Tip 09: Tweede scherm
De NPO-app (tip 04) is uitgerust met live-synchronisatie. Kijk je naar een van de publieke zenders, dan herkent de app aan het geluidssignaal welk programma je bekijkt. Je kunt dan bijvoorbeeld live meespelen met een spelletje of ontvangt meer informatie over de onderwerpen die in een talkshow worden besproken. Het is de bedoeling dat dit jaar steeds meer programma's gebruik gaan maken van dit tweede scherm. Ook de RTL XL-app (tip 05) kan meeluisteren om extra functionaliteit op je tablet te bieden. Alleen heet het daar heel toepasselijk Second Screen. Om je eraan te herinneren dat je jouw tablet als tweede scherm kunt gebruiken, zie je tijdens bepaalde televisieprogramma's van RTL een pictogram in beeld. Dat is handig. Het ziet er ongeveer uit als twee wifi-pictogrammen die met de rug naar elkaar toe staan. Het tweede scherm van NPO werkt momenteel nog niet op Android, die van RTL wel.
Tip 10: Televisie-apps
Er bestaan ook apps die er specifiek voor zijn bedoeld om tijdens een bepaald televisieprogramma te gebruiken. Vaak gaat het dan om een spelelement. Een voorbeeld is de app 'Wie is de mol?'. Hiermee kun je samen met familie, vrienden of collega's een poule opzetten. Het is uiteraard de bedoeling te raden wie de mol is. Daar kun je punten mee winnen. Terwijl je die verliest als je ernaast zit. Het zorgt voor een extra spanningselement tijdens de serie.
Met de app 'De slimste mens' kun je elke dag voor de uitzending de tv-vraag van de dag proberen te beantwoorden. Dezelfde vraag komt 's avonds ook in de uitzending voorbij. Bij een goed antwoord maak je zelfs kans op een T-shirt. Installeer je de app Utopia, dan kun je de hele dag (en desnoods nacht) live meekijken met de bewoners uit deze realityserie. Er zijn vier livestreams, waarvan eentje gratis is te bekijken. Voor de overige is een abonnement nodig.
Tip 11: NLziet
Met de relatief jonge dienst NLziet kun je programma's van de Publieke Omroep, RTL en SBS reclamevrij terugzien. Je hebt er wel een abonnement voor nodig en dat kost een lieve 7,95 euro per maand. Je mag de dienst wel een maandje gratis uitproberen. Kijken kan onder meer via de gelijknamige app en via de website. Programma's zijn tot een jaar terug te bekijken. In de NPO-app heb je daar slechts dertig dagen de tijd voor, maar dan is het wel volledig gratis. Wie echt niet langer kan wachten, kan in sommige gevallen alvast een vooruitblik doen door een toekomstige aflevering van een programma of serie te bekijken.
Tip 12: Video on-demand
Ben je een liefhebber van films en series? Dan kun je met je tablet terecht bij een aantal bekende video on-demand-diensten. Zo zijn er Netflix, Film1 Go, HBO Go en Videoland Unlimited. Al deze videodiensten stellen een app beschikbaar, zodat je op je tablet of smartphone kunt genieten. De videodiensten zijn uiteraard niet zomaar te bekijken. Je moet een abonnement afsluiten. Netflix en Videoland Unlimited hebben gelukkig wel een gratis proefperiode van een maand. Voor je een keuze maakt, is het verstandig om een blik te werpen op het aanbod. Bij welke videodienst tref je de meeste films en series aan die je graag wilt zien? Let er verder op dat Film1 Go en HBO Go alleen beschikbaar zijn als je een abonnement op Film1 respectievelijk HBO afsluit bij een televisieaanbieder.
4 Reactie(s) op: 10 tips om tv te kijken met je tablet