Winkelen met je iPhone - Onmisbare apps voor de shopper

Door: bart-boersman | 07 oktober 2014 10:37

Apple

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

"Wat ik eigenlijk bij alle apps mis, is een prijsindicatie", zegt de budgetbewuste Lian, "Ik wandel niet helemaal naar winkel aan de andere kant van de stad, om er daar achter te komen dat die leuke leren jas onbetaalbaar is."

Ze lunchen in de prachtige werfkelder van de Bakkerswinkel, tweehonderd meter van de vintagewinkeltjes in Voorstraat. Om een goed lunchtentje in de buurt te vinden, zochten ze eerst in Yelp, maar daar konden ze onhandig genoeg niet filteren op lunch. In het bekende IENS kon dat wel. Eva: "De Bakkerswinkel was in de buurt, had een beoordeling van 7,3 en wordt, zie ik nu, ook in sommige shop-apps genoemd als leuk lunchtentje." Dat vindt ze helemaal terecht.

In Yelp kun je helaas niet op lunchgerechten selecteren.

's Ochtends hadden ze ook al twee apps vergeleken voor leuke koffiebarretjes. De web-app Koffie App heeft een goede selectie van smaakvolle koffiespots. Het leidde ze naar Café P op de Mariaplaats. Helaas ontbrak er een navigatieknop die ze eenvoudig naar het koffietentje begeleidde, dus was het ouderwets zoeken naar straatnaambordjes. Helaas is de dienst Koffie App op moment van schrijven niet meer beschikbaar en we weten niet of dat ooit nog verandert. Een alternatief is Beanhunter. Deze app raadt helaas veel minder tentjes aan dan Koffie App. Voordeel is dat hij internationaal is en dus handiger in een buitenlandse stad.

In IENS heb je snel een overzicht van locatie, prijs en kwaliteit van het een lunchtentje.

Budget

Tegen het einde van de lunch bekijken Eva en Lian hun budget. Ze hebben zich tot nu toe goed ingehouden, constateren ze. Over de twee apps zijn ze wisselend tevreden. BUDGT werkt snel en simpel: je typt het bedrag in, selecteert een categorie - bijvoorbeeld mode - en dat is dat. "Maar ik heb heel lang moeten zoeken hoe ik mijn budget kan invoeren", zegt Lian. Wally werkt net zo eenvoudig. Je kunt zelfs een foto maken van je kassabon, zodat je die niet kwijt raakt. Maar die functie loopt vaak vast, ontdekt Eva. "De app zou de informatie uit de bon moeten inlezen, zodat je niets meer hoeft in te vullen. Maar dat gebeurt dus niet."

Bij de app Receipts werkt dat wel prima. Deze app is eigenlijk gemaakt voor freelancers, maar is ook als consument prima te gebruiken. Uit een foto van de bon, filtert hij de datum, het bedrag en de categorie. Zo heb je altijd al je bonnetjes bij de hand! In de bezochte winkels zeggen medewerkers allemaal dat ze een bon in deze vorm accepteren bij het retourneren van spullen.

Met Receipts heb je altijd al je bonnetjes bij de hand

Na de lunch gaan ze naar wat winkeltjes uit Susie en een straatje uit de Utrecht City Guide. Ze bekijken wat kleren- en schoenenwinkels en hoppen toch even dat leuke zaakje binnen met designmeubels, die ze op Puha Shop Route hadden gezien. Eva slaagt er helaas niet in om een leuk spijkerjasje te vinden.

Ten slotte eten ze een ijsje op de Maartensbrug. Het ijswagentje vlakbij de Domtoren staat niet in de app Zoek IJssalon, maar ze lopen er toevallig langs. "We zijn wel meer ijstentjes tegengekomen. Een ijsje koop je toch impulsief, daar heb je eigenlijk geen app voor nodig", zegt Eva.

Er zijn veel meer IJssalons dan de app Zoek IJssalons toont.

Afrekenen

Natuurlijk wilden we Eva en Lian hun lunch of koffie laten afrekenen met de iPhone. Bijvoorbeeld met de Vodafone Wallet of My Order, maar dat bleek in het centrum van Utrecht helaas nog niet mogelijk. De Vodafone Wallet is gebaseerd op NFC-technologie (near field communication). Omdat de iPhone geen NFC-chip heeft, (en het lijkt erop dat die ook niet in de iPhone 6 wordt geplaatst), moet je een sticker op je iPhone plakken. Maar je kunt er in Utrecht voorlopig alleen mee betalen in Vodafone-winkels en bij BelCompany.

Met My Order kun je niet alleen betalen, maar ook bestellen. De app meldt dat het op 11.000 punten te gebruiken is, waaronder veel restaurants en kroegen. Helaas zitten die niet in het centrum van Utrecht. Daarom togen we zelf naar restaurant Buurten in Oudwijk. Daar moet je snel handelen, ondervonden we. Want nog voordat je een bestelling en tafelnummer in My Order hebt ingevoerd, staat er al een serveerster bij je tafel. Ook de rest van de avond komt ze regelmatig vragen 'of we nog wat willen drinken'. "Er wordt nog niet zoveel gebruik gemaakt van My Order", zegt ze. "Veel mensen vinden het toch gezelliger en gemakkelijker als we langskomen." Onze My Order- en tafelbestellingen liepen daarom door elkaar heen, zodat we aan het einde van de avond toch nog een rekening op de ouderwetse manier moesten betalen.

Aanbiedingen

Shoppen is óók het ontdekken van koopjes. Een aantal apps heeft dit ingebouwd, maar de tabbladen 'acties' van Leuke Boetiekjes en 'kortingen' van Shopgids geven maar heel beperkte resultaten. Daarom werpen Eva en Lian een blik in SCOUPY, de bekendste korting-app. Maar de aanbiedingen voor mode en beauty zijn er beperkt. Vooral eten blijkt in de aanbieding. Gelukkig bestaat er nog zoiets simpels als Reclamefolder.nl, maar dan in app-vorm. Een verzameling reclamefolders van alle winkels in de buurt. Eva spot haar Elvive-shampoo bij het Kruidvat: 3 voor de prijs van 2. "Een heel ouderwetse manier van korting zoeken, maar wel effectief!" vindt Eva.

Het aantal aanbiedingen voor mode is beperkt in SCOUPY.

Een ouderwets overzicht van de reclamefolders van de winkels bij jou in de buurt.

Conclusie

Hoe is het ze bevallen, shoppen met de iPhone? "Het heeft voor- en nadelen", zegt Eva. "We vonden snel en gemakkelijk goede koffie- en lunchtentjes. Zonder iPhone moet je daar soms lang naar zoeken of je komt bij doorsnee-tentjes terecht." De winkel-apps vindt ze vaak rommelig en ook te specifiek. "Je komt in winkeltjes die je normaal niet vindt in een onbekende stad, maar je bent ook veel met je telefoon bezig. Ik wil tijdens het winkelen juist lekker kletsen en om mij heen kijken naar de mensen en etalages." De gouden tip is daarom: "Zoek vooraf welke winkeltjes je leuk lijken. Dan ontdek je de stad, maar behoud je het shopplezier! Na de lunch ging het shoppen veel soepeler."

Er is één app die duidelijk boven de anderen uitsteekt, vinden ze allebei: de Utrecht City Guide. "De app is heel compleet, geeft veel informatie, maar is toch overzichtelijk. Vooral het deel over winkelgebieden en markten is praktisch. Als ik ergens voor het eerst ben, wil ik naar leuke stukjes in de stad worden geleid. Daar kijk ik dan zelf wel naar de winkeltjes", zegt Lian. Daarnaast geeft de app veel algemene informatie over Utrecht. "Er is kort overzicht van de hoogtepunten die je moet zien als je voor het eerst hier bent en welke musea en festivals er zijn. Stel je hebt het na een ochtend winkelen wel gehad, dan biedt deze app genoeg alternatieven."

Ook de apps waarmee je kortingspassen en kassabonnetjes kunt opslaan in je iPhone kunnen op hun goedkeuring rekenen. En de budget-apps? "Nee, dat was te veel werk, daar zijn we halverwege mee opgehouden. En ach, we zijn binnen het budget gebleven. Dus die hebben we helemaal niet nodig", lacht Lian.

3 Reactie(s) op: Winkelen met je iPhone - Onmisbare apps voor de shopper

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 oktober 2014 23:00 Anoniem
  Ik gebruik zelf als budget app: Spendee. Een aanrader én erg mooi vorm gegeven! Het is 'helaas' wel alleen in het Engels verkrijgbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2014 19:41 Anoniem
  Leuk artikel
  Ik gebruik altijd de boost mogelijkheid in de pasnl app als die niet gescand kan worden, dan werkt het eigenlijk altijd ook bij albert heijn bijvoorbeeld, ik heb een samsung s5 telefoon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 december 2014 17:14 Anoniem
  Wat een brak artikel, BUDGT vervolgens lelijk vinden en na dit artikel heb ik echt geen flauw idee welke app nou echt goed is of niet. Gemiste kans, want het is zeker een interessant onderwerp.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.