Waarom Apple waarschuwt als je je iPhone-accu vervangt

Door: Justin Doornekamp | 23 augustus 2019 17:28

Blog

Door een nieuwe batterij in je iPhone te laten zetten, kun je langer vooruit met je oude telefoon. Apple kan het echter niet waarderen als je dit laat doen bij een derde partij in plaats van bij erkende Apple serviceproviders of bij Apple zelf en geeft daarom een waarschuwing af.

Volgens diverse media krijgen iPhone-gebruikers een waarschuwing als zij geen originele batterij in hun telefoon hebben laten zetten. De iPhone zou niet langer herkennen dat er een originele Apple-batterij in de telefoon zit en als gevolg kan er geen informatie meer worden verkregen over de batterijconditie. Deze functie vind je doorgaans in de Instellingen onder Batterij. Bij Batterijconditie krijg je onder meer inzicht in de maximumcapaciteit van de batterij. Hiermee wordt de batterijcapaciteit gemeten in vergelijking met toen de batterij nieuw was. Ook kun je zien of je batterij momenteel normale piekprestaties ondersteunt. Ook is het batterijpercentage niet meer zichtbaar.

Het lijkt erop dat je deze informatie niet meer krijgt, zodra je je batterij laat vervangen door een andere partij dan Apple. Vooralsnog lijkt dit alleen te gelden voor de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR, maar naar verwachting zullen ook nieuwe iPhones geen batterijcondities meer laten zien als er geen originele batterij in je telefoon zit.

"Veiligheid"

Tegenover de Amerikaanse techwebsite The Verge laat Apple weten waarom het een waarschuwing geeft als telefoongebruikers hun iPhone-accu niet laten vervangen door Apple zelf. Volgens het bedrijf is deze melding bedoeld om klanten erop te wijzen dat zij het (doorgaans duurdere) reparatieprogramma van Apple moeten gebruiken, vanuit veiligheidsoverwegingen.

"Met de waarschuwing willen we klanten beschermen tegen beschadigde, slechte of gebruikte batterijen, die leiden tot prestatie- of veiligheidsproblemen", aldus een woordvoerder van Apple. Volgens de woordvoerder wil de waarschuwing niet zeggen dat gebruikers hun telefoon niet meer kunnen gebruiken, zodra er een andere batterij in hun iPhone zit.

Apple kan dus niet langer meer garanderen dat de informatie over de batterijconditie nog accuraat is als een derde partij er een nieuwe batterij in heeft laten zetten. Zelfs al zou die batterij origineel zijn.

Strijd tegen reparaties

Ondanks de reactie van Apple, lijkt de keuze van Apple om batterij-informatie achter te houden vooral bedoeld om reparateurs dwars te zitten. Apple heeft een beruchte reputatie als het aankomt op reparaties, waardoor het veiligheids-argument moeilijk nog serieus te nemen valt. Zo beschikken Macbooks over T2-chips, die zelfs de simpelste reparaties van derden onmogelijk maken. Ook is het ontwerp van Apple-apparatuur vaak nodeloos ingewikkeld, met lijm, gepatenteerde schroefjes en vastgesoldeerde onderdelen. Niet geheel ontoevallig verdient Apple miljarden aan reparaties en het Apple Care-programma. Een grote roep voor het recht van reparatie, krijgt nog weinig politieke bijval, mede dankzij een heftige lobby vanuit de tech-industrie.

0 Reactie(s) op: Waarom Apple waarschuwt als je je iPhone-accu vervangt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.