Snel foto's bewerken op je iPhone of iPad met deze 6 apps

Door: patrick-rijnders | 08 juli 2016 07:11

Review

Heb jij een leuke foto gemaakt die je snel op je Facebook- of Twitter-pagina wil zetten? Maar ach, er zit een vlekje op je gezicht dat je er graag snel even af wil poetsen. Er zijn genoeg handige apps voor je iPhone of iPad waarmee je dit in een handomdraai kunt doen.

Als je een mooie foto hebt gemaakt die nog net een paar oneffenheden heeft, dan kun je hier altijd fotobewerkingssoftware voor gebruiken. Maar ja, misschien heb je een prima foto gemaakt met je iPhone of iPad die je gewoon op Facebook wilt zetten, maar waar je iemand af wilt knippen die niet op de foto hoort. Of je hebt een foto waarbij de kleuren er een beetje flets zijn uitgekomen. Lees ook: De 4 leukste gratis foto-apps voor kinderen.

Filters

Als je dan al je Facebook- en Twittervrienden ervan wil overtuigen dat deze foto toch is genomen op een zonnige dag, dan hoef je hier alleen maar even een filtertje overheen te gooien. Om dan helemaal je computer op te starten, je foto's over te zetten, deze te bewerken en dan pas op Facebook te zetten... Het is een beetje bewerkelijk allemaal. Gelukkig dan maar dat je op de iPad een aantal mooie foto-appjes hebt waarmee je snel een paar handige aanpassingen aan je foto kunt maken. Uiteraard zijn er ook pakketten waarmee je wel uitgebreid aan de slag kunt gaan.

Fotobewerking op de iPhone of iPad is over het algemeen ook zeer intuitief. Een paar keer tikken en slepen op je touchscreen en je hebt al een uitsnede gemaakt, of een gebied aangegeven waar je een leuke filter overheen wilt halen. Hier vind je een aantal van de handigste apps op dit gebied voor je op een rijtje. Let wel: dit zijn misschien niet de meest uitgebreide fotopakketten, maar voor die snelle aanpassing terwijl je op je trein zit te wachten zijn ze buitengewoon handig!

Pixelmator

€4,99

PIxelmator is een app waarmee je een groot pakket mogelijkheden tot je beschikking krijgt, maar dan zonder dat het allemaal te ingewikkeld wordt. Integendeel, Pixelmator is er juist op gebouwd om je zo eenvoudig mogelijk met jet foto's aan de slag te laten gaan. Alleen even een paar vlekjes uit je gezicht wegwerken voordat je de wereld dat leuke vakantiekiekje laat zien? Of toch liever de foto's eens grondig aanpakken met een aantal filters, bezier curves en andere geavanceerde mogelijkheden? Het kan allemaal met Pixelmator, een appje dat je ook kunt downloaden voor je Mac. Het handige hieraan is dan weer het feit dat je met de bewerking van je foto kunt beginnen op de iPad, waarna je deze af kunt maken op je Mac.

Uitgebreid bewerken of snel een aanpassing maken, het kan allemaal met Pixelmator.

Dat is natuurlijk niet nodig als je snel even wat kleine dingen wil veranderen aan een foto. Deze app zit echt goed in elkaar. De interface is zeer intuitief en zelfs als je nog nooit met een fotobewerkingspakket hebt gewerkt zul je jezelf met Pixelmator gelijk thuisvoelen. Het is misschien niet de goedkoopste app die er op dit gebied te krijgen is, maar dan heb je wel software in handen waar je alle kanten mee opkunt.

Snapseed 2

Gratis

Snapseed 2 is een app van Google waar achter een onschuldig uiterlijk een groot scala aan mogelijkheden schuil gaat. Met Snapseed aan de slag gaan kan eigenlijk bijna niet eenvoudiger. Je opent de app, klikt op het plusje naast de foto die je wilt bewerken en je krijgt gelijk al een aantal leuke opties op je scherm. Snel een filtertje over je foto heen halen om het er allemaal wat zonniger uit te laten zien? Geen enkel probleem! Het gemak waarmee dit met Snapseed allemaal mogelijk is, is opvallend te noemen.

Snapseed 2 van Google.

Naast een groot aantal andere features die in deze app verstopt zitten waren we ook erg blij met het feit dat je in deze app je foto's niet onherkenbaar kunt beschadigen. Het maakt niet uit hoeveel je een foto bewerkt hebt en hoe vaak je deze daarna hebt bewaard, het is altijd mogelijk om de originele foto weer tevoorschijn te toveren. Zeker als je een neiging hebt om per ongeluk op opslaan te drukken als je eigenlijk voor terugzetten wilde gaan is dit een fijne aanvulling! Snapseed heeft niet het hele scala aan mogelijkheden dat een Pixelmator wel heeft, maar daar staat dan tegenover dat je het basisprogramma gratis kunt downloaden.

