Pokédex en Gyms: Hoe werkt Pokémon GO?

Door: Martin Gijzemijter | 13 juli 2016 15:05

How To

Wellicht ben je na al het nieuws over Pokémon GO nieuwsgierig geworden naar de game. Tenzij je in 1996 al heel actief was met Pokémon, zul je al snel ontdekken dat de game weinig tot niets uitlegt. Voor wie dat niet weet, geven wij een korte uitleg.

Wat is Pokémon?

Heel in het kort draait Pokémon (een verbastering van 'Pocket monsters') om fictieve wezens, genaamd, je raadt het al, Pokémon (ja, het meervoud van Pokémon is Pokémon). Die worden door Pokémon Trainers gevangen in een bal, en vervolgens getraind om tegen andere Pokémon te vechten voor de sport. Een soort hanengevechten dus, maar dan zonder dat het daadwerkelijk zielig is voor de beesten, want ze zijn niet echt (o ja, en er is geen bloed). Lees ook: Zo zet je Pokémon GO op je smartphone.

Pokémon vangen

Zoals de Ghostbusters spoken vangen met hun geavanceerde spokenval, vang je Pokémon met een speciale rood/wit gekleurde bal, een pokéball. Om in Pokémon GO een Pokémon te vangen, druk je op een Pokémon zodra je deze ziet, waarna je de bal met je vinger naar het beestje toewerpt. Als je dit op de juiste manier doet, wordt de Pokémon gevangen en toegevoegd aan je Pokédex.

Pokédex?

De Pokédex is een soort Wikipedia.

Juist ja, de Pokédex. Zie dat als de Wikipedia van de Pokémon, een overzicht met alle Pokémon die er bestaan. In eerste instantie is je Pokédex helemaal leeg. Zodra je een Pokémon ziet, wordt deze aan je Pokédex toegevoegd als gezien. Vang je de Pokémon, dan wordt deze daadwerkelijk aan je collectie toegevoegd. Je vindt de Pokédex door in de game op het pictogram van de Pokéball te drukken en te kiezen voor Pokédex.

Items

In je zoektocht naar Pokémon kun je soms wel wat hulp gebruiken. Daarom zitten er verschillende items in je tas. Uiteraard de Pokéball waarmee je de Pokémon vangt, maar ook Incense, een speciale geur waarmee je Pokémon naar je toe kunt lokken. Het nadeel? Deze zaken raken vrij snel op (waaronder de Pokéballs die je echt nodig hebt). En dat is waar het verdienmodel om de hoek komt kijken. Want wat doe je als er een superzeldzame Pokémon voor je deur staat en je hebt geen bal? Dan koop je er snel eentje. Je vindt de items door op het pictogram van de Pokéball te drukken en vervolgens op Items.

Items zijn handig, maar niet gratis.

Power-ups

Wanneer je Pokémon vangt, dan krijg je Stardust en Candy. Stardust gebruik je om je Pokémon stapsgewijs sterker te maken, Candy gebruik je om je Pokémon volledig te evolueren naar een sterkere versie van zichzelf. Je vindt deze opties door te drukken op het pictogram met de Pokéball en vervolgens op de optie Pokémon. Druk op de Pokémon van je keuze en kies of je een power-up wilt toepassen of wilt evolueren (je zult hier flink voor moeten sparen).

Met Powerups maak je je Pokémon sterker.

Vechten

Maar waarom zou je je Pokémon op willen waarderen? Omdat het ultieme doel van de beestjes natuurlijk is om tegen ze te vechten. Dat vechten (en trainen) doe je in de Gym. Een Gym vind je op de landkaart en wordt gekenmerkt door een grote toren. Er zijn drie kleuren, rood, geel of blauw, dit zijn dan ook direct de teams waartoe je kunt behoren en waarvan je er eentje moet kiezen. Je kunt pas drukken op een Gym wanneer je level vijf hebt bereikt.

Wanneer je dat voor elkaar hebt, kun je in de Gym rechtsonder op Battle drukken, om Pokémon het tegen elkaar op te laten nemen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de kracht (CP) en vitaliteit (HP) van de Pokémon die je de arena instuurt, zodat je voorkomt dat je het als dwerg opneemt tegen een reus.

3 Reactie(s) op: Pokédex en Gyms: Hoe werkt Pokémon GO?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juli 2016 17:04 Kasander
  Houd de volgende site in de gaten: http://www.releases.com/availability/pokemon-go
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juli 2016 09:31 Anoniem
  En wat nu als je een Huawei P6 hebt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2016 10:05 Anoniem
  kan je pokemon vrijlaten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.