Welke Mac moet ik kopen?

Door: roman-loyola | 19 augustus 2014 12:49

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je een nieuwe Mac wilt kopen en je misschien wat hulp nodig hebt. Gelukkig hebben we (vrijwel) elk standaardconfiguratie Mac model dat momenteel beschikbaar is getest. We zijn goed bekend met Apple's Macs en helpen je graag om de beste Mac te kiezen.

MacBook Air

Wat is het? De MacBook Air is Apple's ultra dunne, ultra lichte laptop. Hij is verkrijgbaar in twee verschillende beeldschermformaten: 11 inch (1,1 kilogram) en 13 inch (1,36 kilogram).

Voor wie is het bedoeld? De MacBook Air is ideaal voor mensen die altijd onderweg zijn, geen logge laptop mee willen zeulen en een computer nodig hebben die veelzijdiger is dan een iPad.

Wat zijn de specificaties? De vier MacBook Airs hebben dezelfde 1.4GHz dual-core Core i5 processor. Alle MacBook Air modellen hebben standaard 4GB aan RAM en geïntegreerde Intel HD Graphics 5000 technologie. Apple zegt dat de batterij zo'n 9 uur meegaat op de 11 inch modellen en 12 uur op de 13 inch modellen.

Het belangrijkste verschil tussen de laptops is opslagruimte. Het 11 inch model van €929 en het 13 inch model van €1029 hebben 128GB aan flashopslag, terwijl het 11 inch model van €1129 en het 13 inch model van €1229 256GB hebben.

Hoe kan ik er dingen op aansluiten? De MacBook Air heeft ingebouwde Wi-Fi om verbinding te maken met een netwerk. Hij heeft ook Bluetooth ingebouwd om draadloos een muis of andere randapparatuur aan te kunnen sluiten. Als je verbinding wilt maken met een ethernet netwerk, zul je een USB Ethernet Adapter nodig hebben.

Thunderbolt is de hogesnelheidsconnector van de MacBook Air. De laptop heeft ook twee USB 3.0 poorten die ook met USB 2.0 apparatuur kunnen werken. Als je een FireWire 800 drive hebt zul je een Thunderbolt-to-FireWire Adapter moeten aanschaffen.

Hoe snel is het? De MacBook Air kan dagelijkse taken prima aan, zoals het versturen en ontvangen van e-mail, browsen op het web, en het gebruik van kantoorapplicaties. Je kunt het apparaat zelfs gebruiken om korte video's mee te bewerken, of voor het bewerken van JPEG's van je iPhone of fotocamera.

De flashopslag van de MacBook Air heeft een goede invloed op de prestaties. Zo presteert de MacBook air beter dan verschillende standaardconfiguraties van de niet-Retina MacBook Pro, die gebruik maakt van een harde schijf (solid-state drives voor de MacBook Pro zijn tegen bijbetaling beschikbaar). Onze tests hebben laten zien dat de 256GB aan flashopslag sneller is dan de capaciteit van 128GB.

Aankoopadvies: De MacBook Air is een geweldige laptop voor iemand die algemene taken verricht en veel onderweg is, zoals een student of een zelfstandig ondernemer. Je kunt de opslagruimte na aankoop niet eenvoudig upgraden, dus je kunt het beste het model kopen met zoveel opslagruimte als je je kunt veroorloven. (Je kunt na aankoop upgrades toevoegen maar daarvoor biedt Apple geen ondersteuning.)

MacBook Pro met Retina display

Apple verkoopt twee types MacBook Pro. Ik zal het eerst hebben over de Retina MacBook Pro.

Wat is het? De Retina MacBook Pro heeft een scherm met een hoge dichtheid. Er zijn zoveel pixels dat afbeeldingen en tekst er enorm glad en helder uitzien - op een normale kijkafstand kun je de individuele pixels niet onderscheiden.

