Winkelen met je iPhone - Onmisbare apps voor de shopper

Door: bart-boersman | 07 oktober 2014 10:37

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Winkelen is een heerlijke manier om een stad te leren kennen. Dus op zoek naar nieuwe zomerkleren, een bikini of een betaalbare spijkerbroek? Ga dan lekker shoppen! Je iPhone wijst je de weg naar de leukste winkeltjes van de stad.

"Ik moet eerst even ergens zitten", puft de zwangere Eva. Ze is net samen met haar vriendin Lian binnengestapt in het gedrocht dat winkelcentrum Hoog Catharijne heet. Het is lelijk, stinkt naar schoonmaakmiddel en op zaterdagmiddag is het er vervelend druk. Niet de plek waar je als hippe twintigers even tot rust wil komen en plannen wil maken voor een heerlijk dagje shoppen. Maar Eva en Lian komen niet uit Utrecht, dus weten zij veel ... Ja, zij weten veel. Lees ook: iPhone 6 of iPhone 6 Plus - Welke iPhone is geschikt voor jou?

Binnen no-time hebben ze een stuk of tien koffiebarretjes in de buurt gevonden en strijken ze neer bij een leuk tentje op de sfeervolle Mariaplaats. Even later struinen ze langs verborgen vintagewinkeltjes en lunchen ze in een middeleeuwse werfkelder. Hoe dat kan? Hun iPhone fluistert het ze in.

Op ons verzoek gingen 'shopping queens' Eva Siebelink (27) uit Apeldoorn en Lian Swinkels (29) uit Arnhem een dagje winkelen in de voor hen onbekende shopstad Utrecht. Ze kregen een iPhone 5 mee met daarop twintig apps over bijzondere boetiekjes, leuke lunchrooms en praktische geldzaken. De vraag: verhogen deze apps het shopplezier?

Shopdoelen

"Ik weet precies wat ik vandaag wil kopen", zegt Eva, terwijl ze op het terras van de Mariaplaats een slok van haar cappuccino neemt. Haar shopritueel houdt in dat ze duidelijke doelen stelt, zodat ze nooit met spullen thuis komt die ze niet nodig heeft "Ik wil drie dingen: een retro spijkerjasje zonder mouwen, zeepjes van Lush en shampoo van Elvive, maar die laatste alleen als het in de aanbieding is."

Lian is uit een ander hout gesneden. Shoppen is voor haar een creatief proces waarin ze zich laat inspireren door impulsen en toevalligheden. "Ik laat me altijd graag verrassen. Als ik iets leuks in een winkel zie, bedenk ik of het bij mijn andere kleren past. Zo niet, dan kijk ik wat ik nog meer moet kopen om er een compleet setje van te maken." Toch heeft ze twee heldere doelen vandaag: een oogpotlood van de M.A.C. scoren en binnen budget blijven. Jarenlang heeft ze te veel geld uitgegeven aan kleren, vindt ze. Soms wel honderden euro's per maand. Ze is dan ook blij verrast dat er twee budget-apps op de telefoon staan: Wally en BUDGT (prijs € 1,79). Beide apps geven je de mogelijkheid om op eenvoudige wijze je uitgaven bij te houden en te categoriseren. Ze zet het budget voor vandaag op 50 euro. Ze rekent af, verwerkt meteen de 7,60 euro in BUDGT (categorie Food) en gaat op zoek naar de eerste winkel.

Met Wally heb je altijd een handig overzicht bij de hand van je uitgavepatroon.

BUDGT heeft geen fraai uiterlijk, maar het toevoegen van een besteding is erg eenvoudig.

Waar is de M.A.C.?

Volgens de app Voradius, waarin je op merk kunt zoeken, verkopen ze M.A.C. onder andere bij de Dixons, Media Markt, Bart Smit en ICI PARIS. Die eerste twee winkels verkopen ongetwijfeld een Mac, maar dan die zónder puntjes. Parfumerie ICI PARIS lijkt de meest logische keuze en dus drukt Lian op de navigeerknop in de app, Google Maps wordt geopend en ze gaan op weg.

De zoekresultaten in Voradius kloppen lang niet altijd.

500 meter verderop, in de drukke Steenweg, staan ze stil. "Hier moet het zijn", zegt Eva. Maar op de plek waar de ICI PARIS zou moeten staan, staat haar favoriete winkel: Lush. Zonder na te denken betreedt ze het kleurrijke zeepjesparadijs, waarin zeepjes kekke vormpjes hebben en gekke namen dragen als Fuffie Egg en A French Kiss. "Ik bezoek deze winkel altijd als ik in een grote stad ben", zegt ze. "Meestal gebruik ik gewoon Safari om te weten waar hij is." Eva rekent af en noteert 20,95 euro in Wally (categorie Personal Care).

De zoektocht naar de ICI PARIS gaat verder, maar Eva heeft geen zin om weer op Voradius te kijken en schiet een voorbijganger aan. "Gewoon de weg vragen met een Hollandse mond is soms effectiever", verklaart ze. Het helpt, want ze wandelen nu moeiteloos naar juiste winkel. Maar helaas, ICI PARIS heeft helemaal geen M.A.C. en ze worden doorverwezen naar Douglas. Daar slaagt Eva gelukkig wel, maar het moge duidelijk zijn: het principe van Voradius is goed, maar voorlopig is het geen handig hulpje.

Tijdens het afrekenen geeft Lian haar iPhone ineens aan de caissière. Reden: haar Douglas-kaart staat in de app PasNL. Wordt deze versie ook geaccepteerd? Jawel, want de caissière begint zuchtend het zestiencijferige klantnummer op de kassa in toetsen. "Via de app kunnen we de barcode nog niet scannen", verklaart ze haar gezucht. "Ik zie wel het voordeel voor de klanten. Je kunt één kaart nu gemakkelijker met anderen delen." Lian vindt het daarnaast handig dat er een pasje minder in haar dikke portemonnee zit. Buiten noteert ze 16,00 euro in haar BUDT (categorie: Make Up).

