Mail instellen op je Apple iPhone

Door: redactie-computertotaal | 04 mei 2010 14:09

How To

Tot voor kort verliep e-mailen via een mobiele telefoon nogal onhandig. De iPhone brengt daar verandering in.

Account.

Een nieuw e-mailaccount kun je eenvoudig instellen via Instellingen / Mail / Contacten / Agenda. Onder het kopje Accounts zie je eventuele accounts die reeds zijn aangemaakt. Om een nieuw account aan te maken, klik je op Voeg account toe. Vervolgens krijg je verschillende keuzeopties te zien, zoals MobileMe, Google Mail, Yahoo! Mail en Anders. Wil je een POP-account of IMAP-account instellen (en dus niet een van de genoemde services gebruiken) dan druk je op Anders en vervolgens op Voeg mailaccount toe. Doorloop nu een aantal stappen voor het instellen van de juiste gegevens. Bij Naam vul je de naam in die je als afzender wilt laten tonen, bij Adres je e-mailadres, bij Wachtwoord het wachtwoord dat je van je e-mailprovider hebt gekregen en bij Beschrijving de naam waaraan je het account kunt herkennen. Klik vervolgens op Bewaar. Nu kun je de rest van de benodigde gegevens invullen. Scrol naar beneden, naar het kopje Server inkomende post. Bij Hostnaam moet je de server voor inkomende e-mail opgeven die is gespecificeerd door je e-mailprovider. Hiervoor kun je eventueel spieken in het e-mailprogramma op je pc. Bij Gebruikersnaam geef je wederom de naam op die je hebt gekregen van de provider. Het wachtwoord heb je in het vorige venster al ingevuld. Vervolgens scrol je door naar Server uitgaande post. Bij het kopje Hostnaam vul je de SMTP-server in die door je e-mailprovider is opgegeven. Afhankelijk van de provider hoef je hier vaak geen gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Druk op Bewaar om het account op te slaan. Blader nu naar Mail op de iPhone en je zult zien dat het account is toegevoegd.

Het verschil tussen POP en IMAP

Als je een e-mailaccount aanmaakt op de iPhone, kun je kiezen tussen POP en IMAP. POP staat voor Post Office Protocol. Als je hiervoor kiest, dan worden alle e-mails die je binnenhaalt, gedownload van de e-mailserver. Afhankelijk van je instellingen blijven de e-mails een tijdje op de server staan, maar het kan ook zo zijn dat ze direct na het binnenhalen worden gewist. POP wordt breed ondersteund, maar het is niet altijd handig omdat je je e-mails niet op een andere pc kunt benaderen.

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Hierbij worden de berichten op de server benaderd, maar niet verwijderd - tenzij je daar expliciet de opdracht toe geeft. Het handige van dit protocol is dat je je e-mails overal kunt blijven lezen. Zelfs als je een mail hebt binnengehaald op de iPhone, krijg je hem later dus ook nog binnen op je computer. Als je een map aanmaakt in je IMAP-mailbox, dan is deze zichtbaar in alle mailprogramma’s die dit account benaderen. Overigens kun je de keuze tussen POP en IMAP niet altijd zelf maken: je mailprovider moet het IMAP-protocol ondersteunen voordat je het kunt gebruiken.

Push.

Onder de lijst met accounts die je hebt ingesteld in Instellingen / Mail / Contacten / Agenda staat de optie Nieuwe gegevens. Hier kun je aangeven hoe je wilt dat e-mail wordt afgeleverd. Wil je eenmaal per dag je mail controleren, dan kun je de optie Push uitschakelen. Wanneer Push is ingeschakeld, krijg je een melding zodra er een e-mail binnenkomt. Het tegenovergestelde van Push is Fetch. Schakel je Push uit, dan kun je ervoor kiezen om je mail automatisch ieder kwartier, ieder half uur of ieder uur op te halen. Druk je op Geavanceerd, dan kun je per ingesteld account individuele instellingen toepassen.

Push is handig en effectief, zolang je in Nederland bent. Ga je de grens over, dan is er wederom het bekende probleem met het dataverkeer (je betaalt in het buitenland per MB die je binnenhaalt).

Je kunt natuurlijk 3G en Roaming uitschakelen, maar een andere mogelijkheid is om bij Fetch voor Handmatig te kiezen, zodat je zelf bepaalt wanneer e-mail binnenkomt en wanneer niet. Je kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat er alleen berichten binnenkomen wanneer je een draadloos internetpunt hebt gevonden.

Instellingen.

Naast Push is er nog een reeks andere instellingen die je kunt wijzigen. Onder het kopje Mail in het eerdergenoemde instellingenvenster vind je ze allemaal. Met Toon bepaal je hoeveel berichten er in één venster moeten worden getoond, met een minimum van 25 en een maximum van 200. Bij Voorvertoning bepaal je of een gedeelte van de inhoud van het mailbericht moet worden getoond, en zo ja: hoeveel regels (1 tot 5). Bij Min. tekstgrootte geef je aan hoe groot de tekst moet zijn (Klein tot Enorm), Toon Aan/Kopie label stelt je in staat de weergave van het label aan of uit te zetten, Vraag bij verwijderen geeft de mogelijkheid de bevestigingsvraag bij het verwijderen van e-mail in of uit te schakelen, en met Laad afbeeldingen geef je aan of afbeeldingen automatisch moeten worden geladen. Ook kun je in dit venster bepalen of je wilt dat er altijd een onzichtbare kopie naar je wordt gestuurd wanneer je e-mails verzendt, door de optie Blinde kopie naar mij in te schakelen. Wellicht is het je opgevallen dat er onder elk bericht dat je vanaf de iPhone stuurt de melding Verstuurd vanaf mijn iPhone staat. Dat is de handtekening die automatisch onder iedere mail wordt toegevoegd. Je kunt deze aanpassen door te drukken op Handtekening. Deze handtekening is overigens wel handig, omdat je hiermee aangeeft dat je niet achter je bureau zit, ondanks het feit dat je kunt mailen. Tot slot kun je met de optie Standaardaccount aangeven wat het standaardaccount is waarmee je berichten wilt verzenden.

0 Reactie(s) op: Mail instellen op je Apple iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.