Voor wie is het bedoeld? De Retina MacBook Pro is voor de veeleisende gebruiker die een draagbare computer wil die ook goed presteert. De Retina MacBook Pro modellen staan bovenaan de lijst van Mac laptops wat prestaties betreft.

Wat zijn de specificaties? De Retina MacBook Pro is verkrijgbaar met een scherm van 13 inch of 15 inch.

Er zijn drie 13 inch modellen. Het model van €1329 heeft een 2.6GHz dual-core Core i5 processor, 8GB geheugen, en 128GB aan flashopslag. Het model van €1529 heeft een 2.4GHz dual-core Core i5 processor, 8GB geheugen, en 256GB aan flashopslag. Het model van €1829 heeft een 2.8GHz dual-core Core i5 processor, 8GB geheugen, en 512GB aan flashopslag. Alle drie de 13 inch modellen hebben een geïntegreerde Intel Iris Graphics grafische processor.

Apple heeft twee 15 inch Retina MacBook Pro's. Het model van €2029 heeft een 2.2GHz quad-core Core i7 processor, 16GB geheugen, 256GB aan flashopslag, en een geïntegreerde Intel Iris Graphics grafische processor. Het model van €2529 heeft een 2.5GHz quad-core Core i7 processor, 16GB geheugen, 512GB aan flashopslag, een geïntegreerde Intel Iris Pro grafische processor, en een afzonderlijke Nvidia GeForce GT 750M grafische processor van 2GB.

Het scherm is het belangrijkste kenmerk van de Retina MacBook Pro. Het 13 inch scherm heeft een native resolutie van 2560 bij 1600 pixels, en OSX biedt een geschaalde resolutie tot 1680 bij 1050 pixels. Het 15 inch Retina display heeft een native resolutie van 2880 bij 1800 pixels, en OS X's hoogst geschaalde resolutie op die laptops is 1920 bij 1200 pixels. Hierdoor kan de werkruimte van een standaard Mac laptop met een groter scherm prima weergegeven worden op een kleinere Retina MacBook Pro, als je de kleinere iconen, tekst enzovoorts op het scherm kunt tolereren. Als je een app van derden gebruikt, zoals QuickRes, kun je het Retina scherm zo instellen dat het hogere resoluties gebruikt dan OS X biedt, waaronder de native resolutie.

De Retina MacBook Pro heeft geen SuperDrive, dus als je er een nodig hebt zul je een externe USB optische drive moeten aanschaffen.

Hoe kan ik er dingen op aansluiten? Over draadloze connectiviteit hoef je je geen zorgen te maken: De Retina MacBook Pro heeft Wi-Fi en Bluetooth.

Het is de bedrade connectiviteit waar je je zorgen over moet maken. De Retina MacBook Pro heeft twee Thunderbolt poorten, twee USB 3.0 poorten, een HDMI-poort, en dat is het. Als je een FireWire apparaat wilt aansluiten, zul je een Thunderbolt-to-FireWire Adapter moeten gebruiken. Gelukkig kun je USB 2.0 apparaten probleemloos gebruiken met de USB 3.0 poorten.

Als je verbinding wilt maken met een ethernet netwerk, heb je een USB Ethernet Adapter nodig.

Hoe snel is het? De processoren, flashopslag, en 8GB geheugen van de Retina MacBook Pro zorgen samen voor indrukwekkende prestaties. De 15 inch modellen kunnen prima bijbenen met de standaardconfiguratie van de iMac van €1329 met een 2.7GHz quad-core Core i5 processor en harde schijf. Zowel de 13 inch als 15 inch Retina MacBook Pro's zijn sneller dan de standaardconfiguraties van de Mac mini, Apple's betaalbare desktopcomputer. En de Retina MacBook Pro's leveren significant hogere prestaties dan hun niet-Retina tegenhanger (zie hieronder).

Interessant genoeg was de 13 inch Retina MacBook Pro slechts 10 tot 15 procent sneller dan de 13 inch MacBook Air in het grootste deel van onze testen. Maar als je veel verwerkingskracht nodig hebt moet je bedenken dan de MacBook Air zichzelf soms afremt om ervoor te zorgen dat de temperatuur op optimaal niveau blijft, en dat heeft invloed op de prestaties.

Aankoopadvies: Voor de meest veeleisende mobiele Mac gebruiker - iemand die werk verricht waarvoor veel rekenkracht nodig is - is de Retina MacBook Pro uitstekend. Als je erover denkt om een 13 inch model te kopen, is de €1529 Retina MacBook Pro de beste keuze qua prijs en prestaties. Er zit een groot prijsverschil tussen de twee 15 inch modellen; het duurste model is de allerbeste Mac laptop met de hoogste prestaties. Als je meestal gewoon internet nodig hebt en andere productiviteitstaken verricht, kies dan voor een MacBook Air.

MacBook Pro

Wat is het? Voordat de MacBook Pro met Retina display bestond, was er de MacBook Pro. Deze laptop heeft een standaard, niet-Retina display.

Voor wie is het bedoeld? De standaard MacBook Pro gebruikers die een draagbare computer willen die weinig concessies doet. De MacBook Pro is niet zo snel als een iMac desktopsysteem, maar het apparaat kan sommige taken sneller uitvoeren dan de MacBook Air.

Wat zijn de specificaties? Er is slechts één model. Het gaat om een 13 inch laptop van €1129 met een 2.5GHz dual-core Core i5 processor, 4GB geheugen, een 500GB 5400-rpm harde schijf, en een geïntegreerd Intel HD Graphics 4000 grafisch subsysteem. Je kunt je bestelling aanpassen met een snellere processor, meer geheugen, een grotere harde schijf, of een solid-state drive.

De standaard MacBook Pro is de enige Mac laptop met een ingebouwde SuperDrive. Als je optische schijven moet kunnen lezen of branden, en je liever geen externe drive gebruikt, dan is de standaard MacBook Pro de laptop voor jou.

Apple bood vroeger ook een 17 inch standaard MacBook Pro aan, maar deze is later vervangen door de 15 inch Retina MacBook Pro.

Hoe kan ik er dingen op aansluiten? Net als alle Mac computers heeft de standaard MacBook Pro ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth. Maar in tegenstelling tot andere Mac laptops heeft dit model poorten die Apple heeft weggelaten op de MacBook Air en Retina MacBook Pro.

Als je regelmatig gebruik maakt van FireWire 800 drives, zul je blij zijn om te horen dat de standaard MacBook Pro een FireWire 800 poort heeft. Geen van de andere Apple laptops heeft FireWire. Als je geen adapter mee wilt hoeven nemen voor je FireWire drive, dan is de standaard MacBook Pro je enige keuze.

De standaard MacBook Pro heeft ook een gigabit ethernetpoort, iets wat de MacBook Air en Retina MacBook Pro niet hebben.

Net als alle Mac laptops heeft de standaard MacBook Pro twee USB 3.0 poorten.

Hoe snel is het? De 13 inch standaard MacBook Pro is over het algemeen trager dan de 13 inch MacBook Air - dit is te wijden aan de harde schijf van de MacBook Pro, omdat deze het niet kan opnemen tegen de flashopslag van de MacBook Air. Maar de MacBook Pro heeft een voordeel ten opzichte van de MacBook Air wat betreft prestaties wanneer het gaat om bepaalde taken die veel rekenkracht vereisen en weinig gebruik maken van het opslagapparaat, zoals videobewerking.

Aankoopadvies: De standaard MacBook Pro is voor de mobiele gebruiker die niet veel functies wil opgeven. De harde schijf heeft een nadelige invloed op de prestaties, dus als je de beste prestaties wilt kun je het beste bijbetalen om de harde schijf te vervangen door een solid-state drive. Als je een laptop voor onderweg wilt en niet kunt kiezen tussen een standaard MacBook Pro en een MacBook Air, kies dan voor de MacBook Air tenzij je echt ingebouwde FireWire nodig hebt; of je kunt een Retina MacBook Pro overwegen.

