Wat is de LiDAR-scanner in de iPhone 12 Pro?

Door: Justin Doornekamp | 22 oktober 2020 14:35

Nieuws

Apple heeft afgelopen maand eindelijk de iPhone 12-serie onthuld, inclusief de specificaties van alle toestellen. Op de achterkant van alle nieuwe Pro-telefoons, in het vlak waar ook de cameralenzen en flitser te vinden zijn, is de zogenoemde LiDAR-scanner geplaatst. Wat kan deze scanner eigenlijk?

LiDAR staat voor Light Detection and Ranging en is al te vinden op de iPad Pro, die dit jaar uitkwam, maar komt dus ook naar de iPhone 12 Pro en de Pro Max. De sensor maakt gebruik van kleine onzichtbare lasers om afstand en diepte te bepalen. Vooral in zelfrijdende auto’s wordt de techniek momenteel gebruikt, om wandelaars of fietsers te herkennen, en ook veel robotstofzuigers zijn voorzien van de LiDAR-technologie.

In de afgelopen jaren is er flink gesleuteld aan de techniek, die daardoor kleiner, goedkoper en accurater is geworden en mede hierdoor de intrede heeft gemaakt op enkele telefoons en tablets.

Vooral voor augmented reality (AR) zal de sensor een grote rol gaan spelen en in mindere mate ook voor de foto’s die je maakt.

Augmented reality

Het blijft echter nog even de vraag wat de LiDAR-scanner precies zal betekenen voor de iPhone 12 Pro, maar we hebben op basis van de mogelijkheden van de dit jaar verschenen iPad Pro wel wat ideeën over de manier waarop de nieuwe smartphone de LiDAR-sensor kan gebruiken.

Zo zal de sensor vermoedelijk in de eerste instantie worden gebruikt voor AR-gaming en AR-shopping. Apple liet al wat specifieke LiDAR-applicaties zien die we later dit jaar kunnen verwachten, waaronder de game Hot Lava. In dit spel verander je je eigen woonkamer in een speelveld vol met lava. Het ligt voor de hand dat er nog veel meer games komen voor je iPhone, die slim gebruik maken van de sensor.

De game Hot Lava komt ook naar de iPhone en maakt gebruik van de LiDAR-sensor.

Ook lijkt de sensor handig om je interieur op de schop te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld in de IKEA-app diverse digitale meubels in je eigen woonkamer zetten, zodat je precies kunt zien hoe die nieuwe bank uiteindelijk in de kamer past. Met de nieuwe geavanceerde Studio Mode richt je nu ook je hele huis in.

Mogelijkheden beperkt

Verder zijn de mogelijkheden van LiDAR voor consumenten nog beperkt. Natuurlijk zijn er nog de apps van Apple zelf, zoals de Meten-app die gebruikmaakt van de sensor om nog nauwkeuriger te meten, maar de bal ligt nu eigenlijk bij ontwikkelaars om met de nieuwe technologie aan de slag te gaan.

0 Reactie(s) op: Wat is de LiDAR-scanner in de iPhone 12 Pro?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.