Waarom Apple miljoenen moet betalen om dating-apps

© PXimport

Waarom Apple miljoenen moet betalen om dating-apps

Geplaatst: 29 januari 2022 - 09:44

Aangepast: 14 december 2022 - 12:40

Justin Doornekamp

Apple wordt door de Autoriteit Consument & Markt op de vingers getikt vanwege zijn beleid omtrent dating-apps in Nederland. De fabrikant van onder meer de iPhone en iPad kan een boete riskeren van maximaal vijf miljoen euro. Wat is er aan de hand?

In augustus vorig jaar eiste ACM al dat Apple zijn beleid moest aanpassen, zodat ontwikkelaars van dating-apps ook andere betaalmogelijkheden kunnen aanbieden dan enkel die van Apple. De Nederlandse waakhond stelt nu dat Apple nauwelijks verbeteringen heeft doorgevoerd in zijn App Store-beleid.

Eerder in januari voerde Apple weliswaar wat aanpassingen door aan het App Store-beleid, maar dit is niet voldoende om de waakhond tevreden te stellen. Volgens ACM kunnen ontwikkelaars van dating-apps nog steeds niet vrij kiezen tussen de verschillende betalingsmogelijkheden. Datingapp-aanbieders kunnen volgens de toezichthouder nu slechts hun ‘interesse’ tonen in andere betaalopties. Wat dit betekent is zelfs voor de toezichthouder niet duidelijk.

“Daarnaast werpt Apple een aantal drempels op voor datingapp-aanbieders om gebruik te maken van een ander betaalsysteem”, aldus ACM. “Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat Apple de app-aanbieders verplicht om een keuze te maken; óf een verwijzing naar betaalmogelijkheden buiten de app óf een alternatief betaalsysteem.”

“Dat mag niet”, concludeert de waakhond. 

De App Store staat vol met verschillende soorten dating-apps (Bron: Apple)

© PXimport

Dwangsom tot 50 miljoen euro

Apple moet snel actie ondernemen om niet tegen een boete aan te lopen van 5 miljoen euro. Lukt dat niet, dan komt er per week nog eens 5 miljoen euro bij tot een maximum van 50 miljoen euro. 

Conflict met Epic

Apple ligt wel vaker in de clinch met appbouwers, waarbij vooral het dispuut met Epic Games eruit springt. Apple houdt 30% in op verkopen die in apps worden gemaakt, maar Epic vond dit percentage te hoog en lanceerde voor de app Fortnite een eigen betaalsysteem. Daarop werd de game door Apple uit de App Store verwijderd. De rechtbank in de VS oordeelde dat Apple wijzigingen in de App Store moet doorvoeren om aankopen buiten de App Store toe te staan. Tot dusver heeft Apple dergelijke wijzigingen niet doorgevoerd.

Apple ligt al een tijd in de clinch met Epic Games over het beleid van de App Store.

© PXimport

Het blijft dus de vraag of Apple op aandringen van onder meer de Amerikaanse rechtbank en de ACM daadwerkelijk veranderingen gaat doorvoeren in de App Store. Met een omzet afgelopen jaar van meer dan 100 miljard dollar, zal het bedrijf vermoedelijk niet wakker liggen van een maximale dwangsom van 50 miljoen euro, die de ACM in het ergste geval oplegt. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten