Zo kun je zien welke iPhone-apps je camera gebruiken

Door: Justin Doornekamp | 21 februari 2021 09:44

Apple iPhone 12 Mini
How To

Vanuit privacyoverwegingen wil je er zeker van zijn dat bepaalde apps op je iPhone niet stiekem je camera gebruiken. Gelukkig kun je in de instellingen van je telefoon overzichtelijk zien welke apps toegang hebben tot je camera. In dit artikel leggen we uit waar je dit overzicht kunt vinden, maar ook hoe je je toestemming weer intrekt voor bepaalde apps. 

Ga op je iPhone naar de Instellingen-app, scrol naar beneden en tik op Privacy. In het menu dat verschijnt, kies je voor Camera en vervolgens zie je de lijst met apps die in het verleden van je camera gebruik hebben gemaakt. Staat de groene schakelaar achter een app aan, dan heeft die app toegang tot je camera. Achter apps die daar geen toegang tot hebben, staat de schakelaar op grijs.

Mis je in dit overzicht bepaalde apps die wel op je iPhone staan? Dit zijn vaak apps zonder camerafunctionaliteiten en dus niet standaard gebruik maken van je camera.

Wil je liever niet dat een bepaalde app toegang heeft tot je camera, dan kun je simpelweg de schakelaar achter de app uitzetten. Een andere optie is uiteraard om de app helemaal van je telefoon te verwijderen. Wil je juist wel toegang geven, zet dan de schakelaar aan. De wijzigingen worden direct doorgevoerd. 

Groen of oranje stipje? 

Draait je iPhone op iOS 14 of een latere versie, dan kun je gemakkelijk zien wanneer een app je camera daadwerkelijk gebruikt. Check simpelweg de statusbalk, rechtsboven in het scherm van je iPhone. Zie je daar een groen stipje, dan gebruikt een app op dat moment de camera. Zie je een oranje stipje, dan staat de microfoon van je toestel aan. Er verschijnt ook een bericht boven in het bedieningspaneel waarin wordt aangegeven dat de camera of microfoon onlangs door een app zijn gebruikt.

Apple iPhone 12

In het Privacy-menu vind je ook de optie om apps al dan niet toegang te geven tot je microfoon, maar ook tot je agenda, herinneringen of Bluetooth-apparaten.

Dus zie je onverwachts dat groene stipje op je scherm terwijl je een bepaalde app gebruikt en ben je daar niet van gediend, dan loont het om deze app de cameratoegang te ontzeggen. 

Safari

Uiteraard kunnen ook websites die je bezoekt via Safari van je camera gebruik maken. Gek genoeg staat Safari niet in het lijstje van apps waarvan je de cameratoegang kan ontzeggen. Je kunt er wel voor zorgen dat websites via Safari niet ongewild je camera gebruiken. Ga hiervoor weer naar de Instellingen-app en scrol naar Safari. Onder het kopje Instellingen voor websites vind je Camera. In dit menu kun je aangeven of websites toegang mogen krijgen tot je camera. Je kunt ook instellen dat Safari je om toestemming vraagt, iedere keer dat een website je camera wil gebruiken. 

0 Reactie(s) op: Zo kun je zien welke iPhone-apps je camera gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.