Zo gebruik je Touch ID op de iPhone 5s

Door: redactie-computertotaal | 14 oktober 2013 20:00

How To

Als je deze website de afgelopen maanden een beetje in de gaten hebt gehouden, ben je waarschijnlijk op de hoogte van Apple's nieuwe Touch ID-functie in de iPhone 5s. Wij leggen je hier alvast uit hoe deze vingerafdrukscanner werkt, en wat je moet doen als deze niet werkt.

Wat is Touch ID?

Touch ID is Apple's nieuwe vingerafdrukscanner en beveiligingssysteem voor de iPhone 5s. Het is in de thuisknop gebouwd en kan maximaal vijf verschillende vingerafdrukken lezen. Momenteel kun je Touch ID gebruiken om je telefoon te ontgrendelen en om voor aankopen te betalen met je Apple ID.

Is het veilig?

Ja. (Beveiligingsexpert Rich Mogull geeft hier een vrij uitgebreide uitleg waarom dat zo is.) Is het onfeilbaar? Nee, maar dat is een wachtwoord ook niet. Volgens Apple, is de kans dat Touch ID een vingerafdruk verkeerd herkent 1 op 50.000 - een veel kleinere kans dan de 1 op 10.000 om je viercijferige wachtwoord te raden - en Touch ID vereist na vijf mislukte herkenningspogingen dat je je wachtwoord invoert. Dus voor de gemiddelde gebruiker zou Touch ID prima moeten zijn.

Als je je echt zorgen maak dat iemand je vingerafdrukken van het scherm van je iPhone afhaalt (of ergens anders vandaan) en een latex replica maakt, gebruik dan een vinger die je niet vaak gebruikt, zoals bijvoorbeeld je pink.

Touch ID is slechts één deel van het beveiligingssysteem van je iPhone. Bij het instellen moet je ook een pincode instellen (als extra identificatiesysteem voor het geval de vingerafdrukherkenning mislukt). Als je ervoor kiest om de vingerafdrukscanner niet te gebruiken kun je altijd op het vergrendelscherm met je vinger naar rechts vegen om de pincode in te voeren.

Hoe stel ik het in?

Wanneer je je iPhone 5s voor de eerste keer aanzet, wordt er tijdens de setup gevraagd of je Touch ID wilt inschakelen. Als je op dit moment kiest om het in te schakelen, word je gevraagd om meermaals een vinger op het de Touch ID-sensor te plaatsen totdat de sensor je vingerafdruk heeft opgeslagen. Maar misschien wil je meer dan één vinger kunnen gebruiken - bijvoorbeeld zodat een familielid je telefoon kan ontgrendelen. Als je Touch ID niet tijdens de setupprocedure activeert kan dat altijd later nog.

De instellingen voor Touch ID staan in de Settings-app, onder General > Passcode & Fingerprint. Als je al een pincode hebt ingesteld moet je deze invoeren om toegang tot het scherm te krijgen - je kunt dit gedeelte niet openen met een reeds geregistreerde vingerafdruk.

Het Passcode & Fingerprint scherm beheert je pincode en Touch ID-instellingen, en bepaalt wat je kunt benaderen terwijl je apparaat vergrendeld is. Om een vingerafdruk aan te passen of toe te voegen, druk op de Fingerprints-instelling.

Hier kun je bepalen of je een vingerafdruk wilt gebruiken om je telefoon te ontgrendelen en/of je het in plaats van je wachtwoord voor de iTunes Store en App Store wilt gebruiken. Je kunt ook je huidige lijst met vingerafdrukken bekijken en ze een nieuwe naam geven of verwijderen.

Nieuwe vingerafdrukken toevoegen: Druk op Add a fingerprint. Je zult worden gevraagd om je vinger op te tillen en hem op de thuisknop te laten rusten. Telkens wanneer je iPhone een deel van je vingerafdruk vastgelegd heeft gaat de telefoon vibreren - zo weet je gemakkelijk wanneer je je vinger moet optillen wanneer je hem opnieuw op de thuisknop moet leggen.

Nadat de eerste lezing voltooid is zal je iPhone vragen of je de randen van je vinger wilt scannen zodat er een volledige scan kan worden gemaakt.

Vingerafdrukken een nieuwe naam geven of verwijderen: Wanneer je vingerafdrukken toevoegt, geeft je iPhone ze de niet zo handige naam "Finger 1" en "Finger 2" - misschien goed voor de veiligheid, maar niet al te handig. Om ze een nieuwe naam te geven, druk op op Edit en druk op de vingerafdruk in kwestie. Om een opgeslagen afdruk te verwijderen, druk op Edit en druk op de rode Delete knop naast de vingerafdruk.

Als je je afdrukken geen nieuwe naam wilt geven, kun je de standaardnamen laten staan en toch weten welk nummer bij welke vinger hoort: Wanneer je een vinger op de Touch ID-sensor plaatst wordt de afdruk waarmee deze geassocieerd is grijs.

Touch ID uitschakelen: Apple slaat alle vingerafdrukken lokaal op met encryptie, maar je kunt Touch ID uitschakelen als je het geen prettig idee vindt om je vingerafdruk opgeslagen te hebben staan. Om dat te doen, schakel Passcode Unlock en iTunes & App Store uit, en gooi alle vingerafdrukken weg.

Wanneer werkt Touch ID niet?

Eén van de redenen dat Touch ID zo'n goede beveiligingsfunctie is op de iPhone 5s, is dat het niet de enige beveiligingsfunctie op de telefoon is - je moet ook een pincode op je apparaat hebben en deze in een aantal situaties gebruiken, aldus Apple.

Je moet je pincode invoeren na het opnieuw opstarten of updaten van je iPhone, als je het apparaat meer dan 48 uur niet gebruikt hebt, of wanneer je het Passcode & Fingerprint in Settings opent.

Daarnaast moet je, als je Touch ID gebruikt om aankopen te doen, je Apple ID wachtwoord invoeren nadat je je iPhone opnieuw opstart; wanneer je vingers toevoegt of verwijdert in het Passcode & Fingerprint scherm. of wanneer je Find My iPhone uitschakelt in iCloud.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Serenity Caldwell (@settern). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

6 Reactie(s) op: Zo gebruik je Touch ID op de iPhone 5s

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 oktober 2013 21:40 Anoniem
  Iphone 5S is te duur voor mij dus misschien als ik de lotto win…
  Hahahaha
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2013 15:42 Anoniem
  hahahaha ja goeie


  hahaha
  ha
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2014 18:39 Anoniem
  Ik kan de vingerafdruk code niet gebruiken met het invoeren van wachtwoord voor de AppStore kan iemand me hier mee helpen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2014 14:39 Anoniem
  Cooll
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 17:58 Anoniem
  kan dat ook voor een samsom 3es
  ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 19:05 Celine
  hoe kan ik de id touch aanzetten als ik niet in mijn instellingen heb staan?? ik kan alleen maar een toegangscode invullen, bij mij staat daar niet de vinger optie bij. hoe kan ik dit aanzetten? of via een andere manier mijn id touch aanzetten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.