NFC: het grootste gemis van de iPhone 5?

Door: kristian-van-tuil | 13 september 2012 13:35

Nieuws

Vrijwel alle fabrikanten van high-end Android-toestellen bouwen NFC-technologie in waarmee je draadloze betalingen kunt verrichten. Toch is er nog veel meer wat je met een dergelijke chip zou kunnen doen. Is het daarom jammer dat de iPhone 5 geen NFC aan boord heeft?

Wanneer de meeste mensen de term NFC horen, denken ze aan een virtuele of digitale portemonnee op je smartphone. Dit is het gebruiksscenario van NFC wat in de media, gepusht door bedrijven die er geld aan willen verdienen, de meeste aandacht krijgt.

Google biedt sinds september 2011 de dienst Google Wallet aan via Android-telefoons die NFC ondersteunen, waaronder de Nexus S, HTC One X en Samsung Galaxy SII en III toestellen. RIM begon begin vorig jaar met NFC-chips in zijn Curve en Bold BlackBerry’s. In de Verenigde Staten hebben drie van de vier grote telco’s de handen ineen geslagen om met het op NFC-gebaseerde betalingssysteem Isis te introduceren. Naast telecombedrijven en banken werken ook grote winkelketens hard aan ondersteuning voor de vervanger van PIN-betalingen.

Apple ontwikkelt eigen standaard

Apple heeft bewust gekozen voor het weglaten van NFC in de nieuwe iPhone 5. In plaats daarvan kiest het voor Bluetooth 4.0 in combinatie met iWallet om mobiele betalingen mogelijk te maken. Volgens Apple verloopt dit niet alleen sneller doordat aan de kassa geen handeling hoeft te worden verricht, maar is het voor winkeliers ook een stuk goedkoper omdat ze niet langer zaken hoeven te doen met banken en bedrijven die het betalingsverkeer regelen. Volgens Apple volstaat een Mac of MacBook. Toch is het voor sommige gebruikers misschien jammer dat NFC op de iPhone 5 ontbreekt, omdat NFC meer toepassingen kent dan het doen van betalingen.

Zo is een aantal autofabrikanten aan het experimenteren met NFC-sloten waardoor je met een telefoon een auto kunt ontgrendelen en starten. Deze sloten zouden tevens voor huizen en appartementen gebruikt kunnen worden, terwijl er ook wordt geëxperimenteerd met zakelijke varianten die RFID-systemen of magneetstrips kunnen vervangen. In Nederland kennen we in de vorm van de OV-chipkaart een systeem dat het openbaar vervoer makkelijker moet maken. Verder mag niet vergeten worden dat je met NFC bestanden tussen twee mobiele apparaten kunt uitwisselen.

Een nog ingenieuzere manier van NFC voor zakelijk gebruik zijn kastjes die je aansluit om werkstations om bijvoorbeeld het inloggen, opzetten van een VPN-verbinding of toegang tot een cloud mogelijk te maken via je (zakelijke) mobiele telefoon.

Apple To Go lijkt onwaarschijnlijk

Apple had er met NFC voor kunnen zorgen dat er een naadloos bestanduitwisselingssysteem tussen iOS en OS X gecreëerd zou kunnen worden. Bovendien zou je via NFC een hele gebruiksaccount op je mobiele device kunnen opslaan - zoals Microsoft probeert te doen met de Windows To Go-functionaliteit van Windows 8 – zodat je de complete gebruikersaccount van de Mac van thuis kunt meenemen naar je Mac op werk. Maar Apple kennende zullen ze deze functionaliteit eerder verfijnen binnen iCloud dan dat ze voor de iPhone 6 of iPad 4 alsnog met NFC zullen komen.

Door NFC af te wijzen, brengt Apple een gevoelige slag toe aan de voorvechters van de standaard. In Nederland waren KPN, Vodafone, Rabobank, ABN Amro en ING bezig met mobiel betalen in een geplande joint venture, Sixpack geheten, voor een uniform betaalplatform met mobiel via draadloze NFC-technologie. Dat werd onlangs afgeblazen omdat "de oorspronkelijk gekozen weg te complex is en te lang duurt", aldus de partijen. Dit opgeteld bij de kraak van de OV-chipkaart en het niet van de grond willen komen van Google Wallet, is de eigenzinnige koers van Apple opnieuw een flinke teleurstelling voor de NFC-lobby.

0 Reactie(s) op: NFC: het grootste gemis van de iPhone 5?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.