16 Reactie(s) op: Welke Mac moet ik kopen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 augustus 2014 17:50 MarkS90
  De kans is groot dat je een nieuwe mac wilt kopen? Dat is nogal een tegenstrijdige openingszin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 augustus 2014 23:56 Anoniem
  Welke Mac moet ik kopen?
  Ik moet helemaal niks.
  Trouwens met mijn salaris is het eerder welke Mac kan ik kopen?
  Ik heb voor deze prijzen verdorie 2 windows laptops. tegen 1 Mac.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 augustus 2014 08:15 Anoniem
  wie gaat er nu twee slechte laptops kopen voor een goede
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 augustus 2014 08:46 Anoniem
  2 laptops voor 1 goede?, zo goed vind ik de Macs niet…opslag valt zwaar tegen met slechts een paar gig. Wat is nou 256 of 512 gig? Er zijn laptops met 1 terabyte daar kun je tenminste wat op kwijt. De aansluitmogelijkheden zijn ook niet erg geweldig, en niet eens ethernetpoort? en geen dvd brander? Je moet allerlei toevoegingen kopen om er nog wat van te maken, nee bedankt.
  Over goede laptops gesproken, je blauw betalen voor een apparaat waar geen mallemoer opzit aan mogelijkheden, ik ben toch geen smurf?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 augustus 2014 10:53 Silvi@
  Even een aanvulling.
  Er zijn ook nog opties voor de Macbook pro 13"
  Dat zijn een i7 en 8 GB en een 1TB HD.
  Die heb ik en is behoorlijk snel, later misschien een SSD erin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 augustus 2014 19:11 Anoniem
  Gastjes, blijf lekker bij je Windows-apparaten en klooi verder met het ongemakkelijke. Wij Mac-users weten beter, betalen iets meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 augustus 2014 20:33 Anoniem
  Voor de mensen hieronder die er niet zoveel van begrijpen:
  Apple doelt zoals gewoonlijk op de high-end markt, die snel meegaat met de technologische veranderingen. Daarom wordt vaak de keuze gemaakt voor een dunner, zuiniger apparaat inplaats van verouderde DVD-technologie en andere technologiën als FireWire (hiervoor is Thunderbolt in de plaats gekomen) en Ethernet (als je over ethernet wil verbinden, waar heb je dan een laptop voor nodig?). Overigens is de stelling dat er "geen mallemoer op zou zitten" zeer discutabel, en doet me eigenlijk afvragen of degene die dit zei welleens een Mac geprobeert heeft. En voor het geval iemand me een "Fanboy met oogkleppen" gaat noemen: ik gebruik zowel Linux-pc's als Windows-pc's en Mac's, maar persoonlijk vind ik Mac het beste.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2014 19:48 Anoniem
  De enige reden voor een Mac Is het OS.
  De hardware is minder belangrijk,.
  Ik draai Mac OS op laptop naast Windows, en dat werkt fantastisch.
  Mac OS altijd, Windows als het niet anders kan.
  Maar ik haat mijn IMac omdat deze - letterlijk - dichtgelijmd is.
  En ik ben ook geen S.J. aanhanger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2014 20:35 Anoniem
  Toen iedereen Windows gebruikte, kocht ik een Mac{intosh)
  Nooit spijt van gehad.
  Toen iedereen een IPad of IPhone had, kocht ik Android.(meer vrijheid)
  Conclusie ; koop nooit wat de massa koopt.
  Die hebben geen benul.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 augustus 2014 15:31 Anoniem
  Conclusie? Je kunt die kopen, of die of indien zus-en-zo die kopen of anders die, of misschien beter die!
  ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 augustus 2014 11:34 Anoniem
