Zo zet je macOS Mojave naar je hand

© PXimport

Zo zet je macOS Mojave naar je hand

Geplaatst: 11 juni 2019 - 06:26

Aangepast: 14 december 2022 - 11:15

Justin Doornekamp

De laatste versie van je Mac-besturingssysteem, macOS Mojave, is ronduit prachtig en stijlvol, waardoor je in de eerste instantie tevreden zal zijn met de standaardopties. Toch kun je enkele elementen van je interface aanpassen, om macOS Mojave nog wat meer naar je hand te zetten.

Wij leggen wat simpele opties uit, zoals het veranderen van je achtergrond, maar duiken ook wat dieper in het besturingssysteem om enkele geavanceerde functionaliteiten te bespreken. Je kunt alle genoemde stappen op ieder moment weer terugdraaien en deze hebben ook geen enorme impact op hoe je Mac werkt, maar het kan geen kwaad om eerst een back-up te maken. Zo kun je altijd gemakkelijk in een handomdraai terug naar je oude instellingen.

1. Je achtergrond veranderen

Een andere achtergrond instellen doe je zonder moeite in macOS. Je kunt daarbij een van de standaard wallpapers van Apple uitzoeken of voor een foto uit je eigen archief gaan.

Om van start te gaan, ga je naar het Apple-menu en vervolgens naar Systeemvoorkeuren. Bij Bureaublad en schermbeveiliging selecteer je in het paneel Bureaublad aan de linkerkant een map met afbeeldingen en kies vervolgens welke afbeelding je wilt gebruiken als bureaublad.

2. Het Dock aanpassen

Als je meer rust wil op je scherm, dan kun je instellen dat het Dock verdwijnt als je het niet gebruikt. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Dock. Hier vind je een optie om het Dock automatisch zichtbaar te maken of te laten verdwijnen. Je kunt een dergelijk optie ook vinden door met je muis over het Dock bewegen en deze functie vervolgens met je rechtermuisknop te selecteren. Hier kun je ook de positie van je Dock aanpassen.

Je kunt ook alle items in het Dock opnieuw rangschikken door op een icoontje te drukken en deze naar links of rechts te slepen. Ook kun je standaardprogramma’s als Safari verwijderen.

3. Finder aanpassen

Tevreden over je aangepaste Dock? Dan kun je Finder eens onder de loep nemen. Finder helpt je om je bestanden te vinden en te organiseren, een onmisbaar programma op je Mac die je dus het liefst zo optimaal mogelijk wilt instellen. Ga binnen Finder naar Voorkeuren en klik op Navigatiekolom. Hier kun je aangeven welke onderdelen je in of uit de kolom wilt hebben.

Gebruik je een specifieke folder vaak, dan kun je deze ook naar de navigatiekolom slepen en dan zal Finder er zelf een snelkoppeling van maken.

Je kunt ook aanpassen hoe bestanden worden weergegeven, door in de menubalk het weergavemenu te gebruiken of de rij met knoppen bovenin het Finder-venster. Je kunt diverse weergaveopties selecteren: Symbool, Lijst, Kolom en Galerie.

 

© PXimport

4. Icoontjes personaliseren

Je kunt je eigen icoontjes kiezen voor ieder bestand of folder uit je eigen afbeeldingen of die je op het internet hebt gevonden. Kopieer de afbeelding die je als icoontje wil gebruiken en zoek in Finder naar het bestand of de folder waarvan je het icoontje wil aanpassen. Klik er met je rechtermuisknop op en tik op Toon info en druk Command + I in. Klik linksboven op het kleine icoontje en plak het nieuwe icoontje erin.

5. Contrast verhogen

Vind je het verschil tussen tekst en achtergrond op de Mac niet altijd duidelijk, dan kun je het contrast verhogen. Klik op het Apple-logo en vervolgens op Systeemvoorkeuren en Toegankelijkheid. Klik dan op Beeldscherm en zet in het rechter venster een vinkje voor Verhoog contrast. Je ziet meteen verschil.

6. Dashboard inschakelen

Apple heeft besloten om het Dashboard automatisch uit te schakelen in MacOS Mojave. Wil je het Dashboard terug, dan kan dat gelukkig in een handomdraai. Ga naar Systeemvoorkeuren en vervolgens op Mission Control. Halverwege het venster zie je de optie Dashboard staan. Klik op het drop-down menu en selecteer Als Ruimte of Als Overlay. Om het Dashboard in te schakelen, druk je op F12. Wil je er weer van af dan druk je op de Esc-toets.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten