Obama steekt stokje voor importverbod iPhone 4

© PXimport

Obama steekt stokje voor importverbod iPhone 4

Geplaatst: 5 augustus 2013 - 04:54

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Redactie ID.nl

De regering-Obama heeft middels een veto weten te voorkomen dat er een importverbod geldt voor de iPhone 4 en de iPad 2 (3G). Daardoor kan Apple deze producten in de VS blijven verkopen.

De Internationale Handelscommissie (ITC) legde in juni een importverbod op voor de iPhone 4 en iPad 2 in verband met schendingen van een 3g-octrooi van Samsung. De Amerikaanse regering heeft zaterdag echter een veto over het importverbod uitgesproken. Dat heeft Michael Froman, de vertegenwoordiger voor buitenlandse handel van de regering-Obama zaterdag per brief laten weten.

De actie is opmerkelijk. Het is voor het eerst sinds 1987 dat de Amerikaanse regering een veto uitspreekt over een importverbod dat de Internationale Handelscommissie heeft opgelegd, schrijft de Wall Street Journal. Na de uitspraak van de ITC sloeg de Amerikaanse techindustrie volgens de zakenkrant zwaar aan het lobby'en in Washington om het verbod ongedaan te krijgen.

3G-patenten

De patentzaak draait volgens de ITC om zogeheten 'standard essential patents' (sep's). Samsung klaagde Apple aan voor het gebruik van 3g-patenten in de iPad 3G en de iPhone 3GS en 4. Volgens Apple vroeg Samsung geen redelijke prijs voor de licentie van de patenten en is het daartoe juridisch gezien wel verplicht. De ITC stelde echter Samsung in het gelijk.

De regering-Obama is het oneens met die uitspraak door de handelscommissie, schrijft Froman. Volgens hem is het belang van het gebruik van sep's onvoldoende afgewogen. De regering vindt wel dat Samsung recht heeft op een eerlijke vergoeding, maar hoe hoog die moet zijn, moet de rechter bepalen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten