Waarom oude IT langzaam wegzakt

© CIDimport

Waarom oude IT langzaam wegzakt

Geplaatst: 7 maart 2012 - 08:31

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Nu de muren rond oude IT aan het afbrokkelen zijn, staan we op de drempel van een nieuw tijdperk waarin ongelimiteerde toegang tot computerkracht en gebruik van een ongelooflijke diversiteit aan databronnen mogelijk wordt.

Ik krijg steeds vaker het gevoel dat we op de drempel staan van een baanbrekende transformatie van de IT-industrie. Het is niet zo moeilijk daarin de grote lijnen te ontdekken. Maar soms zijn het juist die kleine zaken die deze transformatie bevestigen.

Vorige week stond voor mij in het teken van het contrast tussen oude en nieuwe IT. Op maandag bezocht ik een persconferentie van Dell waarvan het de bedoeling was een nieuwe lijn van PowerEdge servers aan te kondigen en de wereld ervan te overtuigen dat Dell in feite een dienstverlener is en geen pc-bouwer. Toen ik rondkeek in de menigte, ontwaarde ik verveelde analisten en verslaggevers die weggedoken zaten achter hun zwarte ThinkPads en de voor de hand liggende vragen stelden over snelheden, verkopen en winst. Ik hoopte erop dat een jonge atlete langs zou komen rennen en iets naar Michael Dell zou gaan gooien.

Deze scene stond symbool voor 'de oude IT': We kunnen er nog een draai aan geven, maar we blijven doen wat we eerder deden omdat we ons niets beters kunnen voorstellen om te doen.

Nieuwe generatie cloudtools

De volgende dag nam ik met Infoworld-collega Doug Dinely een taxi naar het kantoor van start-up Nodeable. Zij bieden een SaaS-applicatie die draait in een Twitter-jasje en in die hoedanigheid virtual servers van Amazon Web Services monitort. Nodeable gebruikt de API's van Amazon om eventgegevens te verkrijgen en daarmee KPI's voor dashboards te bouwen. Ook geeft het developers tools in handen om controle uit te oefenen op de omgeving. Zo kunnen programmeurs hun eigen developeromgeving opzetten, testen en implementeren en operators in hun eentje tot honderden servers beheren.

Het avontuur waaraan Nodeable begonnen is, symboliseert in mijn ogen 'de nieuwe IT': We weten allemaal dat de wereld richting cloud beweegt en we weten dat we daarvoor de juiste tooling nog moeten ontwikkelen, ook al weten we nog niet precies hoe de nieuwe wereld eruit gaat zien.

De dag hierna woonde ik op het O'Reilly Strata-congres een fantastische presentatie over data-analyse en visualisatie bij van Jesper Andersen, algemeen directeur van Bloom. Hij vergeleek in die presentatie een aantal straten van San Francisco. Hij vertelde: "We integreren de beschikbare publieke data van de stad, kaarten, makelaars, wooncorporaties, data van sociale diensten als Foursquare, Yelp en Instagram en analyseren foto's van de straat van mapping diensten om een holistisch beeld van een straat te schetsen en te bekijken wat we hieruit kunnen leren."

De ongekende potentie van big data

Andersen deed hiermee fascineerde ontdekkingen over misdaad, geluk, gedrag en meer. De belofte van big data voltrok zich voor onze ogen. Was Andersens experiment er eentje om ordinair geld te gaan verdienen? Niet echt - het was vooral een bevestiging van wat we al wisten (zoals waar je in de staat een café moet openen en waar een schoenenwinkel). Maar het potentieel lijkt geen grenzen te kennen.

Dezelfde dag kreeg ik lucht van de reactie van collega J. Peter Bruzzese op de Windows 8 Consumer Preview. Infoworlds meest loyale Microsoft-fan was werkelijk ontdaan door wat Microsoft de wereld had getoond. We wisten allemaal dat Microsoft een poging deed om de oude vertrouwde Windows-desktop met Metro te integreren en de functionaliteit van desktop en mobiel in één gebruiksinterface te integreren. Maar het resultaat was volgens Peter nauwelijks bruikbaar - het was het besturingssysteem van Frankenstein.

Peter vond het verraad: "Ik vertelde mijn vrouw al weken dat ik liever een Windows 8-tablet dan een iPad 3 wilde hebben. Maar ik kom daarop terug." Let wel, deze uitspraak is afkomstig van een man die tot in den treure Vista verdedigde! Microsoft is een voorbeeld geworden van een ouderwets bedrijf dat weet dat het moet vernieuwen, maar dat zich niet kan loswrikken van zijn eigen legacy. En Microsoft blijft het bedrijf waarop zowel Dell als HP blijven vertrouwen om ze relevant te houden voor consumenten in het nieuwe mobiele tijdperk.

Hardware en besturingssystemen verliezen relevantie

Mocht je het jezelf afvragen, ik realiseer mezelf wel degelijk dat de hippe cloudtools en duizelingwekkende big data-experimenten hardware en besturingssystemen nodig hebben om op te draaien. Maar die infrastructuur wordt steeds meer commodity. Met uitzondering van Apple en IBM, en een handvol andere spelers, valt de top van de oude garde van zijn voetstuk. De frisse energie en nieuwe ideeën komen van een volgende generatie ondernemers die - in een gevirtualiseerde, verconsumenteerde, cloud-gedreven, mobiele wereld - graag anders denken ("think different").

De visionairs die overblijven en stand weten te houden gaan een uitermate interessant tijdperk tegemoet. Dit is een cyclus die de techindustrie altijd doormaakt - we gaan nu over naar een nieuw tijdsgewricht waarin ongelimiteerde toegang tot computerkracht en gebruik van een ongelooflijke diversiteit aan databronnen mogelijk wordt. Dus stap in, houd je goed vast en geniet van deze rit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten