© PXimport

Jaaroverzicht 2011

Geplaatst: 29 december 2011 - 08:45

Aangepast: 13 december 2022 - 16:02

Wouter Hoeffnagel

In 2011 is veel gebeurd. Zo lanceerde Apple de iPhone 4S, de iPad 2, Mac OS X Lion en iCloud. Ook kende dit jaar voor Apple dieptepunten, met als diepste punt het overlijden van oprichter en spiritueel vader van Apple Steve Jobs. In dit artikel geven we je een overzicht van het belangrijkste Apple-nieuws van 2011.

Steve Jobs overleden

Het absolute dieptepunt van 2011 is het overlijden van Steve Job. De oprichter en CEO van Apple overlijdt begin oktober op 56 jarige leeftijd. Al langer was bekend dat Jobs met gezondheidsproblemen te kampen had. Eerder maakte Jobs bekend zijn taak als CEO over te dragen aan zijn opvolger Tim Cook. Cook was dan ook de gene die de iPhone 4S aan het grote publiek introduceerde. Jobs kon hierbij helaas niet meer aanwezig zijn.

iCloud.com gaat live

Jaaroverzicht 2011-15082296

© CIDimport

iCloud is een belangrijk onderdeel van iOS 5, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple. Met iCloud kunnen gebruikers mail, contactgegevens, agenda, iWorks-documenten en muziek opslaan in de cloud. Hierdoor zijn de bestanden en gegevens via het internet op ieder moment beschikbaar op andere Apple-producten. Om de dienst te kunnen gebruiken moet je een abonnement afsluiten voor 20 dollar per jaar voor 10GB opslagruimte of 40 dollar per jaar voor 50GB opslagruimte.

Mac OS X Lion verschijnt op de markt

Apple heeft afgelopen juli voor de Mac een nieuw besturingssysteem beschikbaar gesteld. Mac OS X Lion bevat 250 nieuwe functies, waaronder nieuwe multitouch bewegingen. Ook bevat het besturingssysteem launchpad, een soort SpringBoard voor de Mac en Mission Control. Mission Control wordt door Apple omschreven als een combinatie van Exposé, schermvullende programma's, Dashboard en Spaces. Mac OS X Lion is alleen via de Mac App Store te downloaden voor 23,99 euro. Het besturingssysteem was direct een groot succes. Op de eerste dag na de lancering werd het besturingssysteem één miljoen keer gedownload.

Mac App Store gelanceerd

Jaaroverzicht 2011-15082296

© CIDimport

Eén van de eerste dingen die Apple dit jaar deed was het lanceren van de Mac App Store. De Mac App Store is vergelijkbaar met de bekende App Store voor iOS, maar bevat alleen apps voor de Mac. De online winkel bevat duizenden apps en maakt het voor gebruikers eenvoudig deze te downloaden en te installeren. De Mac App Store maakt gebruik van het 'walled garden'-principe. Dit wil zeggen dat alle apps in de appwinkel goed gekeurd zijn door Apple. Aangeschafte apps worden gekoppeld aan je iTunes-account, waardoor je deze op een later moment kosteloos opnieuw kunt downloaden. Het is hierdoor ook mogelijk de software op meerdere Mac's te installeren.

Apple lanceert 27-inch Thunderbolt Display

Apple heeft de Thunderbolt Display gelanceerd. De Thunderbolt Display is voorzien van een Thunderbolt-aansluiting en een dockingstation voor MacBooks. Door de Thunderbolt-aansluiting is er slechts één kabel nodig om het beeldscherm op een Mac aan te sluiten. Het scherm is verder uitgerust met een webcam en zowel Gigabit Ethernet-, FireWire 800- als USB2.0-poorten. Ook is het apparaat voorzien van een MagSafe-connector, waarmee een MacBook kan worden opgeladen.

Wil je meer informatie over het Apple-nieuws dat ons in 2011 bezig hield? Kelvin Choi (via iPhoneclub) heeft op YouTube een video vrijgegeven waarin alle belangrijke gebeurtenissen op een rijtje zijn gezet.

[youtube]njdGMGuC4Cw[/youtube]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten