Verbeter de snelheid van je oude iPad

Door: martin-gijzemijter | 13 maart 2017 14:35

Apple

Wanneer je op internet gaat zoeken naar manieren om je iPad te versnellen, vind je een wereld aan tips en trucs. Helaas zijn de meeste daarvan een wassen neus, slechts bedoeld om je een idee te geven dat je iets aan de snelheid verbetert. Toch kun je je oude iPad sneller maken met deze tips.

Hoewel je absoluut geen wonderen moet verwachten - een trage iPad wordt niet ineens razendsnel - is het wel degelijk mogelijk om enigszins snelheidswinst te behalen. Het is echter lastig om dit snelheidsverschil meetbaar te maken. We zetten een aantal tips op een rij.

Verversen op de achtergrond

Een vaak genoemde tip is het afsluiten van apps in de multitask-balk. Dit is onzin. Apps worden op de achtergrond 'bevroren', die verbruiken geen systeembronnen. Anders is het wanneer die apps informatie downloaden op de achtergrond. Je kunt je voorstellen dat als dertig apps constant nieuwe informatie opvragen, dit z'n weerslag heeft op de snelheid van je iPad. Je schakelt dit uit via Instellingen / Algemeen / Ververs apps op achtergrond. Je kunt kiezen of je het verversen helemaal uitschakelt, of slechts bij bepaalde apps. Wij zouden dit laatste doen, omdat de apps die je vaak gebruikt, dan nog wel direct voor je klaarstaan op het moment dat je ze opent. Het moet natuurlijk wel gebruiksvriendelijk blijven.

Schakel verversen op de achtergrond uit, dat geeft je iPad meer rust.

Opslagcapaciteit

Staat je iPad bomvol met apps, video's en muziek? Dan kan het de moeite lonen om eens wat op te ruimen. Dit is echter alleen nuttig als er bijvoorbeeld minder dan 1 GB ruimte vrij is op je iPad. Heb je nog een paar GB vrij, dan is het niet noodzakelijk om dingen te verwijderen.

Staat je iPad echt helemaal vol, dan loont het de moeite om wat weg te gooien.

Browsercache

Een maatregel die niet van invloed is op de algehele snelheid van je iPad, maar wél op de snelheid van Safari, is het leeggooien van de browser-cache. Ironisch genoeg is cache juist bedoeld om de internetervaring sneller te maken, maar dat geldt alleen voor de sites die je vaker bezoekt. Een bomvolle cache kan het surfen juist vertragen. Je doet dit in Instellingen / Safari / Wis cookies en gegevens.

Gooi je browsercache leeg als je merkt dat het internetten trager wordt.

Notificaties

Hartstikke leuk, al die apps die je notificaties kunnen sturen wanneer er iets te melden is, maar voor hoeveel apps is dat nu écht noodzakelijk. En dat terwijl het behoorlijk wat systeembronnen opslurpt. Je schakelt notificaties uit in Instellingen / Berichtencentrum. Onder het kopje Inclusief kun je aangeven van welke apps je geen notificaties meer hoeft te ontvangen.

Notificaties uitschakelen is een goede manier om systeembronnen vrij te maken.

Locatievoorzieningen en indexering

Wat geldt voor de levensduur van je batterij, geldt ook voor de snelheid van je iPad. Door zowel de locatievoorzieningen als het indexeren van Spotlight uit te schakelen, is je iPad minder actief op de achtergrond en daarmee iets sneller in het gebruik. Uiteraard duurt het zoeken wel langer als er niets is geïndexeerd, waardoor dat 'stukje iPad' langzamer is.

Schakel Spotlight-indexeringen en locatievoorzieningen uit.

Hoeveel scheelt dat nu echt?

Helaas verander je een trage iPad verander je niet zomaar in een snelheidsbeest, daarvoor kun je beter overstappen naar een nieuwer model. Maar een beetje sneller kan je iPad echt wel worden. De voorgaande tips zijn geschreven vanuit onze eigen ervaringen. Onze iPad Air voelt echt sneller aan wanneer we de hiervoor genoemde acties uitvoeren.

Maar kunnen we deze bewering hard maken? We hadden onze iPad Air tot aan het randje volgeladen met content en vervolgens benchmarktool Geekbench gedraaid. Na het uitvoeren van alle 'versnellingsacties' uit dit artikel, geeft Geekbench geen significante verschillen aan. De iPad presteert wel iets beter, maar de meeste resultaten vallen binnen de foutmarge van zo'n benchmark. Dus bewijs? Nee, dat niet. Maar bovenstaande maatregelen zorgen theoretisch én voor het gevoel wel voor een snellere tablet. En dat laatste is toch het belangrijkst.

Voor...
... en na.

6 Reactie(s) op: Verbeter de snelheid van je oude iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 november 2014 11:24 Anoniem
  Een echte oude iPad is een 1, en die draait max. Ios 5. Dit artikel is gebaseerd op ios 7/8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2014 11:22 Anoniem
  Wil je echt snel werken?
  Koop een goede android pad die kan je tenminste wel uitbreiden met een geheugen kaartje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2014 09:23 Anoniem
  Wat ik mis is helemaal opnieuw starten. Leegmaken en opnieuw alle (noodzakelijke) apps installeren en dan benchmarken.
  Dan heb je mi wel een representatieve test en snelheidswinst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2014 12:25 Anoniem
  En natuurlijk is er weer een stakker die Android komt promoten…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2017 09:57 tijsco
  Je iPad herstellen of wissen werkt vaak veel beter. Dat kan echt snelheidswinst opleveren. Al die tweaks maakt vaak weinig uit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2018 11:39 FrankHor
  Heb als eerste een iPad air gekocht, toen een iPad pro (incl. iPencil) erbij. Later de air verkocht en een Asus ZenPad 3s 10 gekocht. Met veel pijn de air verkocht… spijtspijtspijt!!! Als haren op m’n hoofd.
  De ‘Android stakker’??? Hij weet niet waarover ie praat… Apple rules! Ben super tevreden over de pro!
  Komt toch een iPad erbij, weet nog niet welke.
  (Apple wisselt heel vaak van updates, geen probleem mee, en veranderd graag de ‘instellingen’, wél een probleempje mee)

  Oh, wil nog even zeggen: een android hoeft NIET slecht te zijn, heb een note 2… maar ook een iPone 7+ (zijn beide goede toestellen)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.