voorkeuren. Op de Mac vindt u dit bij iTunes / Voorkeuren.

De Mac-versie van iTunes.

0 Reactie(s) op: iTunes ontdekken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.