Waarom de bewegingssensor van de iPhone 5S afwijkt

Door: kristian-van-tuil | 18 oktober 2013 10:00

Nieuws

Een deel van de gebruikers van de nieuwe iPhone 5S van Apple klaagt over foute waarden door een afwijking van de bewegingssensor. Apple blijft stil, maar ontwikkelaars niet.

Eén van hen wijt nu de inaccurate metingen aan een verandering van hardware. Het verwisselen van de accelerometer van STMicroelectronics (oude iPhones) voor die van Bosch (iPhone 5S) zorgt voor de afwijkende waarden. Dit omdat deze twee 'versnellingsmeters' verschillende specificaties hebben, stelt ontwikkelaars Eagle Jones van RealityCap. Dit komt aan het licht dankzij de teardown van Chipworks.

Accelerometers rekenen namelijk op twee belangrijke parameters. Dat zijn de 'variantie', die de mate waarin een reeks waarden onderling verschillen aangeeft, en de 'bias', die de constante onnauwkeurigheid als gevolg van de hardwareproductie beschrijft. Volgens de metingen van RealityCap, is de variantie van beide versnellingsmeters gelijk maar is er een verschil bij de onderlinge bias-specificatie.

iPhone uit balans

Het resultaat is dat het algehele evenwicht van de metingen van het toestel - zoals Webwereld eerder schreef - ontbreekt. Wat voor foute waarden en slecht werkende games zorgt. Volgens Jones heeft Apple nagelaten om na deze wisseling van de hardware een kalibratie in de fabriek te doen. Dat is niet onomkeerbaar, meldt gadgetsite Gizmodo: app-ontwikkelaars kunnen het verschil compenseren door extra kalibratie.

Iets wat extreem veel werk is voor elke losse getroffen applicatie. RealityCap werkt daarom aan code die dit werk uit handen neemt van ontwikkelaars. Apple kan volgens Jones voortaan fabriekskalibratie toepassen op elke nieuwe iPhone 5S en de bias in de firmware bakken. De iPhone-maker heeft echter nog altijd niets losgelaten over de kwestie.

Chipworks trok de iPhone 5S volledig uit elkaar en ontdekte de verschillen:

Klik hier voor een grote afbeelding

4 Reactie(s) op: Waarom de bewegingssensor van de iPhone 5S afwijkt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 oktober 2013 12:01 Anoniem
  Citaat "app ontwikkelaars kunnen het verschil compenseren door extra kalibratie. Iets wat extreem veel werk is voor elke losse getroffen applicatie." Hoezo extreem veel werk. Die app. wereld kan best wel wat peper in hun achterste gebruiken. De app industrie was de laatste tijd, steeds meer een soort, effe vlug een app maken, en het geld komt wel aanrollen, lui-lekker-land business geworden. De app stores konden de toestroom van nieuwe apps amper bijhouden. Misschien is het wel goed dat de bezem even door de al maar uitdijende app industrie gaat. En zo filtert Apple denk ik, de serieuze app makers van de zogenaamde snel cash avonturiers. Ik denk dat Apple bewust heeft nagelaten om na deze wisseling van de hardware een kalibratie in de fabriek te doen. Om de app industrie wakker te schudden, om zo te na te gaan welke app ontwikkelaars nog steeds actief zijn, en hun apps regelmatig updaten en welke app ontwikkelaars als ééndagsvlieg alleen nog maar cashen, en zelfs nalaten hun apps te updaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2013 13:53 Anoniem
  Right… Dus Apple heeft volgens jouw logica bewust een slecht product afgeleverd. Tuurlijk jongen. Droom lekker verder.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2013 09:59 Anoniem
  Grappig dat er dan een foto wordt getoond van de vingerafdruk beveiliging, terwijl je het over een heel ander component hebt.

  Het is me alweer helemaal duidelijk waarom ik al tijden niet meer op deze site ben geweest.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2013 14:06 Anoniem
  Droom verder.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.