Met PasNL heb je altijd al je pasjes bij de hand!

Boetiekjes

De M.A.C. zoektocht heeft hen naar een van de drukste stukjes in Utrecht gebracht: Vredenburg. Hier zitten bekende winkelketens als WE, Sting en Zara, die je in iedere stad vindt. Maar Eva zoekt liever in een bijzonder boetiekje naar een retro spijkerjasje. Op de iPhone staan zes gratis apps die haar mogelijk kunnen helpen. Vier landelijke: Susie, Leuke Boetiekjes, NLStreets en Shopgids. En twee lokale: Puha Shop Route en Utrecht City Guide.

De startpagina van Susie ziet er leuk uit!

Terwijl ze bijna omver wordt gelopen door de winkelende mensenmassa, opent Eva op goed geluk de Puha Shop Route, waarin jonge lokale designers een route hebben uitgestippeld langs meer dan vijftig winkels, van 'fashion' en 'design' tot 'interior' en 'art'. "De winkels hebben leuke namen, zoals de katoenfabriek", zegt Lian. "Daar word ik wel nieuwsgierig van." Eva selecteert ondertussen de categorie 'vintage'. Er worden drie winkeltjes aangeraden, waarvan twee op de Voorstraat. Ze besluit er een kijkje te gaan nemen.

De verschillende modestijlen zijn verwarrend in Boetiekjes.

De ongezellige Voorstraat is geen straat die je inloopt als je er niet moet zijn. Het is er vies, rommelig en de doorgang over de smalle stoepjes wordt vaak belemmerd door slecht geparkeerde fietsen. Eva en Lian kijken wat sceptisch om zich heen. "Waar zijn we belandt?" denken ze. In de navigatiefunctie van de app missen ze ook het blauwe balletje dat hun eigen locatie aangeeft. Maar als ze de vintagewinkeltjes eindelijk hebben gevonden, slaat de stemming om: hier hangen leuke kleren! "Dit had ik zonder de app nooit gevonden", zegt Lian blij.

Lunch

Na het gebruik van Voradius en de Puha Shop Route-app is Eva en Lian één ding duidelijk: in een drukke winkelstraat op je iPhone naar winkels zoeken, is níet handig. Ze besluiten daarom naar een lunchtentje te gaan en daar rustig te kijken welke winkels ze nog meer willen zien. Ook daar blijkt het vinden van leuke winkeltjes niet altijd even gemakkelijk. "Kijk nou naar de app Leuke Boetiekjes", zegt Lian. "Ik kan een stijl selecteren, zoals urban of romantisch. Maar als ik romantisch selecteer, kom ik bij winkeltjes in IJsselstein en Breukelen terecht. Dan ben je mij al kwijt. Je moet wel goede tips in de buurt geven." De app Susie heeft hetzelfde probleem, vindt ze. "Óf je zoekt op categorie en krijgt winkels door heel Nederland. Óf je zoekt in de buurt, maar krijg je een ratjetoe aan resultaten. Brillenzaken, hotels en modewinkels staan allemaal door elkaar. Er zitten volgens mij wel leuke winkeltjes tussen, maar het is echt even zoeken. Dat is nog best wat werk."

Puha Shop Route heeft een route door Utrecht uitgestippeld langs ongeveer 50 winkels.

De aanpak van NLStreet valt meer in de smaak. Oké, er zijn veel te veel categorieën, maar ze vinden het handig dat de app zich concentreert op een aantal straten. "Zo weet je in ieder geval waar je leuke winkeltjes kunt vinden." De Utrecht City Guide doet dat nóg beter, vinden ze allebei. "Deze maakt onderscheid tussen winkelgebieden en de winkeltjes zelf. Zo kom je dus in de leuke winkelstukjes van de stad en kun je daar relaxt gaan rondstruinen."

NLStreets geeft vooral winkeltips in een aantal gebieden.

Als laatste openen ze Shopgids, die met zijn zwart-gouden kleuren een beetje en posh-uitstraling heeft. Hij onderscheidt zich van andere apps, want hij heeft veruit de meeste winkels in het bestand en de categorieën zijn veel meer rechttoe-rechtaan: dameskleding, herenschoenen etc. "Hij geeft minder een originele selectie van leuke winkels dan de andere apps, maar is toch wel praktisch", zegt de zwangere Eva. "Als je bijvoorbeeld babykleding nodig hebt, hoef je niet kriskras door de stad te lopen, maar kun je doelgericht zoeken."

Shopgids heeft een beetje een posh-uitstraling, maar onderscheidt zich wel door het grote aantal winkels.

3 Reactie(s) op: Winkelen met je iPhone - Onmisbare apps voor de shopper

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 oktober 2014 23:00 Anoniem
  Ik gebruik zelf als budget app: Spendee. Een aanrader én erg mooi vorm gegeven! Het is 'helaas' wel alleen in het Engels verkrijgbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2014 19:41 Anoniem
  Leuk artikel
  Ik gebruik altijd de boost mogelijkheid in de pasnl app als die niet gescand kan worden, dan werkt het eigenlijk altijd ook bij albert heijn bijvoorbeeld, ik heb een samsung s5 telefoon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 december 2014 17:14 Anoniem
  Wat een brak artikel, BUDGT vervolgens lelijk vinden en na dit artikel heb ik echt geen flauw idee welke app nou echt goed is of niet. Gemiste kans, want het is zeker een interessant onderwerp.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.