Dit gebeurt er als een harde schijf crasht

© PXimport

Dit gebeurt er als een harde schijf crasht

Geplaatst: 28 mei 2015 - 05:21

Aangepast: 14 december 2022 - 15:33

Redactie ID.nl

Wat gebeurt er fysiek met een harde schijf om deze te laten crashen? Wij leggen het je hier in begrijpelijke taal uit.

Harde schijven zijn, in tegenstelling tot de SSD's die ze langzaam aan het vervangen zijn, mechanische machines met bewegende onderdelen. Elke schijf heeft één of meer ronde draaiende platen, uiterst kleine magnetische lees-/schrijfkoppen, twee motoren en een heleboel circuits. Lees ook: Maak je nieuwe harde schijf klaar voor gebruik.

Wanneer de schijf naar behoren werkt, zorgt één motor ervoor dat de platen op zeer hoge snelheid ronddraaien - gewoonlijk 5400rpm of 7200rpm. De andere motor beweegt de lees-/schrijfkop heen en weer met microscopische precisie. De kop maakt geen fysiek contact met de plaat, maar zweeft op een luchtlaag die wel 5 nanometer dun kan zijn. Dat is 0,000005 millimeter.

Het is een wonder dat ze überhaupt werken.

Tegenwoordig zeggen we dat een harde schijf gecrasht is als hij ineens niet meer werkt - wat de reden ook moge zijn. Maar het woord komt oorspronkelijk voort uit één bepaald probleem: het crashen van een kop.

Dit gebeurt wanneer de lees-/schrijfkop van de drive fysiek contact maakt met de plaat - het microscopische equivalent van een vliegtuig dat zo hard de grond raakt dat het asfalt van de landingsbaan wordt geschraapt. Bij het crashen van de kop schraapt de kop de magnetische codering - waarop je data staat - van de plaat af. Alle bestanden die op dat deel van de plaat stonden zijn verleden tijd.

© PXimport

Een gecrashte schijfkop.

Maar er zijn andere, minder spectaculaire mechanische crashes. Als de kop slechts enkele nanometers verkeerd is uitgelijnd, kan de schijf onbruikbaar worden. In dit geval is het echter mogelijk om je bestanden te laten herstellen door een vakman die over de juiste apparatuur beschikt.

Beide soorten crashes kunnen veroorzaakt worden door een plotselinge impact, zoals het laten vallen van de schijf. Als de schijf draaiende is kan zelfs een lichte beweging schade veroorzaken. Maar zelfs wanneer er nooit iets rampzaligs met je schijf gebeurt, kan algemene slijtage ervoor zorgen dat hij uiteindelijk crasht.

Niet alle crashes zijn mechanisch. De circuits kunnen ook verslijten, vooral als je pc regelmatig oververhit raakt.

Hier zijn een aantal tips om je een crash te helpen voorkomen of overleven:

1. Ga voorzichtig om met een harde schijf of een laptop waar een harde schijf in zit.

2. Verplaats een pc waar een harde schijf in zit alleen wanneer de pc uitgeschakeld is of in de slaapstand verkeert.

3. Bescherm je pc tegen oververhitting.

4. Maak dagelijks back-ups.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten