Updates Apple iOS & iPadOS 14.3 en macOS 11.1 beschikbaar

© PXimport

Updates Apple iOS & iPadOS 14.3 en macOS 11.1 beschikbaar

Geplaatst: 17 december 2020 - 14:39

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Ronald Smit

Apple heeft voor z’n mobiele en desktop-besturingssystemen belangrijke updates klaar staan. Met name wat macOS 11.1 betreft is het zaak deze snel te installeren, want hij lost heel wat kinderziekten op.

Veel van de nieuwe features die je aantreft in de nieuwe versies van iOS en iPadOS 14.3 en macOS 11.1 zijn ‘gedeeld’. Ofwel: alle updates voorzien in ondersteuning van Apple’s nieuwste over-ear hoofdtelefoon AirPods Max. Ook is er een Apple TV+-tab verschenen in de Apple TV-app. Handig, want voorheen was die ‘plus-content’ pas na wat scrollwerk beschikbaar, zélfs als je een abonnement had afgesloten (of gekregen bij een nieuw apparaat). Ook vind je voortaan in de app stores van alle besturingssystemen privacy-labels, waarin ontwikkelaars uitleggen wat ze precies wel en wat niet doen met jouw gegevens. Bij elke update wordt de privacy-informatie indien nodig ook weer aangepast. Dit is trouwens een verplichting voor app-makers en dus een goede zaak die je bijvoorbeeld laat zien dat het wellicht beter is om toch maar op zoek te gaan naar een betaald alternatief voor een app. Om te voorkomen dat allerlei gegevens van jou ergens in Zuidoost China op straat komen te liggen bijvoorbeeld.

Handig, via de nieuwe tab (of knop zo je wilt) bereik je razendsnel je '+'-content in de Apple TV-app.

© PXimport

ProRAW (en de alternatieven)

De Foto’s-app krijgt na updates voor alle genoemde besturingssystemen ondersteuning van ProRaw-formaat. Dat is het Apple-eigen RAW-fotoformaat waar fotografen hun hart op kunnen halen. Al in de Foto’s app zelf kun je nu met de ruwe afbeelding als ware het een donkere kamer aan de slag. Tegelijkertijd geldt dat de Camera-app in iOS 14.3 een update krijgt die het mogelijk maakt om in ProRaw-formaat te fotograferen. Apple is hierbij selectief te werk gegaan: alleen de iPhone 12 Pro en Pro Max krijgen deze optie.

Ergens is dat overigens vreemd, want de hardware onder de motorkap van deze toestellen en de ‘gewone’ iPhone 12 is nagenoeg ’t zelfde. Alleen ontbreekt op de standaarduitvoering de zoomlens en is er geen Lidar beschikbaar. Beide zaken die niet vereist zijn voor RAW-fotograferen. Mogelijk dat later ooit nog eens een update uitrolt die de feature ook beschikbaar maakt voor de standaard iPhone 12’s. Heb je geen zin om daar op te wachten, dan is er ook geen man overboord. iOS biedt al heel lang de mogelijkheid om in RAW-formaat te fotograferen, alleen niet via de standaard Camera-app. Je moet dan een alternatieve camera gebruiken, zoals bijvoorbeeld Halide of desnoods de cameramodule in Lightroom voor iOS.

Ondersteunt jouw iPhone geen ProRaw? Geen drama! Er zijn genoeg alternatieve camera-apps die je uit de brand helpen, zoals bijvoorbeeld Halide.

© PXimport

Milieuvriendelijk zoeken

Verder bieden alle updates wat kleinere vernieuwingen, zoals bijvoorbeeld de optie om de ‘milieuvriendelijke’ op Bing gebaseerde zoekmachine Ecosia als standaard in te stellen. Dit bedrijf belooft het verdiende geld in het planten van nieuwe bomen te steken. Ofwel: hoe meer je zoekt, hoe meer bomen er gaan groeien. Verder wat extra mogelijkheden in de Gezondheids-app betreffende zwangerschap, borstvoeding en anticonceptiegebruik, terwijl in landen buiten Nederland de betaalde Fitness+-dienst wordt uitgerold.

De scherpe randjes van Big Sur afgevijld

Met name voor gebruikers van macOS 11 is het zaak om de ‘.1’-update snel te installeren. Na installatie hiervan ben je verlost van de scherpe randjes die de introductieversie met zich meebracht. Wat in ieder geval direct opviel na installeren van 11.1 is dat Handoff weer werkt. Voor velen (vrijwel iedereen) was het na upgraden naar Big Sur ineens niet meer mogelijk om bijvoorbeeld het gedeelde klembord – selecteer en kopieer een tekst of iets dergelijks op je iPad en plak deze in een document op je Mac) te gebruiken. Onhandig als je bijvoorbeeld je iPad gebruikt om dingen te zoeken en deze als referentie in een Word-document waar je aan werkt te plakken. Opgelost nu, in ieder geval. Mogelijk heeft deze verder niet door Apple genoemde bugfix iets te maken met grotendeels ook opgeloste Bluetooth-gekkigheden.

Inloggen met je Apple Watch werkt eveneens weer betrouwbaar. Heb je toevallig al een MacBook met Apple silicon (de M1) aan boord voor je staan, dan kun je je iPad/iPhone-apps nu eenvoudig van staande naar liggende vorm schakelen, om zodoende – als je dat wilt – je hele scherm te vullen.

Gelukkig werkt ook Handoff weer na de update naar macOS 11.1, waarmee een gedeeld klembord tussen verschillende Mac's of bijvoorbeeld een Mac en een iPad weer mogelijk is.

© PXimport

Net iets anders verlopend update-proces

In ieder geval heeft macOS Big Sur nu de eerste grote (ook qua omvang trouwens) update achter de rug. Je zult overigens merken dat het updaten net iets anders verloopt dan onder Catalina en voorgaande versies van macOS. Ten eerste is er een langere voorbereidingstijd onder het gewoon draaiende OS. Na de herstart voor het implementeren van de eigenlijke update zagen we meer herstarts, maar dit deel lijkt ook net wat sneller te verlopen. De totale update-tijd zal onder de streep uiteindelijk niet heel veel verschillen met voorheen.

Updaten naar Big Sur!

Voor een ieder die even de kat uit de boom heeft gekeken betreffende de upgrade naar Big Sur is nu het moment aangebroken om de sprong ook te wagen. Check wel of al je apps compatibel zijn met macOS 11. Met name bij virusscanners – die altijd diep ingrijpen in het systeem – is dat opletten geblazen. Het is ook zaak om voordat je gaat upgraden je virusscanner eerst te de-installeren, om vervelende problemen tijdens (of vlak na) de upgrade te voorkomen. Ook andere software die gebruik maakt van zogeheten kernel-extensies kun je beschouwen als risicovol. Waarbij je moet bedenken dat het overgrote deel van die extensies geblokkeerd wordt onder Big Sur. Heb jij waarschuwingen gezien onder Catalina betreffende programma’s met kernel-extensies die niet meer gaan werken onder Big Sur, dan weet je dus waar je aan toe bent.

Ofwel je installeert – indien beschikbaar – een Big Sur-compatibele versie ofwel je verwijdert het programma en gaat op zoek naar een alternatief. Gelukkig zijn er nog maar weinig programma’s die gebruik maken van deze optie die zonder meer instabiliteit tot gevolg kan hebben.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten