Windows Phone 7 krijgt heel even lucht

Door: daniel-ionescu | 29 juli 2011 10:20

Nieuws

Windows Phone 7 Mango, de lang verwachte update voor het mobiele besturingssysteem, zorgt ervoor dat Microsoft weer op het niveau van iOS en Android kan concurreren - althans tijdelijk.

Windows Phone 7 bevindt zich qua functionaliteit eindelijk op het niveau van Apple iOS en Google Android. Maar de juichstemming kan van korte duur zijn, aangezien Apple dichtbij de lancering van iOS 5 is en Google zich opmaakt voor de Ice Cream Sandwich update.

De belangrijkste feature van Mango is multitasking, iets wat de concurrerende platformen al langer konden. Andere verbeteringen zijn gegroepeerde conversaties, waarbij gesprekken van sms, instant messaging en Facebook chat geïntegreerd worden en een vernieuwde browser waarvan Microsoft beweert dat deze veel sneller is dan de concurrentie. Dat komt voor een gedeelte door de verbeterde ondersteuning voor HTML5. Ondersteuning van Adobe Flash is nog niet aangekondigd.

Apple kijkt goed naar Android

Ondertussen speelt Apple met Google door de introductie van iOS 5 haasje-over. Met iOS 5 krijgt het mobiele besturingssysteem voor iPhones en iPads eindelijk een notificatiecentrum dat vergelijkbaar is met die in Android. Ook is er sprake van contextuele Twitter-integratie en heeft Apple de applicaties Mail en Safari verbeterd.

Apple heeft de show al gestolen door met iOS pc-vrije updates van het besturingsysteem te introduceren. Ook kun je voortaan zonder gebruik te maken van de USB-kabel films, muziek en apps met een pc of Mac synchroniseren. Daarnaast is er met iCloud sprake van volledige cloudintegratie/opslag.

De problemen van Android

Google is hard aan het werk om een van de grootste nadelen van het platform op te lossen, namelijk fragmentatie. Zodra een update voor Android uitkomt, kan deze namelijk niet zomaar geïnstalleerd worden, maar moeten gebruikers wachten op zowel de telecomprovider als de toestelfabrikant om geheel getest te kunnen worden. Apple heeft daar geen last van, aangezien iOS alleen op eigen apparatuur draait.

Door deze fragmentatie draait slechts een beperkt deel van de gebruikers van Android de allerlaatste versie. Anderen worden updates beloofd die soms helemaal niet of juist veel te laat verschijnen. Aangezien het ecosysteem van Android zo divers is, moeten ontwikkelaars rekening houden met allerlei verschillende schermgrootten, resoluties en hardwarespecificaties. Dit is een van de grootste reden waarom developers liever voor Apple's relatief uniforme platform ontwikkelen.

Google hoopt dit probleem op te lossen met Ice Cream Sandwich, dat in het vierde kwartaal van dit jaar uit moet komen. Deze update zal het voor ontwikkelaars eenvoudiger maken om apps voor meerdere Android-handsets en softwareversies te maken. Google heeft nog niet aangegeven hoe dit bereikt zal worden, maar Ice Cream Sandwich moet wel de verschillen tussen het telefoongebaseerde Gingerbread en het tabletgebaseerde Honeycomb terugbrengen.

Apple de grote winnaar?

Er zijn indicaties dat de iPhone 5 en iOS 5 de harten van consumenten al veroverd hebben. Uit een enquête van vergelijkingssite PriceGrabber blijkt dat de meeste consumenten (48 procent) een toestel op iOS prefereren , terwijl 19 procent voor Android kiest. Slechts 7 procent wil graag een Windows Phone 7 toestel.

Hoewel Microsoft, fabrikanten en telco's hun tijd zullen nemen om Mango te verschepen (dat zal waarschijnlijk vanaf september gebeuren), heeft het bedrijf nog genoeg werk aan de winkel om met Apple en Google te kunnen blijven concurreren. De huidige update lijkt niet geavanceerd genoeg, want Apple en Google zullen Windows Phone 7 binnen mum van tijd voorbij streven.

0 Reactie(s) op: Windows Phone 7 krijgt heel even lucht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.