VLC for iOS: Eindelijk, de beste mediaspeler is terug!

Door: Elmar Rekers | 19 juli 2013 18:00

Apple

We hebben er even op moeten wachten, maar de populaire mediaspeler VLC is dan eindelijk weer te downloaden uit de App Store. Ik was er vrijdag dan ook als de kippen bij om de applicatie op m’n iPhone te installeren, en was benieuwd of VLC mijn hoge verwachtingen kon waarmaken.

Hoewel VLC in 2010 ook al eens een app naar iOS had gebracht, zagen we deze na enkele maanden alweer uit de App Store verdwijnen. De mediaspeler werd op aandringen van Apple offline gehaald omdat er problemen waren met de licenties. Deze nieuwe versie (VLC 2.0) is volledig opnieuw gebouwd. En hoewel de app er grotendeels hetzelfde uitziet als zijn voorganger, zijn er toch zeker een enkele handige nieuwe functies toegevoegd.

De interface is zeer minimalistisch.

Heb je in 2010 al met de eerste VLC-app gewerkt, dan zal je je snel thuisvoelen in versie 2.0. Zo worden op het startscherm alle video’s weergegeven in een lijst thumbnails met een voorbeeldweergave, en je speelt een video eenvoudig af op volledig scherm door deze aan te tikken.

Verbeteringen in VLC for iOS

VLC 2.0 is onder meer geoptimaliseerd om gebruik te maken van processors met meerdere kernen en ontwikkelaar VideoLAN claimt dat de app ieder bestandsformaat ondersteunt dat ook met de desktop-versie is af te spelen. Ik heb de proef uiteraard op de som genomen en inderdaad, VLC for iOS lijkt weinig problemen te hebben om alle formaten weer te geven. .mkv, .avi, wmv, alles wordt snel geopend en speelt vloeiend af. Nou ja, bijna alles. Op de iPhone 5 bleken video's met een Full HD-resolutie af en toe wat te haperen, dus daar is hopelijk met een update nog wat verbetering in aan te brengen. Handig is wel dat er ondertitels worden ondersteund. Wel zo prettig natuurlijk als we weer moeilijk verstaanbare accenten voorbij horen komen in Game of Thrones.

Licentieconflict

VLC 2.0 is volledig opnieuw opgebouwd. Dit waarschijnlijk vooral om een nieuw licentieconflict met Apple te voorkomen. In de eerste app uit 2010 werd namelijk dezelfde broncode gebruikt als in de desktopsoftware van VLC, en dat is uiteraard tegen de voorwaarden die Apple voor app-ontwikkelaars heeft neergezet. Gevolg: begin 2011 werd de app alweer offline gehaald. 2,5 jaar later kunnen we dus eindelijk weer aan de slag met VLC, en dat werd tijd ook!

Tijdens het afspelen van video’s is het mogelijk om zaken als de helderheid en de verzadiging aan te passen. Hiervoor hoef je dus niet apart nog eens het iPhone-menu in te duiken. Door WiFi Upload aan te zetten in het hoofdmenu, kan je content uploaden naar VLC via een browser op je desktop. Op het oog een handige functie, maar deze hebben we op de redactie helaas nog niet volledig kunnen testen wegens problemen met het interne wifi-netwerk. Mocht de functie problemen geven, dan zullen we de tekst uiteraard direct updaten.

Dropbox

Een van de handigste functies is in mijn ogen de mogelijkheid om video’s uit Dropbox af te spelen. Oke, deze moet je wel eerst naar het fysieke geheugen van je iPhone downloaden, maar het is natuurlijk heerlijk om alle video’s (als je deze in Dropbox bewaart) altijd bij de hand te hebben. Wil je overigens niet dat iedereen zomaar in je video’s gaat neuzen? In het instellingenmenu is de optie toegevoegd om een code in te stellen voordat je VLC kunt openen.

VLC for iOS is ook in een iPad-uitvoering beschikbaar.

Een andere handige functie is dat je direct video’s van een web-server kunt downloaden binnen VLC. Ga simpelweg naar het hoofdmenu, plak de url in het tekstvak en de betreffende video wordt gedownload.

Conclusie

VLC 2.0 was het lange wachten meer dan waard. Alle functies werken uitstekend, alleen doet de interface wel wat achterhaald aan. Knoppen en de menu-weergave hadden best een likje verf kunnen gebruiken. Ook hoop ik dat er nog een update komt om het afspelen van 1080p-video’s te verbeteren. De app is volledig gratis, dus mijn advies is om deze zeker op je iPhone of iPad te installeren voor een testritje. VLC for iOS wordt overigens gefaseerd uitgerold, dus het kan even duren voordat iedereen deze in de App Store ziet verschijnen.

Beoordeling: 9/10

Prijs: Gratis

Beschikbaar voor: iPhone, iPad, iPod touch

Getest op: iPhone

Download VLC for iOS in de App Store

0 Reactie(s) op: VLC for iOS: Eindelijk, de beste mediaspeler is terug!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.