Zo kun je Siri-spraakcommando's verwijderen

Door: Wesley Akkerman | 20 november 2019 10:40

Siri
How To

De laatste weken liggen grote techbedrijven, zoals Microsoft, Apple, Google en Amazon, onder vuur vanwege de manier waarop er wordt omgegaan met je data. In enkele, of soms meer dan enkele, gevallen luisteren er (ingehuurde) medewerkers mee en heb je verder geen invloed op wat er gebeurt met je eigen data. Gelukkig kunnen iOS-gebruikers met een smarthome, mensen die dus gebruikmaken van Homekit, hun Siri-spraakopdrachten verwijderen. Echter, Apple heeft er niet bepaald voor gezorgd dat dit een simpele taak is.

Ergens is het ironisch dat Apple het niet goed duidelijk maakt hoe mensen hun eigen data met betrekking tot Siri-stemcommando’s kunnen verwijderen. De fabrikant positioneert zichzelf immers als een privacyvriendelijk bedrijf, maar ondertussen gebeuren er dezelfde dingen als bij Google, Microsoft en Amazon. Logisch ook, want als je een stemassistent wil verbeteren, dan heb je bergen aan data nodig. Maar wat nou als je niet wil dat Apple met je data aan de haal gaat? Hieronder leggen we uit hoe je je data verwijdert en hoe je Siri uitschakelt. We willen van tevoren wel waarschuwen dat het of het één of het ander is: je kunt niet gebruikmaken van de diensten van Apple zonder overal mee akkoord te gaan: zet je Siri uit, dan kun je haar dus niet aanspreken.

Siri-stemcommando’s verwijderen

Om te beginnen dien je op je iPhone of iPad te gaan naar Instellingen. Daar tref je de optie Siri en zoeken aan. Tap daarop en schakel vervolgens de opties Luisteren naar Hé Siri en Druk op thuisknop voor Siri uit. Vlak nadat je dit ingesteld hebt, krijg je een melding in beeld met de boodschap dat alle opgeslagen data, die Siri verzameld heeft, nog steeds op de servers van Apple staan. Dat willen we natuurlijk niet, dus moeten we ervoor zorgen dat ook die (al dan niet geanonimiseerde data) verwijderd wordt. Hiervoor moet je de Dicteerfunctie uitschakelen. Dat kun je doen door de opties op te zoeken onder Instellingen / Algemeen / Toetsenbord. Vervolgens zoek je Schakel dicteren in op en verschuif je de schuifregelaar.

Als je dit correct gegaan hebt, dan krijg je wederom een boodschap in beeld. Dit keer met de melding dat wanneer je dit doet, je al je data verwijdert. Dat is mooi, want dat is precies wat we willen bereiken. Mocht je op een later moment bedenken dat je toch weer van Siri gebruik wil maken, dan moet je al het bovenstaande wederom inschakelen. Het kan dan zijn dat Siri tijdelijk langzamer is dan je wellicht gewend bent, maar dat komt doordat ze geen informatie tot haar beschikking heeft. Verder is het goed om te weten dat wanneer je de Dicteerfunctie uitschakelt, je die ook niet meer op je Apple Watch gebruiken kunt.

0 Reactie(s) op: Zo kun je Siri-spraakcommando's verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.