© CIDimport

Je tablet als laptopvervanger

Geplaatst: 26 juli 2011 - 08:25

Aangepast: 13 december 2022 - 12:51

Redactie ID.nl

Op iedere tablet kun je Angry Birds spelen, maar het apparaat kan natuurlijk nog veel meer. Gebruik je tablet als werkcomputer met behulp van deze tips.

Een tabletcomputer is geen speeltje. Steeds meer gebruikers leggen hun laptop ten faveure van de tablet terzijde om op de platte mini-computer hun werk te doen. Dit heeft consequenties. Een tablet kent een aantal zwakke punten, zoals het gebrek van een fysiek toetsenbord en ondermaats bestandsbeheer. Die nadelen zul je moeten overwinnen voordat je met een iPad of Android tablet onder je arm naar werk kunt gaan. Hieraan zul je moeten denken voordat je de definitieve overstap maakt.

Lees ook:

Slecht idee: een Windows 7 tablet-pc

5 Fonkelnieuwe tablets

10 Direct beschikbare tablets

Dossier: tablets

Groot blijft relatief klein

Zoals iedere netbook-gebruiker heeft geleerd, heb je meer aan een groter apparaat dan aan een kleine. Zo'n kleintje kun je beter thuis laten. Kies voor een groot scherm, zoals bijvoorbeeld de Apple iPad en Motorola Xoom hebben. Zelfs de grootste tablets passen met gemak in een laptoptas (zelfs in een damestas), dus de grootte hoeft geen beperkende factor te zijn.

Zorg voor connectiviteit

Je tablet kan je bevrijden van de beperkingen die een traditionele pc met zich meebrengt op gebied van connectiviteit, maar niet als je constant van de ene wifi-hotspot naar de andere moet wisselen. Iedere belangrijke tabletleverancier biedt een 3G-versie van het apparaat waarmee je moeiteloos over het telefoonnetwerk kunt surfen. Als je een tablet serieus wilt gebruiken, is een data-abonnement voor je mobiele vriend geen slecht idee. Eventueel kun je jezelf met behulp van een smartphone aan tethering wagen, maar daar zijn de mobiele operators niet zo blij mee.

Zorg voor enig bestandsbeheer

De grootste uitdaging bij het werken met een iPad of andere tablet is het bestandsbeheer, vooral als je om wilt kunnen gaan met Microsoft Office-bestanden: de de facto standaard binnen het bedrijfsleven. Je zult als bijlagen Excel-spreadsheets en Word-bestanden ontvangen en daar zul je een applicatie voor moeten hebben die deze bestanden niet alleen kan inzien, maar ook wijzigen. Een goede oplossing is Documents to Go van Datawiz, een applicatie van enkele euro's waarmee je Microsoft Office-bestanden niet alleen kunt bewerken, maar ook op je tablet kunt opslaan. Een synchroniseersysteem binnen de software zorgt ervoor dat de veranderingen die je op je tablet maakt, ook op je pc thuis of op werk worden doorgevoerd. Documents to Go is beschikbaar voor de iPad, Android en BlackBerry PlayBook.

Gebruik de cloud

Vaak het ontbreekt het op een tablet aan opslagcapaciteit, waardoor je gebaat bent met een mogelijkheid om via de cloud je belangrijke bestanden te kunnen benaderen. Een oplossing daarvoor is het gratis Dropbox, waarmee je gemakkelijk bestanden via de cloud uitwisselt. Ook Dropbox is beschikbaar voor de iPad, Android en de BlackBerry PlayBook.

Houd een verbinding naar de pc

Zelfs al heb je Dropbox ingesteld, wat doe je dan wanneer je een presentatie moet oprakelen waarvan je nooit overwogen hebt deze in de cloud te plaatsen? Gebruik in zo'n geval software waarmee je een (werk)pc op afstand benadert. LogMeIn Ignition (23,99 euro) voor de iPad laat je een pc of Mac gebruiken alsof je ervoor zit en maakt bestandsbeheer tussen beide apparaten een fluitje van een cent. Als je een zakelijke applicatie moet gebruiken waarvoor geen app bestaat, is dit de manier om daar toch bij te kunnen. Alternatieven zijn voor LogMeIn zijn TeamViewer (iPad / Android) en VNC Viewer (Android).

Sneller typen

Zelfs de snelste touchscreen-typisten halen niet meer dan 25 of 30 woorden per minuut op een tablet. Dat is OK, maar op lange termijn schaadt deze snelheid je productiviteit en ga je sneller fouten maken. De makkelijkste manier om je typsnelheid te verbeteren is door een fysiek toetsenbord aan je tablet toe te voegen. Een oplossing als de Kensington KeyFolio voor de iPad is dan wel vrij prijzig (ongeveer 70 euro), maar werkt ook als hoes en zorgt ervoor dat je sneller kunt werken. Enige nadeel: je mist een muis op de iPad, dus je moet het scherm blijven aanraken als je bijvoorbeeld de cursor wilt verplaatsen.

Op Android zijn de mogelijkheden groter. Je kunt via de USB-poort namelijk ook een muis aansluiten of via slimme software als Swype sneller typen.

Apple's eigen apps

Apple weet dat gebruikers hun iPad ook voor het echte werk willen gebruiken, dus heeft het bedrijf een aantal volledig uitgeruste tools beschikbaar gesteld voor iOS. Pages, Numbers en Keynote zijn de equivalenten van respectievelijk Word, Excel en PowerPoint. Ze kosten 7,99 euro per stuk en vormen daarmee slechts een kleine investering voor de zakelijke gebruiker. Vooral Keynote is enorm handig voor presentaties en laat je vanaf de iPad zonder projector prachtig presenteren.

Houd je taken bij

Een drukke agenda bijhouden vereist het bijhouden van een kalender, het kunnen maken van lijstjes en andere zaken die met taakbeheer te maken hebben. Het veelgeprezen Things (7,99 euro) laat de ingebouwde kalender van iOS ver achter zich. Het is niet ontworpen voor gebruik met meerdere accounts of agenda's, maar om je eigen werkzaamheden bij te houden is het prima. Voor Android-gebruikers is ActionComplete Pro met afstand de beste keuze.

Vergeet 'm niet op slot te zetten

Als je tablet zakelijk gebruikt wordt, wil je niet dat de informatie erop in verkeerde handen terecht komt. Je kunt je iPad eenvoudig beveiligen doormiddel van een wachtwoord. De standaard vier cijferige pincode is een goed begin, maar een zelf ingesteld wachtwoord is nog beter. Ook kun je instellen dat de iPad zichzelf wist wanneer de pincode te vaak verkeerd wordt ingetoetst. Android en BlackBerry bieden binnen hun beveiligingsinstellingen soortgelijke opties.

Houd 'm opgeladen

Als je je tablet belangrijk maakt, zul je er ook voor moeten zorgen dat de batterij van het apparaat voldoende energie levert om er een dag op te kunnen computeren. Het goede nieuws is dat de meeste tablets meer dan zeven uur accuduur kennen, maar het kan geen kwaad om een externe batterij aan te schaffen die je tablet wanneer nodig een impuls kan geven. Apparaten als de Artwizz PowerBat (79,95 euro) kunnen de accuduur van je iPad of Android tablet aanzienlijk verlengen en zijn compatible met smartphones. Een hoes met ingebouwde accu is ook een echte aanrader, zeker wanneer je vaak in het vliegtuig of de trein doorwerkt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten