Verhagen: Geen overheidsban op iPhones

Het plan om locatieloggende iPhones te verbieden voor overheidsgebruik kan niet op steun rekenen van minister Verhagen. "Het categorisch uitsluiten van Apple-producten is niet aan de orde."

Dat schrijft Verhagen aan de Tweede Kamer in een reactie op Kamervragen gesteld door de VVD. In april werd bekend dat Apple de de locatie van een iPhone of iPad met 3G-verbinding sinds de zomer van 2010 opslaat in een verborgen bestand op het toestel.

Dat bestand wordt ook automatisch gekopieerd naar de pc waarmee het apparaat wordt gesynchroniseerd. Omdat de locatiedata niet is versleuteld kan iedereen die toegang heeft tot de computer of tot de iPhone of iPad nagaan waar de gebruiker van het toestel is geweest. Inmiddels heeft Apple gebruikers na een software-update de mogelijkheid gegeven om het loggen van locatiedata uit te schakelen.

Apple uitbannen

Het opslaan van die data was reden voor de VVD om minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) te verzoeken om Apple-producten helemaal uit te bannen voor gebruik door "functionarissen in kritische functies". Daarnaast zou er een tijdelijke stop moeten komen op de aanschaf van nieuwe Apple-producten door de overheid totdat "volledige openheid is geboden over deze en mogelijk nog andere verborgen gehouden toepassingen".

De minister erkent dat er kwetsbare functies zijn binnen de overheid waar het geheimhouden van locatiedata van belang is, zoals bij politie, justitie en defensie. Maar Verhagen, die zelf het gebruik van een iPhone afdwong bij zijn ict-afdeling, is niet van plan dergelijke maatregelen te nemen. Volgens hem is het veiligheidsrisico niet zo hoog dat de aankoop van smartphones gestaakt moet worden. Ook het uitsluiten van de aankoop van Apple-producten is wat hem betreft niet aan de orde.

Eigen verantwoordelijkheid

"Van belang is dat bij het gebruik van elk soort smartphone rekening wordt gehouden met de functionaliteiten van het apparaat en van de software die erop kan worden gedownload", schrijft Verhagen. "Dat kan onder andere door ter beveiliging een van commercieel gebruik afwijkend concept te gebruiken. Verder dient de werkgever een op de functie toegespitst beveiligingsniveau te realiseren."

Ook vindt de minister het niet zijn taak om zich nog extern te laten adviseren door de bevoegde autoriteiten. "Voor klachten over de naleving van de wettelijke (informatie)verplichtingen kunnen de consumenten zich wenden tot de Consumentenautoriteit en het College bescherming persoonsgegevens."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten