Vijf verbazingwekkende iPad-toepassingen

Door: harry-hol | 29 januari 2015 10:59

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je kúnt je iPad natuurlijk gewoon gebruik om op de bank wat websites door te bladeren of YouTube-filmpjes te kijken, maar je kunt er nog veel leukere dingen mee doen! We gaan op zoek naar onverwachte toepassingen voor je iPad; dingen waar zelfs Steve Jobs niet aan had gedacht!

In dit artikel vind je een selectie van vijf uiteenlopende toepassingen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het is zelfs mogelijk om van je iPad een heuse ouderwetse arcade-kast te maken, waarop je klassieke computerspellen kunt spelen. Daarnaast is er is synthesizersoftware beschikbaar voor muzikanten of animatiesoftware om tekenfilms te maken. Er zijn apps voor het maken van logo's en special effects, je kunt digitale kooklessen nemen en leren om een instrument te bespelen. Er zijn dus genoeg fantastische mogelijkheden waarmee je je iPad nog beter (of leuker) kunt benutten.

De toepassingen die je in de rest van dit artikel vindt, zijn de dingen die ons het wow-effect gaven. Wat gaaf dat ook dít met je iPad kan!

Kattenspeelgoed

Laten we beginnen met een van de meer riskante toepassingen. Van deze bezigheid zul je hoe dan ook op een gegeven moment een beetje spijt van gaan krijgen. De iPad is namelijk ideaal (maar eigenlijk niet bedoeld) als kattenspeelgoed.

Er zijn verschillende apps verkrijgbaar die zich speciaal richten op het bezighouden van je kat op het moment dat je zelf geen zin hebt om dat touwtje voor zijn/haar neus te laten bungelen. Een app waar wij veel succes mee hebben is Game for Cats. Deze gratis app biedt de uit twee spelletjes: rennende muizen of een dansend rood stipje. Start de app op en leg je iPad veilig neer. De kat kan zijn of haar jachtinstinct loslaten op de bewegingen op het scherm.

Het is ook mogelijk om met dezelfde app op iPhone het rode stipje op de iPad te besturen, wat het allemaal wat interactiever maakt. Maar voor de kat maakt het in onze ervaring niet uit.

Jagen op de rode stip is ook digitaal bij onze katten veruit favoriet.

Risico

We testten de app met de hulp van drie katten. We zetten het spel op 'automatisch', wat resulteert in hectische taferelen. Zo hectisch dat soms zelfs de app verlaten werd en de kat met zijn wilde pootbewegingen (per ongeluk?) aankopen in de App Store probeerde te doen.

Het risico voor kattenbezitters is duidelijk: op het moment dat je huisdier de smaak te pakken heeft, is elke iPad altijd een potentieel speelkwartier ... ook als je nu eens wel gewoon rustig wat wilt nalezen. Onze kater vindt namelijk een scrollende tekst namelijk ook een zeer interessante prooi.

Game for Cats

Prijs: Gratis

Omvang: 28,9 MB

Score 4,5 / 5

De kat kan zelf kiezen wel spel hij wil spelen.

De lucht in

Op een andere manier gevaarlijk (maar oh, wat geweldig!) is het besturen van een Parrot AR Drone met de iPad. De Parrot is een licht plastic toestel met vier rotors en een camera. Met de iPad kun je dit apparaatje en in realtime op het beeldscherm zien wat de drone ziet. Met de virtuele sticks op het scherm stuur je, draai je en laat je hem landen en opstijgen. De hele vlucht kun je vanuit de Parrot filmen en laten opslaan. Het is zelfs mogelijk om luchtfoto's te maken, ook weer met een druk op het aanraakscherm. Let er wel op dat er een aantal strenge regels zijn voor het besturen van een drone. Het is verplicht visueel contact met de drone te houden, je mag niet binnen een bepaalde straal van een vliegveld komen. Ook is het natuurlijk levensgevaarlijk om in de buurt van een autoweg op te stijgen. De lichte Parrot kan door een windvlaag uit koers raken.

De AR Parrot drone kan dankzij de piepschuim rand zelfs binnen vliegen als je ruimte hebt.

Waypoints

Heel spannend is de optie om de Drone te programmeren om een bepaalde route te vliegen. Je zet 'waypoints' op de Google Maps-kaart in de app, en de Drone volgt dat programma. Houd wel ten alle tijden de iPad vast, want eigenlijk is dit 'waypoint-vliegen' ook verboden. De reden is duidelijk: als je programma verkeerd is ingesteld, kunnen er ongelukken gebeuren. Zorg er dus altijd voor dat je de controle op elk moment kunt overnemen.

Naast de standaard AR-app is er ook nog een app waarmee je stabiele luchopnamen kunt maken. De app heeft specifieke instellingen om de drone op een vaste plek te laten zweven, vanwaar hij een mooie 'pan'-beweging uitvoert. Of juist een 'dolly shot' waarbij de drone rustig een route vliegt en filmt. Voor amateurfilmers zijn hiermee bijna professionele luchtopname mogelijk. Helaas is de video wel nog in slechts 720p.

Een luchtfoto van het stadspark.

1 Reactie(s) op: Vijf verbazingwekkende iPad-toepassingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2015 12:23 Anoniem
  tijd voor teletubbies tijd voor teletubbies
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.