  Als zeer ervaren computeraar sinds 1984 (o.a. hulpverlener aan familie, vrienden, kennissen….) ben ik, uiteraard, vanaf het begin bezig geweest met MS-systemen (vanaf MS-DOS). Nooit was ik erg gelukkig met de bedrijfszekerheid van Windows, met ME en Vista als treurige dieptepunten. Ook XP moest heel nauwkeurig worden beveiligd en onderhouden om lekker te draaien. Met name het register schoonhouden werd een steeds grotere klus. En anders kwamen de traagheid en de blauwe schermen wel.
  In die tijd experimenteerde ik veel met Linux op een tweede machine, en dat ging me steeds beter bevallen. Maar onze gezinscomputer draaide nog altijd op XP.
  Op een gegeven ogenblik was ik het zo zat, dat ik na een financieel voordeeltje een iMac kocht, een 21.5' met extra zware specs. Dat was even wennen, maar dankzij mijn ervaring met Linux had ik het systeem snel in de vingers.
  Dat is inmiddels bijna 3 jaar geleden, en ik ben gruwelijk blij dat ik indertijd die keuze gemaakt heb. Geen seconde spijt, eerder voortdurend plezier om het probleemloze draaien van zowel hard- als software.
  Toen mijn laptop aan vervanging toe was, kreeg ik meteen het groene licht voor een MacBook Pro 13', de versie met harde schijf en optische drive. Hetzelfde verhaal: Probleemloos, snel genoeg voor alle taken, degelijk.
  Duur? Ja. Maar ik daag iedereen uit om een systeem samen te stellen met dezelfde specs, met dezelfde fraaie afwerking en bouwkwaliteit, en even stil en robuust qua software… en u zult schrikken.
  Mac OSX is een heerlijk besturingssysteem, uitermate zorgeloos in de omgang. Geen registerproblemen, geen fragmentatieproblematiek, stabiel. Uiteraard gaat er wel eens iets fout. Apple is niet heilig. Maar in vergelijking met de producten van MS van een andere, hogere orde.
  En overigens kan ik de beschrijvingen in bovenstaand artikel volledig onderschrijven. Ze zijn gelukkig niet dwingend, maar informatief. Kijk naar jezelf en je eigen financiën, dan weet je wat goed is voor je.
  Ik heb ook absoluut het geld niet voor een Mac Pro!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 augustus 2014 22:21 Anoniem
  De meeste gebruikers komen niet verder dan emailen, sms'en en Youtuben, of twitteren of facebooken.
  Ze kunnen/willen niets moeilijker leren zoals films monteren of Photoshoppen.
  Dat maakt hw specs totaal oninteressant voor hen.
  Een ios is vaak voldoende, en een desktop overbodig.
  Windows of OSX, het interesseert ze niets.
  Gewoon te gemakzuchtig om zich ergens in te verdiepen.
  Dus, wat zeuren we nog!  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2015 14:25 Muziekant
  Had liever een antwoord gehad van een Apple iMac/Garageband gebrui
  ker,die weet tenminste een gebruiks advies te geven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 maart 2015 14:07 Anoniem
  Misschien moet iedereen die deze producten wil kopen, eerst de docufilm "Apple's verbroken beloftes".gaan bekijken.
  Daarin wordt getoond dat Apple niet ingrijpt bij de mensonterende werkomstandigheden in de Chinese fabrieken, waar deze peperdure speeltjes worden gemaakt.
  Ze weten ervan, maar doen niks!
  Alles voor hoge verkoop cijfers en de macht.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 april 2015 09:57 Anoniem
  Ik ben maar gegaan voor een ouder 15" model MacBook Pro met Core i7 waarin tenminste nog zelf betaalbaar zaken herstellen en updaten kan. Dat gaat zo vast wel weer een jaar of vijf tot zeven mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 november 2015 19:42 Anoniem
  Kan ik het ook gebruiken voor games?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.