Waarom Pokémon GO je een fortuin gaat kosten

Door: Martin Gijzemijter | 31 juli 2016 08:14

Blog

De kans is groot dat je Pokémon GO nu al een weekje of twee hebt uitgeprobeerd, maar nog groter dat je nog lang niet alle Pokémon hebt gevonden. En een update is al onderweg met méér Pokémon. Dat gaat je geld kosten, véél geld.

In theorie zou je denken dat dat helemaal geen waarheid hoeft te zijn. Immers, Pokémon GO is free to play en hoewel je flink kunt betalen voor Pokéballs, kun je ze natuurlijk ook gewoon gratis vinden bij de Pokéstop op de hoek, net als andere items, zoals Lures, Lucky Eggs, Razz Berries enzovoort. Lees ook: 7 dingen die je moet weten over Pokémon GO.

Als je een relaxte speler bent die het niet zoveel uitmaakt wat anderen in het spel doen, dan zou dat zomaar eens genoeg kunnen zijn. In werkelijkheid staan de meeste spelers echter heel anders in het spel.

Gotta catch 'em all

Het doel van het spel is natuurlijk om álle Pokémon te verzamelen. Dat laatste lijkt op dit moment onmogelijk: de drie machtigste Pokémon in het spel, Ditto, Mew en Mewtwo zijn op het moment van schrijven nog steeds niet gevonden.

Goldeen is nog wel te vinden, maar Mew en MewTwo kun je voorlopig vergeten.

De reden daarvoor lijkt ons vrij simpel: Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon GO heeft de wezentjes gewoon nog niet uitgezet in het wild. Dat kunnen we natuurlijk niet hard maken, maar met zó veel spelers op de straat hadden deze drie Pokémon allang gevonden moeten worden, hoe zeldzaam ze ook zijn.

Naast deze Grote Drie, zijn er ook andere Pokémon die heel erg zeldzaam zijn. Zo is er de vrij waardeloze Magikarp, een Pokémon die geen drol kan en die door de meeste spelers meteen aan de kant geschoven wordt.

Zonde want Magikarp kan dan misschien niet veel, hij transformeert wel in een supersterke Gyarados, een van de sterkste wezens die je bij je zult dragen. Het nadeel? Dat kost je 400 Magikarp Candies en dat betekent dat je dus minstens 134 van die krengen moet vangen (want elke vangst levert je drie Magikarp Candies op) om te kunnen evolueren, en denk maar niet dat je de Gyarados in het wild of in een ei zult tegenkomen.

Geld versus tijd

En daar schuilt hem nu juist het venijnige in. Je wilt ze allemaal compleet hebben, dus inclusief de Gyarados, en straks ook Ditto, Mew en Mewtwo. Misschien ben je fanatiek genoeg om de hele dag rond te lopen, op zoek naar Magikarps, maar de kans is groot dat je daar niet zoveel tijd voor hebt als je zou willen.

Stel dat je een pisnijdige Mew zou vinden, maar geen Razz Berries hebt, zou je daar dan geen euro aan besteden?

En tja, als je dan een extra Lure aan kunt schaffen, of een paar Incense, die ervoor zorgen dat je de Pokémon letterlijk naar je toetrekt, dan is dat natuurlijk wel heel aantrekkelijk. Dan kost het je nog steeds tijd, maar je weet een stuk zekerder dat de Magikarp díe er te vangen zijn, een stuk eerder naar je toekomen.

Competitiviteit

En laten we vooral het wedstrijdelement niet uitvlakken. Het gaat er niet alleen om hoeveel Pokémon je hebt, maar ook hoe sterk ze zijn. Dat betekent dat je zo snel mogelijk wilt levelen, om sterkere Pokémon te vangen, en zoveel mogelijk Stardust en Candies wilt verzamelen om ze zoveel mogelijk te upgraden, zodat jij de koning van de gym wordt. Als je die koning bent (en blijft) heb je niet veel te vrezen, want dan regent het Pokécoins en kun je kopen wat je wilt.

Maar eer je in die positie bent, precies....tijd. Heel veel tijd. Óf je koopt natuurlijk gewoon een paar Lucky Eggs, zodat je als een gek levelt waardoor je heel snel krachtigere Pokémon vindt. Combineer dat met wat Incense of een Lure om ervoor te zorgen dat je snel veel vangt, zodat je Stardust en Candies hebt om te upgraden, en voila, je hebt een cash cow waar Steve Jobs trots op zou zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de Pokémon GO Plus waar je een klein fortuin voor betaalt - als het apparaatje ooit op de markt komt, tenminste.

Niet erg, maar wees voorzichtig

Geeft dat? Op zich niet, maar je moet je er wel bewust van zijn. Pokémon GO is een spel dat draait om verslaving, maar ook om niet willen stoppen omdat je er al zoveel tijd (en misschien geld) in gestoken hebt. Je kunt je dan eenvoudig mee laten slepen, waardoor het je veel meer kost (tijd en geld) dan je oorspronkelijk van plan was. Of we dat verzinnen? Vraag dat maar aan de mensen die hun baan (of rijbewijs) inmiddels zijn verloren dankzij Pokémon GO.

Laat hieronder je e-mailadres achter en wordt op de hoogte gehouden van tips en het laatste nieuws over Pokémon GO!

E-mailadres:
Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief en mailings van Computer!Totaal

1 Reactie(s) op: Waarom Pokémon GO je een fortuin gaat kosten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 augustus 2016 10:11 Anoniem
    Gyarados kan je zeker wel vinden in het wild en kan ook uit een ei komen. Bijde gezien
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.