FaceTune

€3,99

Het mag aan de hand van de naam van deze app duidelijk zijn waar je deze het meeste voor zult gebruiken. In tegenstelling tot de meeste andere foto apps is FaceTune vooral gericht op het bijwerken van gezichten. Tja, als je vooral foto's maakt voor op Facebook, dan is dit eigenlijk ook de enige fotobewerkingsapp die je nodig hebt. Op Facebook word je nu eenmaal toch voornamelijk getrakteerd op foto's die mensen hebben gemaakt van hun gezicht. Zelfs met de fotokwaliteiten van de iPhone en zelfs de iPad wil het dan toch nog wel eens gebeuren dat er dan lichtvlekjes op het beeld zijn gekomen, of stofjes omdat de lens van je iPad niet helemaal schoon was.

Je gezicht perfectioneren met FaceTune... Niet dat het nodig is natuurlijk!

Of misschien heb je wel een kenmerk op je gezicht zitten waarvan je zelf vindt dat dit wel wat 'fotomagie' kan gebruiken? Geen enkel probleem met FaceTune van Lightricks. Je selecteert de borstel of filter die je op je gezicht los wil laten en poetst in een paar vegen elke oneffenheid weg. Je ziet aan het resultaat eigenlijk praktisch niet dat er iemand bezig is geweest met een fotobewerkingsappje. Voor andere bewerkingen is FaceTune minder uitgerust dan de meeste andere apps die we hier bespreken, voor foto's van gezichten is hij schier onmisbaar.

Slechte belichting? Geen probleem voor Litely.

Litely

Gratis

Met Litely hebben we een app in handen waarbij je niet bang hoeft te zijn als je jouw foto hebt gemaakt bij slecht licht. Dit is namelijk, zoals de naam van de app eigenlijk ook al impliceert, een tool om de belichting van je foto aan te passen. Heel handig en ook razendsnel te gebruiken, waarbij je de keuze hebt uit een groot aantal verschillende filters. We moeten toegeven dat het aanbod aan filters ons wel een beetje begon te duizelen, zeker gezien het feit dat de meeste filters niet zijn gezegend met een erg beschrijvende naam. Maar goed, als je deze app een aantal keer hebt gebruikt, dan weet je natuurlijk precies welk filter je het beste in welk geval kunt gebruiken.

Litely valt op door een feature die erg handig is. Heb je namelijk een foto bewerkt en wil je het verschil zien tussen het origineel en jouw bewerking, dan druk je gewoon even met twee vingers op het scherm. Je krijgt dat direct zowel het origineel als je nieuwe foto naast elkaar te zien!

Photogene

€2,99

Ook Photogene is een app waarbij je de keuze hebt om voor de meer geavanceerde mogelijkheden te gaan, of juist te kiezen voor die snelle aanpassing hier en daar. Het is een app waarbij je snel een foto kunt openen, waarna je onderaan je scherm al direct de meest gebruikte opties ziet staan. Snel even de foto bijknippen om er wat achtergrond af te halen? De boel roteren omdat je de iPhone op zijn kant hebt gehouden toen je de foto maakte? Of snel een van de voorgeselecteerde filters kiezen waar je foto er nog mooier van uit gaat zien? Met Photogene doe je dit allemaal razendsnel.

Volop mogelijkheden met Photogene.

Net als bij de meeste andere apps wordt het je bij Photogene ook allemaal zo makkelijk mogelijk gemaakt. Als je klaar bent met je foto en je hebt het oogverblindende eindresultaat opgeslagen, dan kun je direct kiezen op welke sociale media je deze nieuwe foto allemaal wilt posten.

Waterlogue

€2,99

Tussen de standaard foto appjes waarmee je oneffenheden en ongewenste personen van je foto kunt verwijderen, heb je natuurlijk ook altijd wel een appje waarmee je iets leuks met je foto kunt uithalen. Iedereen kent wel de appjes waarmee je ervoor zorgt dat je foto er uitziet alsof hij in de jaren twintig is genomen, of waarbij het sprekend lijkt alsof er een polaroid-camera aan te pas is gekomen. Waterlogue voegt iets nieuws toe aan dit stramien. Met behulp van deze app zorg je er namelijk voor dat je foto er uitziet alsof hij met waterverf [is geschilderd. Je hebt hierbij de keuze uit 14 verschillende waterfilters, zodat je snel tot het gewenste resultaat kunt komen. Die oneffenheden op je foto vallen gelijk niet meer op als ze eruit zien alsof een kunstenaar ermee aan de slag is gegaan!

0 Reactie(s) op: Snel foto's bewerken op je iPhone of iPad met deze 6 apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.