Motorola eist 2,25 procent van Apple's opbrengsten in ruil voor licentie

Door: wouter-hoeffnagel | 05 februari 2012 17:00

Nieuws

Motorola blijkt 2,25 procent van Apple's opbrengsten te eisen in ruil voor een licentie op zijn 3G-patent. Motorola en Apple zijn in Duitsland in een rechtszaak verwikkeld rondom het patent. Apple zou geen licentie hebben afgesloten bij Motorola.

Het percentage werd door Florian Mueller van FOSS Patents ontdekt in een brief. In deze brief vraagt Apple informatie over de licentie-overeenkomst die Motorola met Qualcomm heeft gesloten. In het verleden wist Apple verkoopverboden in Italië en Frankrijk te verkomen door aan te tonen dat Samsung een licentie-overeenkomst had gesloten met Qualcomm. Aangezien Apple een licentie heeft afgesloten bij Qualcomm, besloot de rechter dat Apple toch een licentie had op het patent.

Hoger beroep

Onlangs besloot de rechter dat Apple de verkoop van de iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 en 3G-modellen van de eerste generatie iPad in zijn Duitse online winkel moest stilleggen.

In het hoger beroep op deze uitspraak wil Apple het verkoopverbod van tafel krijgen door aan te tonen dat Motorola met Qualcomm een licentie-overeenkomst heeft afgesloten. Doordat Apple een licentie heeft afgesloten met Qualcomm claimt het bedrijf geen licentie bij Motorola te hoeven afsluiten.

FRAND

Apple zou de licentie tussen Motorola en Qualcomm daarnaast willen gebruiken om aan te tonen dat Motorola haar voorwaarden niet opgesteld volgens de 'FRAND'-richtlijnen voor het licenseren van patenten. FRAND staat voor 'fair, reasonable, and non-discriminatory terms'.

De richtlijnen moeten ervoor zorgen dat bedrijven bij het licenseren van hun patenten geen onderscheid maken tussen verschillende licentienemers. Apple stelt geen licentie te hebben afgenomen op het patent aangezien Motorola het patent niet onder redelijke voorwaarden wilde licenseren.

Nederlandse verkoopverbod

In oktober 2011 wist Apple een verkoopverbod op de iPhone en iPad in Nederland te voorkomen. Apple wist in een rechtszaak aan tonen dat het aanbod dat Samsung deed voor een licentie op een patenten op het gebied van 3G en UMTS onredelijk was.

0 Reactie(s) op: Motorola eist 2,25 procent van Apple's opbrengsten in ruil voor licentie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.