Schmidt tipt Apple om bedrijf 'volwassen te runnen'

© CIDimport

Schmidt tipt Apple om bedrijf 'volwassen te runnen'

Geplaatst: 5 december 2012 - 12:58

Aangepast: 16 november 2022 - 10:10

Jasper Bakker

Google-topman Eric Schmidt geeft Apple ongevraagd managementadvies. “De volwassen manier om een bedrijf te runnen is om het meer als een land te besturen." Met onenigheid, en toch handel.

Het voormalige lid van Apple's bestuursraad uit openlijk zijn verbazing over Apple's recente beslissingen in het nadeel van Google. Schmidt, die tot april vorig jaar ceo was van Google, doet een boekje open in een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (achter een paywall). “We zouden liever hebben dat ze [Apple - red.] onze maps bleven gebruiken. Ze hebben YouTube verbannen van het homescreen [van iPhones en iPads]. Waarom weet ik niet."

'Handel ipv bommen'

Schmidt verklaart dat de media het liefste verhalen zouden schrijven over een soort 'tienermodel' van concurrentie. A la 'ik heb een pistool, jij hebt een pistool, wie schiet er eerst?', legt de Google-topman uit. “De volwassen manier om een bedrijf te runnen is om het meer als een land te besturen. Ze hebben wel onenigheid, maar zijn ook gewoon in staat om enorme handel met elkaar te bedrijven."

Landen sturen elkaar geen bommen, verklaart Schmidt in het exclusieve WSJ-interview, waar onder meer technieuwssite Cnet uit put. De topman lijkt daarmee te verwijzen naar de 'nucleaire oorlog' die de inmiddels overleden Apple-ceo Steve Jobs heeft ontketend tegen Android. Dat mobiele besturingssysteem van Google was volgens Jobs een van Apple gestolen product.

Verbaasd over Android-aanvallen

Deze oorlogsverklaring is aan het licht gekomen door de officiële biografie van Steve Jobs, die is verschenen kort na zijn overlijden in oktober 2011. Schmidt had voorheen gesteld dat het uiteengaan van Google en Apple zonder ruzie is gebeurd. De gewezen Apple-commissaris benadrukte in interviews dat de relatie met Jobs' bedrijf nog 'volwassen' en zelfs 'vriendelijk' is gebleven.

Nu zegt Schmidt dat hij het 'extreem opmerkelijk' vindt dat Apple met zijn Android-rechtszaken niet Google direct op de korrel neemt. In plaats daarvan gaat de iPhone-maker achter de hardwarepartners van Google aan. Die smartphone- en tabletmakers brengen Android daadwerkelijk op de markt én verdienen er aan.

Schmidt gaf geen direct antwoord op de vraag of de twee bedrijven toenadering zoeken of een schikking nastreven voor de diverse patentconflicten rondom Android en iOS. Hij hint wel dat er mogelijk gesprekken zijn, maar voegt daaraan toe dat de kloof flink is.

'Patentoorlog houdt aan'

Volgens Schmidt erkennen de huidige nieuwe leiders van Apple en Google (respectievelijk Tim Cook en Larry Page) het door hem aangeprezen staatsmanschap wat bedrijfsmanagement betreft. “Ik denk dat Tim en Larry, soort van opvolgers voor Steve [Jobs] en mijzelf, een goed begrip hebben van dit staatsmodel. Wanneer zij en hun teams elkaar ontmoeten, dan hebben ze een lange lijst aan dingen om te bespreken."

De patentaanklachten zullen nog wel een tijd voortduren, antwoordt Schmidt. Zowel Google als Apple worden daardoor niet benadeeld, zegt de ex-ceo. Maar starters met innovatieve ideeën wel. Schmidt verwijst naar het vroege werk van Android-maker Andy Rubin die ooit smartphonemaker Danger (bekend van de Sidekick) heeft opgezet. “Hoe krijgt hij of zij de patentdekking die nodig is om versie 1 van zijn of haar product? Dat is het echte gevolg hiervan."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten